Nuta cytryny, orzeźwienie pomarańczy, smak kwaskowatości jabłka. Kwasowość w kawie wzbudza kontrowersje i niechęć u niejednej osoby pijącej kawę. Czym jest kwasowość? Czy jest dobra i zła strona mocy? Z czym to wypić? A może nie pić? Podpowiadamy!
Kawa to pestka owocu kawowca, te z kolei, wzorem różnych innych owoców, zawierają w sobie nuty kwasowe. Smak ten jest więc naturalnie występującą cechą nasion kawy. Jednak kwasowość, kwaśności nie równa. W czarnym naparze odnajdziemy przyjemne nuty pomarańczy, lemoniady cytrynowej, świeżych jeżyn, zielonego jabłka oraz, już mniej przyjemne, pikantno-kwasowe, winno-cierpkie. Czy kawa powinna być kwaśna? Zanim odpowiemy na to pytanie, warto tutaj rozróżnić kwasowość/kwaskowatość od kwaśności (dużo lepiej widać to w języku angielskim, gdzie pierwsza grupa to „acidity” a druga – „sour”). Kwasowość kawy to relacja kwasu w towarzystwie cukru (wspominane pomarańcze maliny, czerwona porzeczka, itp.). Kwaśność można określić smakiem np. octu, który sauté jest mało przyjemny w odbiorze.
Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do goryczki w kawie płynącej z ciemnego wypalenia, to może warto otworzyć się na nowe i spróbować rześkich kaw? Takie ziarna potrafią być podobne w odczuciu do herbaty, kompotu czy soku z owoców. Sama kwasowość może przybierać różne formy: kwasku cytrynowego (pobudzająca, słodka), kwasu winnego (ściągająca), kwasu chlorogenowego (gorzka) oraz wielu innych.
Kwasowość kawy będzie zależała od regionu uprawy, klimatu, warunków atmosferycznych, gleby, metody obróbki, stopnia wypalenia ziaren oraz sposobu ich przygotowania w postaci finalnej filiżanki kawy. O wpływie metod obróbki na smak kawy możesz przeczytać w tym artykule na naszym blogu. Charakterystykę nowych rodzajów obróbki kawy znajdziesz natomiast tutaj.
Czasem się jednak zdarza, że kwasowość kawy jest nieprzyjemna, gryząca, chemiczna. Powodów takiego odczucia może być kilka. Jeśli tylko jesteśmy pewni, że ziarna pochodzą z dbającej o jakość plantacji (niepożądana kwasowość może być związana z defektem podczas fermentacji), zostały bezpiecznie przetransportowane, a następnie wypalone w dobrej palarni, tzn. zostały potraktowane z odpowiednią troską, to mamy dobry punkt startowy i będzie nam łatwiej szukać przyczyny złego smaku. Skoro wykluczyliśmy błąd ludzki w całym cyklu od nasionka do palarni, możliwym sprawcą nieprzyjemniej kwasowości możemy być… my sami!
Co takiego mogło się przydarzyć?
No dobra, dobra, ale czy tylko człowiek jest winny? W końcu ekspresy automatyczne robią kawę niejako za człowieka, a czasem kawa nie jest zbyt smaczna.
Co wtedy? Jakie mogą być przyczyny?
Wiemy już, od czego zależy kwasowość kawy. Na koniec warto wspomnieć o… Tobie. To właśnie Ty pijesz kawę i wiesz czego w niej szukasz. Zaufaj swojemu smakowi. Testuj, naprawiaj, ulepszaj. Jeśli kawa Ci nie smakuje – spróbuj coś zmienić według powyższych wskazówek. Jeśli coś poprawisz i odkryjesz sensoryczną nirwanę… BRAWO! Przy okazji samo poszukiwanie może być nie lada przygodą w czarnym świecie pobudzającego napoju. Nie poddawaj się zbyt szybko. Dobra kawa jest na wyciągnięcie ręki a smaczna kwasowość nie jest zła!
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej