French Press – bardzo charakterystyczne i bardzo proste urządzenie do parzenia kawy. Mnóstwo osób, które szukają lepszego sposobu na czarny napój, wybierają właśnie tę metodę. Dlaczego i czy warto ją kupować? Przekonajmy się! Oto jak zaparzyć kawę w klasycznym zaparzaczu – oraz jak go w ogóle używać.
Trochę Francji, trochę Skandynawii…
Frech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama nazwa wskazuje (choć zetknąć się można także z takimi określeniami jak prasa francuska, press pot czy… cafeteria, choć to może też wskazywać na kawiarkę), największą popularność zdobył jednak w Wielkiej Brytanii oraz Danii.
Właśnie w tym ostatnim państwie do tej pory funkcjonuje fabryka Bodum, zajmująca się produkcją m. in. french pressów.
Niesłabnąca popularność parzenia kawy w zaparzaczu French Press
Co wpływa na to, że French Press jest nadal tak popularną formą parzenia kawy, przede wszystkim w zaciszu domowym? Ileż to razy w kadrach filmowych French Press lądował w łóżku między dwójką bohaterów o poranku, po upojnej nocy!
Ha! Bo z jednej strony, parzenie kawy w zaparzaczu French Press jest bardzo proste, z drugiej, daje ciekawe efekty.
Konstrukcja każdej prasy francuskiej jest taka sama. Jest to szklany lub metalowy cylinder, w który wchodzi tłok, na końcu którego znajduje się sitko dobrze przylegające do ścianek. Tyle danych technicznych, bo nic więcej tu nie znajdziemy (no dobrze, jeszcze pokrywka, znajdująca się na tej samej osi, co tłok).
Prosta konstrukcja oznacza prostotę użytkowania, a to często przekłada się na popularność. Tak jest z tym urządzeniem.
Jednak, nim przejdziemy do samego sposobu parzenia kawy we francuskim zaparzaczu, warto zwrócić uwagę na kilka niuansów.
Jaki French Press wybrać?
French Press, jak sobie wyjaśniliśmy, jest bardzo prosty. Dlatego warto zadbać o to, by jego elementy były dobrej jakości. Co na tę jakość wpływa? Materiały, których użyto do produkcji.
Urządzenia te można dostać już za kilkanaście – kilkadziesiąt złotych w większości marketów. Może być z nimi pewien problem. Po pierwsze – nieszczelne sitko na końcu tłoka. Krawędzie tej części muszą bardzo dokładnie przylegać do ścianek naczynia. Chodzi o to, by drobinki kawy podczas przeciskania nie uciekały gdzieś bokiem, przedostając się do gotowego naparu. Wszystko ma zostać pod sitkiem, nad nim tylko gotowa kawa. Ponadto, samo sitko powinno być bardzo drobne
Drugą sprawą są materiały, z jakich French Press jest zrobiony. Złej jakości plastik będzie oddawał swój sztuczny i nieprzyjemny smak naszej kawie. Miałem kiedyś frencha i mimo wielokrotnego przelewania wrzątkiem czy mycia detergentami, po zetknięciu z gorącą wodą, plastik na tłoku po prostu śmierdział i zaburzał wszystko.
Taki sam efekt może wystąpić, gdy decydujemy się na metalowe urządzenie średniej jakości. Tu dodatkowo łatwiej tworzy się osad z kawy, także z czasem wpływający negatywnie na jej smak.
Do najciekawszych obecnie modeli należą French Pressy od włoskiego producenta Bialetti. Jeśli jednak równie mocno co jakość, cenisz sobie design, koniecznie zobacz modele od Timemore i najnowszy model Clara od Fellow.
Sposób na francuza, czyli jak używać French Pressa?
Niezależnie, jaki French Press zagości w Waszej kuchni, duży czy mały, metalowy bądź szklany, parzenie w nim kawy przebiega w taki sam sposób. Bardzo prosty.
To, co się przyda, to świeża, filtrowana, gorąca woda (okolice 90 st. C), kawa ziarnista dobrej jakości (może być zarówno wypalana do espresso jak i do metod przelewowych, w zależności od chęci i preferencji), młynek żarnowy, stoper oraz waga.
Ile kawy do French Pressa?
Jak przy każdej metodzie parzenia, tak i we French Pressie ważne są proporcje. Pozwoli to złapać jakiś punkt zaczepienia. Warto zacząć od standardowych 60g kawy na 1 litr wody, dostosowując do wielkości Waszego zaparzacza. Kawę tę mielimy grubo. Zbyt drobne mielenie może przytkać sitko, a kawa nabierze zbyt ciężkiego i brudnego smaku.
A więc jak używać zaparzacz tłokowy do kawy?
Zmieloną kawę wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryć drobinki. Mieszamy i zostawiamy na pół minuty. Po tym czasie wlewamy pozostałą część wody, ponownie mieszamy ze dwa – trzy razy, zakładamy pokrywkę, ale jeszcze nie przeciskamy tłoka i pozostawiamy do parzenia na około trzy – cztery minuty. Po tym czasie można zdjąć pokrywkę i łyżką zebrać z wierzchu kawowy osad, co pozwoli na uzyskanie czystszego w smaku naparu. Teraz nie pozostaje nic innego, jak przecisnąć tłok do dna, jednostajnym, spokojnym ruchem i przelać kawę do filiżanek.
Voilà!
French Press czy kawiarka, a może drip?
Wszystkie z nich produkują całkiem różne rodzaje kawy. Kawiarka parzy kawę, która jest mocna, ostra i bardzo energetyzująca. Świetnie miesza się z mlekiem lub śmietaną. Prasa francuska ma tendencję do produkcji kawy, która jest bardziej treściwa i bogata w teksturę.
Z kolei główną różnicą między French Pressem a kawą z dripa jest ekstrakcja kawy w gorącej wodzie. W metodach przelewowych gorąca woda przepływa przez fusy podczas ekstrakcji olejów z kawy. Z kolei we francuskiej prasie fusy są moczone w wodzie przez dłuższy czas.
Czego więc się spodziewać? Kawa z French Pressa nie jest tak delikatna i czysta jak z dripa bądź Chemeksa. Wiele osób ceni sobie praskę właśnie za ten szorstki charakter, kojarzący się z takim archetypem kawy.
Ja do parzenia kawy używam od niedawna kawiarkę https://caffegaleria.pl/kategoria-produktu/zaparzacze-i-ekspresy/kawiarki/kawiarki-aluminiowe/ i jestem w niebo wzięta, świetna kawa a gdy znajomi przychodzą to zawszę słyszę pochwały że świetne podaję im kawę.
Właśnie przymierzam się do zaparzenia kawy z French Pressa! Wczoraj zakupiony, więc dzisiaj testowanie 😉 Świetny artykuł swoją drogą, takich rad właśnie szukałam. Pozdrawiam!
Smacznego! ??
I cieszę się, że tekst się podoba!