Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
french press nalewanie kawy do filiżanki
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Przepisy

French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.

  • 22 maja 2017
  • 4 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
4
Shares
4
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.

French Press – bardzo charakterystyczne i bardzo proste urządzenie do parzenia kawy. Mnóstwo osób, które szukają lepszego sposobu na czarny napój, wybierają właśnie tę metodę. Dlaczego i czy warto ją kupować? Przekonajmy się! Oto jak zaparzyć kawę w klasycznym zaparzaczu – oraz jak go w ogóle używać.

Trochę Francji, trochę Skandynawii…

Frech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama nazwa wskazuje (choć zetknąć się można także z takimi określeniami jak prasa francuska, press pot czy… cafeteria, choć to może też wskazywać na kawiarkę), największą popularność zdobył jednak w Wielkiej Brytanii oraz Danii.

Właśnie w tym ostatnim państwie do tej pory funkcjonuje fabryka Bodum, zajmująca się produkcją m. in. french pressów.

french pressy Bialetti

Niesłabnąca popularność parzenia kawy w zaparzaczu French Press

Co wpływa na to, że French Press jest nadal tak popularną formą parzenia kawy, przede wszystkim w zaciszu domowym? Ileż to razy w kadrach filmowych French Press lądował w łóżku między dwójką bohaterów o poranku, po upojnej nocy!

Ha! Bo z jednej strony, parzenie kawy w zaparzaczu French Press jest bardzo proste, z drugiej, daje ciekawe efekty.

Konstrukcja każdej prasy francuskiej jest taka sama. Jest to szklany lub metalowy cylinder, w który wchodzi tłok, na końcu którego znajduje się sitko dobrze przylegające do ścianek. Tyle danych technicznych, bo nic więcej tu nie znajdziemy (no dobrze, jeszcze pokrywka, znajdująca się na tej samej osi, co tłok).

prasa francuska kawa

Prosta konstrukcja oznacza prostotę użytkowania, a to często przekłada się na popularność. Tak jest z tym urządzeniem.

Jednak, nim przejdziemy do samego sposobu parzenia kawy we francuskim zaparzaczu, warto zwrócić uwagę na kilka niuansów.

Raz, a dobrze

French Press, jak sobie wyjaśniliśmy, jest bardzo prosty. Dlatego warto zadbać o to, by jego elementy były dobrej jakości. Co na tę jakość wpływa? Materiały, których użyto do produkcji.

Urządzenia te można dostać już za kilkanaście – kilkadziesiąt złotych w większości marketów. Może być z nimi pewien problem. Po pierwsze – nieszczelne sitko na końcu tłoka. Krawędzie tej części muszą bardzo dokładnie przylegać do ścianek naczynia. Chodzi o to, by drobinki kawy podczas przeciskania nie uciekały gdzieś bokiem, przedostając się do gotowego naparu. Wszystko ma zostać pod sitkiem, nad nim tylko gotowa kawa. Ponadto, samo sitko powinno być bardzo drobne

french press

Drugą sprawą są materiały, z jakich French Press jest zrobiony. Złej jakości plastik będzie oddawał swój sztuczny i nieprzyjemny smak naszej kawie. Miałem kiedyś frencha i mimo wielokrotnego przelewania wrzątkiem czy mycia detergentami, po zetknięciu z gorącą wodą, plastik na tłoku po prostu śmierdział i zaburzał wszystko.

Taki sam efekt może wystąpić, gdy decydujemy się na metalowe urządzenie średniej jakości. Tu dodatkowo łatwiej tworzy się osad z kawy, także z czasem wpływający negatywnie na jej smak.

Sposób na francuza, czyli jak używać French Pressa?

Niezależnie, jaki French Press zagości w Waszej kuchni, duży czy mały, metalowy bądź szklany, parzenie w nim kawy przebiega w taki sam sposób. Bardzo prosty.

To, co się przyda, to świeża, filtrowana, gorąca woda (okolice 90 st. C), kawa ziarnista dobrej jakości (może być zarówno wypalana do espresso jak i do metod przelewowych, w zależności od chęci i preferencji), młynek żarnowy, stoper oraz waga.

Jak przy każdej metodzie parzenia, tak i we French Pressie ważne są proporcje. Pozwoli to złapać jakiś punkt zaczepienia. Warto zacząć od standardowych 60g kawy na 1 litr wody, dostosowując do wielkości Waszego zaparzacza. Kawę tę mielimy grubo. Zbyt drobne mielenie może przytkać sitko, a kawa nabierze zbyt ciężkiego i brudnego smaku.

Jak więc parzyć kawę w zaparzaczu krok po kroku?

Zmieloną kawę wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryć drobinki. Mieszamy i zostawiamy na pół minuty. Po tym czasie wlewamy pozostałą część wody, ponownie mieszamy ze dwa – trzy razy, zakładamy pokrywkę, ale jeszcze nie przeciskamy tłoka i pozostawiamy do parzenia na około trzy – cztery minuty. Po tym czasie można zdjąć pokrywkę i łyżką zebrać z wierzchu kawowy osad, co pozwoli na uzyskanie czystszego w smaku naparu. Teraz nie pozostaje nic innego, jak przecisnąć tłok do dna, jednostajnym, spokojnym ruchem i przelać kawę do filiżanek.

Voilà!

Czego się spodziewać? Kawa z French Pressa nie jest tak delikatna i czysta jak z dripa bądź Chemeksa. Wiele osób ceni sobie praskę właśnie za ten szorstki charakter, kojarzący się z takim archetypem kawy.

Total
4
Shares
Share 4
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • alternatywy
  • bialetti
  • bodum
  • french press
  • frencz
  • hario
  • kawa w domu
  • prasa francuska
  • press
  • przepis
  • spienianie mleka
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Zestaw Barista & Co - French Press + Kubki

  • Cena: 205.00 zł
Czytaj wpis

Hario Cafe Press Slim S Transparent Black

  • Cena: 125.00 zł
Czytaj wpis

Acaia Pearl White - Waga - Biała

  • Cena: 799.00 zł
Czytaj wpis

Baratza Sette 270 - Młynek automatyczny

  • Cena: 1699.00 zł
Może Cię zainteresować
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
porównanie młynków - Comandante, Timemore, Barista Space
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

  • 11 lutego 2021
  • Paweł Krysiński
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.