Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przelew pazdziernika
  • Kawa
  • Mity
  • Ziarna

Kto pije najwięcej kawy na świecie? I jak wygląda spożycie kawy w Polsce?

  • 11 stycznia 2018
  • 3 min. czytania
  • Aga Bukowska
Total
15
Shares
15
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Mity
  • >
  • Kto pije najwięcej kawy na świecie? I jak wygląda spożycie kawy w Polsce?

Zagłębiając się w temat konsumpcji kawy na świecie i w Polsce, planowałam artykuł o włoskich espresso barach i francuskich brasseries. Szybko okazało się, że nie mogłam bardziej się mylić. Włosi nie znaleźli się nawet w pierwszej dziesiątce państw o najwyższym spożyciu kawy.

Kto w takim razie pije całą tę kawę?

Według danych ICO (International Coffee Organisation), top 20 przedstawia się następująco:

Spożycie kawy na świecie

Dlaczego w Finlandii, Norwegii, Danii i Szwecji pije się tak dużo kawy? Otóż, Skandynawia znana jest nie tylko ze swoich niskich temperatur i wysokich cen, ale także z tradycji Hygge oraz Fika. Fika w wolnym tłumaczeniu oznacza “rzuć cokolwiek robisz i zatrzymaj się, żeby cieszyć się swoją kawą”. To zwyczaj o wiele bardziej celebrowany od klasycznej kawy i ciastka po obiedzie, które znamy bardzo dobrze. Fika to moment dla Ciebie, który możesz spędzić na spokojnym rozmyślaniu lub dzielić go z przyjaciółmi. Ma pozwolić Ci na ukojenie nerwów i zebranie energii do działania na całą resztę dnia. Jest wiele instrukcji Fika(nia?), najprostsza, jaką udało mi się skonstruować to:

1. Usiądź wygodnie i odpręż się
2. Przygotuj kubek kawy
3. Zdobądź ciastko (albo jakąkolwiek inną przekąskę na jaką masz ochotę)
4. Powtarzaj tyle razy, ile potrzebujesz (i uzupełnij kawę)

Kto ma ochotę na Fikę?

Podejrzewa się również, że mieszkańcy Finlandii są prekursorami kawy speciality w Europie. Przede wszystkim dlatego, że podczas gdy przedstawiciele innych narodów kupowali ciemno paloną kawę, Finowie mieli dostęp do zielonych ziaren i wypalali je samodzielnie w domu, o wiele jaśniej niż komercyjni dostawcy. Niektórzy wyspecjalizowali się w paleniu do tego stopnia, że zaczęli szukać lepszej jakości kawy w celu osiągnięcia lepszych profili smakowych.

Przechodząc do kolejnej pozycji z listy zauważymy, że spożycie kawy w Holandii także jest imponujące (trzecie miejsce na świecie w 2013 i piąte według aktualnego raportu). Jeśli wierzyć zapiskom z wczesnych lat XVII wieku, Holendrzy jako pierwszy naród europejski zdobyli krzewy kawowe. Rośliny przybyły z Jemenu i zważywszy na to, że klimat europejski zdecydowanie nie nadaje się do uprawy kawy, zostały przetransportowane do holenderskich kolonii – Javy i Surinamu. Te wyspy przez długi czas pozostawały głównym źródłem kawy nie tylko dla holenderskich kawiarni, ale też dla całego starego kontynentu. 400 lat później Holandia nadal znana jest ze swoich coffeeshopów serwujących produkty speciality…

 

Belgia także zawdzięcza swój wysoki poziom konsumpcji kawy kolonialnej historii. Dzięki swemu imperium w Afryce, Belgowie mieli dostęp do najlepszych ziaren z Rwandy i Kongo. Jak pewnie sami już zdążyliście zauważyć, jeśli raz przyzwyczaicie się do kawy, trudno jest z niej potem zrezygnować. Fakt, że kawa wspaniale współgra z czekoladą i goframi na pewno nie pomaga.

Listę TOP 10 zamyka Kanada, Islandia natomiast plasuje się na trzeciej pozycji, co sprawia, że zaczynam się zastanawiać – czy na siłę szukam powodów wysokiego spożycia kawy, podczas gdy odpowiedź jest najprostsza na świecie – ludzie piją najwięcej kawy wtedy, kiedy jest im zimno?

Tym tropem dochodzę do wyników spożycia kawy w Polsce. Jak wyglądają statystyki? Okazuje się, że chociaż spędzamy 6 miesięcy roku pod kocem, z ulubionym kubkiem, Polacy zużywają tylko 2,3 kg kawy rocznie w przeliczeniu na obywatela. Moja hipoteza pogodowa  staje się zatem nieuzasadniona. I całe szczęście, bo latem uwielbiam kawę tak samo mocno. Jeśli zastanawiacie się właśnie, czy kolejna filiżanka kawy to już za dużo, podpowiadam – zdecydowanie nie.

Tata Muminka piłby już piątą.

Źródła:

ICO https://www.ico.org/profiles_e.asp

World Atlas https://www.worldatlas.com/articles/top-10-coffee-consuming-nations.html

Huffington Post: https://www.huffingtonpost.com/adam-groffman/how-to-fika-a-swedish-cul_b_10695292.html

Total
15
Shares
Share 15
Tweet 0
Pin it 0
Aga Bukowska
Aga Bukowska

Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Dziennikarka i fotografka, w wolnym czasie usiłująca zmniejszyć ilość plastiku i marnowanego jedzenia na świecie. Ulubiona kawa: flat white na owsie.

Powiązane tematy
  • belgia
  • holandia
  • kawa na świecie
  • polska
  • skandynawia
  • spożycie kawy
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Johan & Nyström - Fika

  • Cena: 49.00 zł
Czytaj wpis

AOOMI - Mess Mug 02 - Kubek 330 ml

  • Cena: 70.00 zł
Czytaj wpis

American Press

  • Cena: 329.00 zł
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 miedziany-złoty

  • Cena: 235.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.