Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Ekspresy
  • Kawa
  • Testy

Test spieniaczy do mleka – jaki wybrać? Ręczny czy elektryczny? I jak ich używać?

  • 17 czerwca 2019
  • 3 min. czytania
  • Paweł Krysiński
Total
31
Shares
31
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Test spieniaczy do mleka – jaki wybrać? Ręczny czy elektryczny? I jak ich używać?

Delikatna pianka, a na niej piękny latte art… To marzenie każdego miłośnika cappuccino. Jak uraczyć się takim cudem w domu? Niezbędny będzie spieniacz do mleka! Jaki jednak wybrać i jak go używać? Testujemy dla Was dwa takie urządzenia: elektryczny spieniacz Bodum oraz spieniacz ręczny Barista&Co.

Metoda

W moje ręce wpadły dwa cuda przeznaczone do spieniania mleka. Jedno jest automatyczne, a przy drugim trzeba się trochę namachać… Kawy robiłem na bazie espresso. Mleko podgrzewałem (nie spieniałem) dyszą z ekspresu, aby nieco przyspieszyć testy.

Spieniacz elektryczny Bodum

Chyba każdy go zna, więc nie wymaga długiego przedstawiania. Spieniacz na baterie Bodum, wykonany z wytrzymałego tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej. Obsługiwany jest jednym przyciskiem i zasilany dwiema bateriami AA.

ręczny spieniacz do mleka bodum

Urządzenie jest lekkie, poręczne, z niezłą mocą kręcącą – co jest jego zaletą i wadą jednocześnie, bo trzeba trochę doświadczenia, aby opanować wirujące mleko w dzbanku.

Urządzenie spieni mleko w taki sposób, jaki sobie zażyczymy. Czyli zarówno do klasycznego cappuccino, jak i do latte macchiato – ale będziemy musieli to wyczuć. Jeśli spienimy mleko za bardzo, powstanie zbyt dużo suchej piany, którą ciężko będzie wymieszać z całością mleka i namalować jakikolwiek wzór.

Poniżej możecie zobaczyć zdjęcie tego, co udało mi się wyczarować za drugim spienieniem mleka. Da się malować free pour, ale dużo łatwiej będzie przyzwyczaić się do urządzenia baristom. Dlaczego? Ponieważ oni dobrze rozumieją, jakiego mleka potrzeba do namalowania wzoru – średnio spienionego, elastycznego i dobrze wymieszanego.

latte art wykonane ręcznym spieniaczem do mleka

Natomiast z łatwością tym urządzeniem zrobimy Latte Macchiato! Tutaj nie musimy zbyt dużo kombinować, wkładamy końcówkę urządzenia do mleka, włączamy i czekamy, aż będziemy mieli tyle piany, ile potrzebujemy, by przygotować pożądaną kawę.

latte macchiato

Spieniacz ręczny Barista&Co.

Spieniacz do mleka Barista&Co. budową przypomina french press, ale nie ma ucha, za które moglibyśmy trzymać naczynie. W miejsce ucha mamy gumową opaskę, która ułatwia utrzymanie urządzenia w dłoni.  Spieniacz wykonany jest ze szkła, stali nierdzewnej i silikonu, mieści 400 ml mleka.

ręczny spieniacz do mleka i dzbanek do mleka Barista Space

Jak spienić mleko tym ręcznym spieniaczem?

Podgrzane mleko wlewamy do szkła urządzenia, po czym napowietrzamy je ruszając tłokiem do góry i do dołu. Spieniamy je do momentu, w którym ilość piany będzie dokładnie taka, jakiej potrzebujemy.

Następnie polecam odlać mleko do dzbanka, którym będziemy malować. W dzbanku dużo łatwiej będzie się nam pozbyć bąbli uderzając dzbankiem o blat.

Moim zdaniem ten spieniacz daje nam większą kontrolę nad tym co robimy. Mleko po pozbyciu się bąbli i wypolerowaniu w dzbanku jest naprawdę fajnej konsystencji, co daje nam możliwość namalowania czegoś naprawdę ładnego techniką free pour.

Lepszy efekt uzyskałem nalewając więcej mleka niż zaleca producent (kreska na szkle maximum fill). Wtedy lepiej udało się rozłożyć proporcje mleka i piany. Oto efekt:

latte art, ręczny spieniacz do mleka oraz dzbanek do spieniania mleka

Lub czegoś nieco trudniejszego:

bardziej skomplikowany latte art

Podsumowując – jaki spieniacz do mleka wybrać? Porównajmy!

Spieniacz Bodum:

  • łatwy w użyciu i myciu
  • dość trudny do opanowania ze względu na moc
  • polecam go dla osób, które częściej piją Latte Macchiato
  • w łatwy sposób robi dużo piany, często suchej, którą trudno wymieszać z mlekiem
  • niezbędne są baterie

Spieniacz Barista&Co.:

  • łatwy w użyciu i myciu
  • zdecydowanie większa kontrola nad spienianiem mleka, wypolerowaniem i oczyszczeniem z bąbli
  • możliwość wykonywania bardziej skomplikowanych wzorów
  • polecany dla początkujących, którzy nie mają dużego doświadczenia w spienianiu mleka
  • nie wymaga baterii
  • Nie polecam używać go jako zaparzacza do kawy – chyba, że komuś nie przeszkadzają fusy 😉

Oczywiście samo urządzenie do spieniania mleka to nie wszystko. Aby osiągnąć perfekcję w malowaniu latte artów, niezbędna będzie przede wszystkim praktyka i cierpliwość.

Total
31
Shares
Share 31
Tweet 0
Pin it 0
Paweł Krysiński

Ninja sprzedawca w ekipie Coffeedesk. Spec od eventów i perfekcyjnych wzorków na kawie. Drugi Vice Mistrz Polski Latte Art 2018.

Powiązane tematy
  • akcesoria
  • barista&co
  • bodum
  • cappuccino
  • kawa z pianką
  • spieniacz
  • spieniacz do mleka
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Barista & Co - Milk Frother Electric Steel - Spieniacz do mleka

  • Cena: 115.00 zł
Czytaj wpis

Jura - Urządzenie do spieniania mleka

  • Cena: 399.00 zł
Czytaj wpis

Hario Latte Shaker Off White 70ml

  • Cena: 74.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.