Koniec ery Kryształu Żywieckiego
Historia popularności Jest wrzesień 2016. Trwają Mistrzostwa Polski Aeropress organizowane przez Forum — wtedy jeszcze całodniowe wydarzenie. Finał odbywa się po 22:00, a wygrywa Filip Kucharczyk. Nic wielkiego? Wręcz przeciwnie.…
Podziel się
Młynkowy zawrót głowy, czyli jak znaleźć idealne ustawienie?
O świeżości słów kilka Chyba każdy entuzjasta kawy, szczególnie tej wysokiej jakości – specialty, zdaje sobie sprawę jak ważna jest świeżość. Przez to pojęcie rozumiemy czas, który upłynął od momentu…
Podziel się
Matcha japońska czy chińska?
Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy. Czy tak samo jest w przypadku matchy, drugiego najpopularniejszego napoju w większości kawiarni? Skąd pochodzi…
Podziel się
Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!
Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się kawą z mlekiem? Odwieczna walka smaków znajduje swoje rozwiązanie w milk cold brew – metodzie…
Podziel się
Coconut coffee cloud
Kawa to, czy obłoczek? Lato to idealny czas na kawowe eksperymenty. Upalne, długie dni same pewnie nas do nich zachęcą i zmotywują. To co zamiast kolejnego mrożonego latte? Coffee Coconut…
Podziel się
Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?
Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik, autor artykułu, coraz więcej zadań baristów przejmują maszyny. Celem jest zarówno osiągnięcie większej powtarzalności, jak…
Podziel się