Podczas rewolucji trzeciej fali w kawie, wielu dotychczasowych bywalców kawiarni czuło dezorientację po wejściu do lokalu serwującego specialty. Z dobrze znanego menu a’la “Włoskie klasyki” znikają pozycje takie jak americano, espresso macchiato czy cappuccino – zastępują je dripy, batch brew i… flat white. Co kryje się pod tajemniczą nazwą kawy z menu kaw mlecznych, jak zrobić “flata” i w czym tkwi sekret kawy, która skradła serca tysięcy kawoszy?
Flat white to mleczna kawa o objętości około 150 ml, przygotowywana z połączenia podwójnego espresso oraz mleka spienionego w szczególny, bardzo delikatny sposób. Rezultat? Kawa, w której idealnie balansuje się intensywność espresso ze słodyczą i delikatnością mleka. Pianka w dobrze przygotowanym flat white powinna mieć jednolitą konsystencję i przypominać rzadką śmietanę – bez rozwarstwienia czy dużych bąbli. Ze względu na swoją specyfikę, flat white jest idealnym napojem do latte art, dlatego napój ten wieńczą często okazałe rozety lub serca.
Mówi się, że flat white to kawa, która pochodzi z Australii i była przygotowywana od lat 80. Swoją nazwę zawdzięcza australijskim określeniom kaw: espresso nazywane było “short black”, przedłużone espresso – “long black”, a espresso z mlekiem to “flat white”.
Do przygotowania flat white potrzebny jest ekspres ciśnieniowy, najlepiej kolbowy, oraz spieniacz do mleka. Zaczynamy od przygotowania podwójnego espresso w filiżance o pojemności 150 ml, np. Loveramics Egg Flat White – więcej o tym jak to zrobić piszemy w tym artykule. W międzyczasie przystępujemy do spienienia mleka – najlepiej przy pomocy dyszy spieniającej do ręcznego przygotowania mleka. We flat white sprawdzi się zarówno mleko krowie, jak i napoje roślinne. O tym jak spienić mleko przy pomocy różnych spieniaczy piszemy w tym artykule.
Następnie przy pomocy dzbanuszka ze spiczastym “dzióbkiem” dopełniamy filiżankę z espresso mlekiem okrężnymi ruchami – by mleko i kawa dobrze się połączyły. Voila!
Psst… Jeśli nie masz pewności, jak powinna smakować kawa flat white, koniecznie udaj się do najbliższej kawiarni specialty i wypróbuj ją na miejscu!
Źródła:
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej