Lifestyle

Kawowe batony energetyczne – przepis

Naturalnie słodkie, wegańskie batoniki z aromatem świeżej kawy to idealny sposób, aby szybko i wygodnie dostarczyć swojemu organizmowi porcję energii oraz wartościowych składników odżywczych, a przy tym maksymalną ilość przyjemności. Co więcej, jest to przekąska, którą możesz zabrać ze sobą, gdzie tylko zechcesz, do pracy, na spacer lub wycieczkę rowerową. Brzmi kusząco? Zatem zerknij na nasz przepis!

Pobudzający baton z kawą

Energetyczne batony z kawą to w pełni wegański deser, który świetnie sprawdzi się nie tylko w zdrowej, ale także roślinnej diecie. Składają się z suszonych daktyli bogatych w błonnik oraz cukry proste, które są źródłem energii; kawy i kakao zawierających kofeinę wspomagającą koncentrację, orzechów laskowych – skarbnicy między innymi jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz orzechów nerkowca podnoszących poziom serotoniny, która zmniejsza apetyt i poprawia samopoczucie. Chociaż batony kawowe są przekąską dosyć kaloryczną, to bez wątpienia są to bardziej odżywcze kalorie, niż w tradycyjnych słodyczach. Polecamy je szczególnie podczas intensywnego wysiłku.

Przepis na batony energetyczne z kawą

Przygotowanie domowych batonów energetycznych z dodatkiem kawy jest naprawdę proste. Wystarczy chwila blendowania, mieszania i klejenia. Na koniec schłodzoną masę należy pokroić według upodobań, na mniejsze lub większe kawałki, i gotowe. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na składniki, po które sięgamy i wybierać te lepszej jakości: dobre suszone owoce, surowe kakao, czy świeżo paloną kawę. Tym razem do zrobienia batoników wykorzystałam klasyczną mieszankę ziaren Arcaffe Roma z nutą karmelu, wypieków oraz owoców leśnych. Espresso przygotowałam w ekspresie ciśnieniowym, jednak z powodzeniem możecie je zastąpić mocną kawą z kawiarki. Im bardziej skoncentrowany napar dodamy do batonów, tym intensywniejszy będą miały aromat.

Zapas pobudzających batonów z kawą można przechowywać w lodówce nawet do siedmiu dni i sięgać po nie, kiedy tylko najdzie Was ochota. Z powodzeniem zaspokoją mały głód i największą zachciankę na deser.

To jak, gotowi? Zróbmy razem pyszne, domowe batoniki kawowe.

Kawowe batony energetyczne – przepis

Składniki (około 10 batonów):

  • 50 ml espresso lub mocnej kawy
  • 250 g suszonych daktyli bez pestek
  • 100 g prażonych orzechów laskowych
  • 100 g nerkowców
  • 2-3 łyżeczki najlepiej surowego kakao
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej kawy
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki, dodać ciepłe espresso lub mocną kawę i odstawić na godzinę, aby zmiękły.
  2. Międzyczasie orzechy laskowe oraz nerkowce drobno zblendować.

Wskazówka: orzechy laskowe oraz nerkowce można zastąpić np. migdałami lub innymi orzechami.

3. Kiedy daktyle zmiękną, przełożyć je do malaksera i zmiksować na kleistą masę.

4. Dodać mieloną kawę, kakao oraz sól i wymieszać.

5. Na koniec, stopniowo dodawać zmielone orzechy, cały czas ugniatając masę, do momentu, aż przestanie się mocno kleić i będzie plastyczna, być może będzie Wam potrzebne mniej lub więcej orzechów. Ostateczna ilość zależy od tego jak bardzo mokre były daktyle.

Wskazówka: jeśli masa na pobudzające batony z kawą nie chce się wystarczająco zagęścić, tak aby można było z niej uformować odpowiedni kształt, można dodać trochę zmielonych płatków owsianych. Jednak należy pamiętać, że podczas przechowywania batony stają się coraz bardziej zbite.

 6. Masę wyłożyć na papier do pieczenia, uformować prostokąt, można sobie pomóc, przykrywając drugim kawałkiem papieru i delikatnie rozwałkowując wałkiem.

7. Następnie całość odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. 

8. Schłodzoną masę pokroić na prostokąty według upodobań. Gotowe batony przechowywać w lodówce przełożone kawałkami papieru do pieczenia, aby się nie sklejały.

Wskazówka: batoniki kawowe są dosyć miękkie, dlatego na wynos najlepiej zabierać je w plastikowym pojemniczku. 

Dobrze mieć zawsze pod ręką słodką, zdrową porcję energii, dlatego korzystajcie z naszego przepisu na batony energetyczne i koniecznie pochwalcie się efektami. Trzymajcie się!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek
Tags: deserprzepis

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

7 dni ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

2 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

3 tygodnie ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

3 tygodnie ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 miesiąc ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 miesiące ago