Naturalnie słodkie, wegańskie batoniki z aromatem świeżej kawy to idealny sposób, aby szybko i wygodnie dostarczyć swojemu organizmowi porcję energii oraz wartościowych składników odżywczych, a przy tym maksymalną ilość przyjemności. Co więcej, jest to przekąska, którą możesz zabrać ze sobą, gdzie tylko zechcesz, do pracy, na spacer lub wycieczkę rowerową. Brzmi kusząco? Zatem zerknij na nasz przepis!
Energetyczne batony z kawą to w pełni wegański deser, który świetnie sprawdzi się nie tylko w zdrowej, ale także roślinnej diecie. Składają się z suszonych daktyli bogatych w błonnik oraz cukry proste, które są źródłem energii; kawy i kakao zawierających kofeinę wspomagającą koncentrację, orzechów laskowych – skarbnicy między innymi jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz orzechów nerkowca podnoszących poziom serotoniny, która zmniejsza apetyt i poprawia samopoczucie. Chociaż batony kawowe są przekąską dosyć kaloryczną, to bez wątpienia są to bardziej odżywcze kalorie, niż w tradycyjnych słodyczach. Polecamy je szczególnie podczas intensywnego wysiłku.
Przygotowanie domowych batonów energetycznych z dodatkiem kawy jest naprawdę proste. Wystarczy chwila blendowania, mieszania i klejenia. Na koniec schłodzoną masę należy pokroić według upodobań, na mniejsze lub większe kawałki, i gotowe. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na składniki, po które sięgamy i wybierać te lepszej jakości: dobre suszone owoce, surowe kakao, czy świeżo paloną kawę. Tym razem do zrobienia batoników wykorzystałam klasyczną mieszankę ziaren Arcaffe Roma z nutą karmelu, wypieków oraz owoców leśnych. Espresso przygotowałam w ekspresie ciśnieniowym, jednak z powodzeniem możecie je zastąpić mocną kawą z kawiarki. Im bardziej skoncentrowany napar dodamy do batonów, tym intensywniejszy będą miały aromat.
Zapas pobudzających batonów z kawą można przechowywać w lodówce nawet do siedmiu dni i sięgać po nie, kiedy tylko najdzie Was ochota. Z powodzeniem zaspokoją mały głód i największą zachciankę na deser.
To jak, gotowi? Zróbmy razem pyszne, domowe batoniki kawowe.
Wskazówka: orzechy laskowe oraz nerkowce można zastąpić np. migdałami lub innymi orzechami.
3. Kiedy daktyle zmiękną, przełożyć je do malaksera i zmiksować na kleistą masę.
4. Dodać mieloną kawę, kakao oraz sól i wymieszać.
5. Na koniec, stopniowo dodawać zmielone orzechy, cały czas ugniatając masę, do momentu, aż przestanie się mocno kleić i będzie plastyczna, być może będzie Wam potrzebne mniej lub więcej orzechów. Ostateczna ilość zależy od tego jak bardzo mokre były daktyle.
Wskazówka: jeśli masa na pobudzające batony z kawą nie chce się wystarczająco zagęścić, tak aby można było z niej uformować odpowiedni kształt, można dodać trochę zmielonych płatków owsianych. Jednak należy pamiętać, że podczas przechowywania batony stają się coraz bardziej zbite.
6. Masę wyłożyć na papier do pieczenia, uformować prostokąt, można sobie pomóc, przykrywając drugim kawałkiem papieru i delikatnie rozwałkowując wałkiem.
7. Następnie całość odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
8. Schłodzoną masę pokroić na prostokąty według upodobań. Gotowe batony przechowywać w lodówce przełożone kawałkami papieru do pieczenia, aby się nie sklejały.
Wskazówka: batoniki kawowe są dosyć miękkie, dlatego na wynos najlepiej zabierać je w plastikowym pojemniczku.
Dobrze mieć zawsze pod ręką słodką, zdrową porcję energii, dlatego korzystajcie z naszego przepisu na batony energetyczne i koniecznie pochwalcie się efektami. Trzymajcie się!
Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…
Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…
Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…
Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Ta strona używa cookies.
Więcej