Baza wiedzy

Najnowsze artykuły w bazie wiedzy

Kawa z Indonezji - tylko robusta i kopi luwak?

Kawa z Indonezji - tylko robusta i kopi luwak?

Indonezja. Azjatyckie państwo rozrzucone po kilkunastu tysiącach wysp oblanych przez wody Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Dynamicznie rozwijające się, choć oparte przede wszystkim o rolnictwo. Kauczuk, pieprz, chinina, kakao… No i kawa!

Ice coffee: Jak zaparzyć kawę na lodzie?

Ice coffee: Jak zaparzyć kawę na lodzie? (1 komentarz)

Lato za pasem i co roku powraca ten sam problem - jak poradzić sobie z obezwładniającym upałem? Metod jest kilka, a każda z nich chłodzi doskonale! Sprawdźmy czym różnią się cold brew, dripy, chemexy i aeropressy na lodzie.

Recenzja młynka Eureka Olympus 75E

Recenzja młynka Eureka Olympus 75E

Czasami nie chce się bawić w półśrodki. Niekiedy domowe wymagania są jak dla dobrej kawiarni. Wówczas pieniądze się nie liczą. Wtedy Eureka Olympus 75E może wejść do gry.

Coffeedesk wśród najlepszych polskich startupów!

Coffeedesk wśród najlepszych polskich startupów!

Spośród ponad 140 zgłoszeń zostaliśmy wytypowani do grona top 23 startupów w Polsce! 6 czerwca 2016 podczas konferencji Bitspiration najlepszym wręczono nagrody Aulery, stworzone przez Aulę Polską. Zwycięzców nominowało wybitne jury złożone aż z 36 osób, które analizowały młode firmy.

Largo - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Largo - Jak przygotować dobrą kawę w domu?

Każdy barista i home barista boryka się czasem z problemem jak zaparzyć w domu kawę tak, by smakowała jak na cuppingu. Podczas degustacji pojawiają się truskawki, morele i owoce cytrusowe, a w domu ani śladu tych wspaniałości.

Chemex Coffee Maker - Jak przygotować dobrą czarną kawę w domu?

Chemex Coffee Maker - Jak przygotować dobrą czarną kawę w domu?

Kawa to nie tylko codzienna dawka kofeiny i przyjemności. Potrafi również nacieszyć oko i być świetną zabawą. Potwierdzeniem tych słów jest Chemex - praktyczny i piękny zaparzacz o bogatej, ponad 60 letniej historii. Dlaczego warto poświęcić mu chwilę uwagi?

Cold Brew - herbata na zimno według Paper & Tea

Cold Brew - herbata na zimno według Paper & Tea

Cold brew to niezwykle prosty sposób przygotowania herbaty, popularny w szczególności w Azji. Cały proces jest łagodniejszy i trwa dłużej z racji tego, że nie używa się w nim gorącej wody. Otrzymujemy w ten sposób aromatyczny napar o wyraźnych nutach smakowych, słodki i świeży – nieco inny niż w przypadku tradycyjnego parzenia. Jedyne czego potrzebujesz to naczynie, woda i sypana herbata.

Coffeedesk wśród najlepszych według Opineo

Coffeedesk wśród najlepszych według Opineo

Coffeedesk po raz kolejny otrzymał wyróżnienie w kategorii Żywność w Rankingu Sklepów Internetowych 2016 portalu Opineo. Z 2027 opinii które uzyskaliśmy w zeszłym roku otrzymaliśmy średnią ocenę 9,7, jedną z najwyższych w całym rankingu!

Zapraszamy na Mistrzostwa Polski Aeropress 2016!

Zapraszamy na Mistrzostwa Polski Aeropress 2016!

Polska bije kolejny rekord świata! W tym roku już po raz szósty odbywają się w naszym kraju Mistrzostwa Polski Aeropress, które cieszą się wyjątkową popularnością wśród baristów. W zeszłym roku zgłosiły się aż 72 osoby, w tym roku mamy ich aż 108 i są to największe mistrzostwa na świecie! Wśród zawodników są zarówno najlepsi polscy bariści, jak i domowi fani Aeropressu. Dlaczego akurat te mistrzostwa zbierają aż tak dużo chętnych?

Przepis na mistrzowską kawę

Przepis na mistrzowską kawę

Mistrzostwa Brewers Cup 2016 już za nami, więc czas na odtajnienie tego co było skrzętnie skrywane przez ostatnie miesiące: kawa na rundę compulsory!