Nowe postanowienia, obietnice i wyzwania. Nowe plany, marzenia i nadzieje. Dla każdego Nowy Rok oznacza coś innego, jednak bez wątpienia, dla większości jest czymś wyjątkowym, co wymaga specjalnej oprawy. Dlatego tym razem przygotowałam dla Was przepis na noworoczny torcik kawowy z serkiem mascarpone. Z kubkiem aromatycznego przelewu będzie idealny na dobry start! Nasz przepis jest prosty w wykonaniu i możesz mieć pewność, że smak tego deseru zachwyci Twoich gości.
Sekretem przepisu na tort kawowego jest esencjonalne espresso
Ten łatwy w wykonaniu tort kawowy składa się z lekkiego, klasycznego biszkoptu przełożonego puszystym, delikatnym kremem kawowym na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Oprószony jest ciemnym kakao i ukoronowany Waszymi ulubionymi pralinkami, w moim przypadku eleganckimi Willie’s Cacao z migdałów, białej czekolady i malin. Jednak cały sekret jego cudownego smaku kryje się w dobrej jakości, intensywnym espresso otrzymanym za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub ponadczasowej kawiarki. Obie te metody wydobędą z ziaren wszystko co najlepsze, a cały aromat skondensowany będzie w niewielkiej ilości płynu, która nie zaszkodzi konsystencji ciasta ani kremu.
Tort kawowy z mascarpone – przepis na deser idealny
Gwarantuję, że taka kawowa wersja deseru podana w towarzystwie dobrego przelewu z dripa lub Chemexa będzie doskonałym uwieńczeniem małego jak również dużego przyjęcia i skradnie serca wszystkich gości. Ponadto sprawdzi się nie tylko w Sylwestra i Nowy Rok – będzie idealny na każdą inną okazję.
Zatem do dzieła!
Jak zrobić tort kawowy z mascarpone? Przepis
Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
Biszkopt:
Składniki na tort kawowy z mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową!
- 3 duże jajka
- ½ szklanki (80 g) mąki pszennej
- ¼ szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki (100 g) drobnego cukru do wypieków
- 40 ml espresso
Poncz:
- około ¾ szklanki (180 ml) espresso
- 1 łyżka cukru
Krem kawowy z mascarpone do tortu:
- 1½ szklanki (370 ml) dobrze schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 40 ml schłodzonego dobrego espresso
Dodatkowo:
- ciemne kakao
- kilka ulubionych pralinek do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Przygotować formę: dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Białka na tort kawowy z mascarpone oddzielić od żółtek i ubić na pianę.
- Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku i po łyżce wystudzonego espresso.
- Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej, ostrym nożykiem oddzielić od brzegów formy i wyjąć.
- Gotowy biszkopt przekroić na 3 równe części.
Krem kawowy z mascarpone:
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę.
- Cały czas miksując, dodać cukier puder oraz serek mascarpone.
- Na koniec dodać schłodzone espresso.
Klasyczny tort kawowy z mascarpone:
- Espresso na poncz wymieszać z cukrem i wystudzić.
- Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go ⅓ ponczu, wyłożyć część kremu i wyrównać.
- Na wierzchu położyć drugi blat, podobnie jak pierwszy nasączyć ⅓ ponczu, wyłożyć kolejna porcję kremu i wyrównać.
- Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałym espresso, wyłożyć resztę kremu kawowego z mascarpone, posmarować boki oraz wierzch tortu. Całość schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny lub całą noc.
- Przed podaniem obficie oprószyć kakao i udekorować ulubionymi pralinkami.
Proste, prawda? Tort kawowy z mascarpone wygląda obłędnie na zdjęciach, a do tego takwyśmienicie smakuje. Przepis na tort kawowy warto zachować i wprowadzać swoje modyfikacje. Co powiecie na dodatek sezonowych owoców?