Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
cappuccino w filiżance Loveramics
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Kawa

Jak zrobić cappuccino w domu bez ekspresu?

  • 18 października 2019
  • 2 min. czytania
  • Maciej Duszak
Total
23
Shares
23
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Jak zrobić cappuccino w domu bez ekspresu?

Spienianie mleka do kawy cappuccino w domowych warunkach bez użycia ekspresu ciśnieniowego może wydawać się nie lada wyzwaniem… Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości, jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dobre cappuccino, pamiętaj, że wystarczy kawiarka i spieniacz do mleka lub french press.

Optymalna temperatura

Aby spienić mleko, najpierw trzeba je podgrzać. Pamiętajcie, aby temperatura nie przekroczyła 65 stopni Celsjusza. Zbyt mocno podgrzane mleko przestanie być delikatnie słodkie i przyjemne, a zacznie się robić nieco przypalone w smaku. Podobnie będzie z konsystencją. Przy zbyt wysokiej temperaturze mleka, nie będziecie w stanie osiągnąć idealnej konsystencji mikropianki, która jest zwieńczeniem przepisu na każdą dobrze przygotowaną kawę cappuccino.

cappuccino, latte art serce

Spienianie mleka

Po podgrzaniu mleka nie pozostaje nic innego, jak tylko użyć spieniacza.

Jeśli używacie spieniacza ręcznego (możecie go stosować wymiennie z french pressem), to po przelaniu do niego mleka wystarczy zacząć pracę tłoczkiem, ruszając w górę i w dół przez około 40 sekund. Aby pozbyć się większych pęcherzyków powietrza i stworzyć strukturę mikropianki, powinniście coraz bardziej zmniejszać zakres ruchów ku powierzchni mleka.

french press bodum

Używając spieniacza elektrycznego, jedyne co musicie zrobić, to umieścić go odrobinę pod powierzchnią mleka (możecie to zrobić nawet w tym samym naczyniu, w którym wcześniej podgrzewaliście mleko) i włączyć urządzenie. Po około 20 sekundach powinniście uzyskać idealnie kremową i gładką konsystencję, która umożliwi Wam rysowanie wzorów na kawie.

Więcej o różnicach między spieniaczami ręcznymi i elektrycznymi przeczytacie TUTAJ.

Najlepsze mleko do spieniania?

Macie pełną dowolność w doborze mleka do kawy – możecie spienić także mleko roślinne, np. sojowe lub migdałowe. Uważajcie natomiast na mleko ryżowe. Zawiera ono stosunkowo mało białka, a to właśnie białka decydują o tym, czy mleko będzie się dobrze spieniać.

Przy wyborze rodzaju mleka, obok ilości zawartego w nim białka, istotna jest także zawartość tłuszczu. Tłuszcz będzie miał bowiem największy wpływ na smak kawy, którą połączycie z mlekiem podczas przygotowywania domowego cappuccino. Im większa jego zawartość, tym większy udział mleka w smaku i tym bardziej będzie ono przykrywało profil smakowy kawy.

cappuccino, latte art

Najlepsza baza pod kawy mleczne?

Najlepszą bazą do przygotowania domowego cappuccino, latte, czy flat white’a będzie kawa przypominająca espresso. Dobra wiadomość jest taka, że nie musicie posiadać ekspresu, żeby przygotować dobrą kawę mleczną. Wystarczy Wam kawiarka, Aeropress (najlepiej z wykorzystaniem nakładki Fellow Prismo) lub Cafflano Kompresso.

Wciąż macie wątpliwości, jak perfekcyjnie spienić mleko, jeśli zechcecie zrobić w domu cappuccino? Zobaczcie nasz tutorial:

Sprawdźcie także:

  • Przepis na kawę z kawiarki
  • Przepis na kawę z Aeropressu z nakładką Fellow Prismo
Total
23
Shares
Share 23
Tweet 0
Pin it 0
Maciej Duszak
Maciej Duszak

Słynie ze swojej bezkompromisowego podejścia w kwestii jakości serwowanej kawy oraz z bycia wiecznie drugim. Twórca vloga Arabean, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, V-ce Mistrz Polski Brewers Cup 2014/15/16, V-ce Mistrz Polski Cup Tasters 2016, 5-ty w Międzynarodowych Chińskich Mistrzostwach Baristów 2016.

Powiązane tematy
  • aeropress
  • bialetti
  • cafflano kompresso
  • cappuccino
  • ekspres
  • fellow prismo
  • flat white
  • french press
  • kawa
  • kawiarka
  • latte
  • smienianie mleka
  • spieniacz do mleka
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Bialetti Moka Express 6tz

  • Cena: 135.00 zł
Czytaj wpis

Barista & Co - Milk Frother Electric Steel - Spieniacz do mleka

  • Cena: 115.00 zł
Czytaj wpis

Cafflano Kompresso Coffee Maker

  • Cena: 295.00 zł
Czytaj wpis

Hario Pojemnik szklany 700ml

  • Cena: 49.00 zł
Czytaj wpis

Fellow Prismo

  • Cena: 109.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti New Brikka Restyling 4tz

  • Cena: 209.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
jak wybrać filtry do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

  • 12 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

ODErwany młynek od FELLOW

  • 7 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności