Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego? Ranking

Codziennie, w polskich biurach i domach, automatyczne ekspresy ciśnieniowe, nasi prywatni bariści, parzą nam niezliczone ilości kaw. W tym artykule omówiliśmy ogólne zasady parzenia różnych kaw w poszczególnych typach ekspresów do kawy. Dziś jednak skupimy się na cichych bohaterach, którzy sami dozują, ubijają, zaparzają i spieniają mleko bez naszego udziału – sprawdźmy, jaka dobra kawa ziarnista nada się do ekspresu automatycznego!


Arcaffe Roma


Jaka kawa do ekspresu dla fanów włoskiej klasyki? Zdecydowanie Arcaffe Roma! Posiada delikatny, ale jednocześnie kompleksowy profil smakowy. Delikatne body, średnia kwasowość i wysoka słodycz – to wszystko poczujemy pijąc przygotowane z Romy espresso. W połączeniu z mlekiem, kawa nieco zmienia swoje oblicze, dając wyważony, odrobinę słodki i czekoladowy napój.


HAYB Brasil Espresso


HAYB Brasil Espresso to kawa pochodząca z Brazylii. Jest to delikatna kawa o słodkim profilu smakowym, z nutami karmelu, czekolady i nugatu. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o łagodnym, zbalansowanym smaku. Idealna pod codzienne espresso, jak i mlecznych.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kawa o pełnym body i niskiej kwasowości, z nutami czekolady, karmelu i orzechów. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o bogatym i intensywnym smaku lub z dodatkiem mleka, które nieco złagodzi jej charakter, ale pozwoli nadal cieszyć się czekoladowymi nutami.


Hi! Coffeedesk Esko!


Hi! Coffeedesk Esko! to pobudzająca i intensywna mieszanka ziaren, o waniliowo – czekoladowym smaku, z odrobiną owocowego akcentu. Świetny wybór, niezależnie od tego, czy wolicie pić kawę czarną, czy z mlekiem.

Kofi Brand Brazylia Guaxupe

Kofi Brand Brazylia Guaxupe to klasyczna brazylijska kawa espresso. Charakteryzuje się delikatnym profilem smakowym, z nutami karmelu, czekolady i orzechów. Jest to kawa o średnim body i niskiej kwasowości, idealna do przygotowania espresso o łagodnym, słodkim smaku, a także do kaw mlecznych.

To co w takim razie zrobić i jaką kawę do ekspresu automatycznego wybrać?

Jeżeli jesteście jeszcze przed zakupem swojego wymarzonego domowego baristy, to sprawdźcie jego parametry! Stalowe żarna, jasny interfejs, regulacja grubości mielenia i dużej ilości parametrów to te najważniejsze cechy dobrego kombajnu do parzenia kaw. Oczywistym wyborem zawsze będą ekspresy wiodących marek – Jura i Nivona. Dobre zaplecze serwisowe, dostępność części zamiennych i wysoka jakość wykonania zapewnią nam długie i bezproblemowe użytkowanie. Oprócz tego, należy dbać o swój sprzęt, troszczyć się o jego regularny serwis i czyścić najlepszymi środkami chemicznymi dedykowanymi do ekspresów.

3fe - Kolumbia La Serrania Omniroast Decaf - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 22.05.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku pojawiają się nuty ciemnej czekolady oraz marmolady limonkowej. Kraj: Kolumbia Region: Huila Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Colombia, Castillo Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m.
Nowość
3fe - Malarkey Blend Omniroast 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 22.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kenii, Etiopii i Salwadoru, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty owoców. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia / Etiopia / Salwador Farma: Mandela / Sharro / Las Brumas Odmiana: SL28, SL34, Pacamara Metoda obróbki: Washed / Natural
Nowość
3fe - Rwanda Dukundekawa Honey Omniroast 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 23.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki, miodu akacjowego i Earl Grey. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Farma: Dukunde kawa Musasa Położenie upraw: 1800 - 2100 m n.p.m. Odmiana: Bourbon Metoda obróbki: Honey
Nowość
3fe - Tajlandia Wiang Pa Pao Washed Omniroast 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 23.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tajlandii, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty gruszki, mlecznej czekolady i wanilii. Kraj pochodzenia ziarna: Tajlandia Producent: Jane Kittirattanapaiboon Farma: Wiang Pa Pao Położenie upraw: 1250 - 1400 m n.p.m. Odmiana: Catuai, Typica, Chiang Mai Metoda obróbki: Washed
Nowość
Promocja
Arcaffe - Dona Lucero Espresso 1kg

Producent: Arcaffe

Kawa ziarnista z Gwatemali wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy i przyjemnej kwasowości cytrusów.  Projekt Doña Lucero rozpoczął się w 2020 roku w prowincji Petatán, regionie Huehuetenango na północno-zachodnim Gwatemali, gdzie uprawy kawy rozciągają się na kilometry dzięki żyznej glebie i korzystnym warunkom klimatycznym. Współpraca między firmą Amka a CSC - Certified Specialty Coffee, którego Arcaffè jest współzałożycielem, rozpoczęła się w celu rozwoju produkcji, możliwości handlowych i poprawy warunków życia 80 kobiet - producentek kawy znajdujących się w trudnej sytuacji społeczno-ekonomicznej. W Gwatemali, podobnie jak w większości krajów produkujących kawę, rolnicy nie są świadomi jakości swojego produktu i sprzedają produkt po zaniżonych cenach. Często zapłata ledwo pokrywa koszty, ale rolnicy akceptują niskie stawki, ponieważ są biedni, muszą szybko sprzedać swoje zbiory i nie mają alternatywy, zwłaszcza jeśli są kobietami. Celem Amka i CSC było promowanie rozwoju produkcji małych producentów. Zapewnili oni szkolenie obejmujące kwestie produkcji kawy, roli kobiet, dystrybucję materiałów i produktów rolnych oraz specjalistyczną pomoc w poprawie technik uprawy, aż po zbieranie kawy. Już od pierwszych sampli eksperci CSC Certified Specialty Coffee potwierdzili wysoką jakość zbiorów, które od razu otrzymały etykietę, która jest nadawana tylko wysokojakościowym kawom. Dzięki temu producenci otrzymali znaczną premię - „wzrost dochodów o prawie 50%”. „Kobiety w Gwatemali kazdego dnia walczą z dyskryminacją, która utrudnia im życie pod względem ekonomicznym, osobistym i społecznym” - mówi Fabrizio Frinolli Puzzilli, prezes Amka. „Przez pierwsze dwa lata ciężko pracowaliśmy, a kawa, która trafiła do Włoch, importowana i zakupiona przez CSC, to historia zaangażowania 80 kobiet biorących udział w projekcie. Kobiety, które mocno wierzyły w projekt i ciężko pracowały, aby udowodnić swoje ogromne zdolności jako producentki. Kawa nosi nazwę Doña Lucero, na cześć Lucero, gwatemalskiej kobiety, która pracowała z Amką przez ponad 10 lat - odważnej i prawdziwej wojowniczki. Jej duch i wszystko, czego nauczyła nas przez tyle lat pracy w terenie, są w każdej filiżance tej kawy, która pachnie wolnością i autonomią”. Na pytanie „Co o tej kawie powinna widzieć osoba, która ją pije?”, prawie jednomyślną odpowiedzią 80 kobiet zaangażowanych w projekt było: „Ilość pracy i wysiłku, jaka za nią stoi, jest znacznie większa niż można sobie wyobrazić”. Dzięki różnicy cenowej w porównaniu z rynkową średnią oraz darmowej dostawie nawozów, po raz pierwszy kobiety zaangażowane w projekt poczuły się  docenione. Ponadto ten projekt kładzie podwaliny pod pewne istotne zmiany, przede wszystkim ekonomiczną niezależność. Kwota za kawę jest bowiem wypłacana bezpośrednio kobietom, aby podkreślić, że są one wyłącznymi beneficjentkami dochodów wynikających z ich pracy.
Najniższa cena: 119,00 zł
159,00 zł
Promocja
Arcaffe Capraia - Puszka 250g

Producent: Arcaffe

Mielona mieszanka kaw z Salwadoru i Etiopii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale kawiarek, ekspresów przelewowych i french pressów. Kawa jest gładka, o nutach karmelu. Nazwa tej utworzonej w 2022 roku mieszanki nawiązuje do jedej z najmniejszych Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno czarna, jak i z dodatkiem mleka.
Najniższa cena: 43,90 zł
43,90 zł
Arcaffe Elba 1kg

Producent: Arcaffe

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii, Gwatemali i Meksyku wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy mlecznej czekolady.  Nazwa tej utworzonej w 2023 roku mieszanki nawiązuje do najbardziej znanej z Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno jako espresso, jak i cappuccino.
Arcaffe Elba 250g

Producent: Arcaffe

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii, Gwatemali i Meksyku wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy mlecznej czekolady.  Nazwa tej utworzonej w 2023 roku mieszanki nawiązuje do najbardziej znanej z Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno jako espresso, jak i cappuccino.

Jeżeli wypełniliśmy powyższe punkty, to nie pozostaje nic innego, tylko wybrać idealną kawę ziarnistą! Do ekspresów automatycznych powinno wybrać się kawę wypalaną pod espresso. Zazwyczaj najlepsza kawa ziarnista do ekspresu na początek nie powinna być zbyt kwaśna. Dobrym wyborem będą zatem włoskie kawy rzemieślnicze z ewentualnym potencjałem na kawy jaśniejsze w ramach eksperymentu. Jeżeli zdecydujecie się na te bardziej wysublimowane, jednorodne kawy, to zwróćcie uwagę na ich obróbkę oraz kraj pochodzenia. Kawy z Ameryki Środkowej oraz Południowej będą miały niższy stopień kwasowości od tych z Afryki. Jeżeli chcecie uniknąć jej jeszcze bardziej – wybierajcie kawy obróbki typu natural lub pulped natural, jeżeli jest ona dla Was czymś pożądanym to szukajcie kaw obróbki na mokro.

A może skusisz się na trochę owoców?

Parząc kawę w ekspresie automatycznym nie jesteś skazany na klasyczne espresso bez owocowych nut. Najprostsza opcja na spróbowanie czegoś nowego? Espresso miesiąca! Po prostu wejdź na Coffeedesk, znajdź polecane przez nas ziarna i kup je w wyjątkowej cenie. Jaka najlepsza kawa do ekspresu dla miłośników szaleństwa i ogromnej ilości owocowej kwasowości? Kawy z Afryki, a w szczególności z Kenii i Rwandy – odwdzięczą się one ogromem czerwonych owoców, soczystością malin i wiśni. Na próżno szukać tam jednak orzechów czy czekolady, które dla wielu osób są wyznacznikiem dobrego espresso.

A może coś o wysokiej słodyczy, która będzie szła w parze ze stosunkowo wysoką kwasowością? Spróbuj What The Funk od HAYB Speciality Coffee. Świetny balans między czekoladą, jagodami i truskawkami – spróbuj!

Klasyka zawsze się obroni!

Jaka kawa ziarnista do ekspresu na początek? Dobra, włoska klasyka w rzemieślniczym wydaniu, czyli nasze ulubione Arcaffe. Wybierzcie na początek małe opakowania różnych kaw z tej palarni i wśród nich wyłońcie najsmaczniejszą. Na początku najlepiej zamówić kawy o różnym stosunku arabiki do robusty. Najbardziej “robuściana”, intensywna w smaku i z dużą ilością goryczy kawa to Arcaffe Margo – 50% arabiki i 50% robusty.

Kolejna propozycja dobrej kawy ziarnistej do ekspresu, najmniej “hardkorowa” jeżeli chodzi o zatrzymanie pewnej ilości robusty, to Arcaffe Roma, o której wspomnieliśmy już wyżej. Blend wielu arabik speciality oraz domieszka dobrej jakościowo robusty dają w smaku balans, lekką kwasowość, ale dzięki robuście nadal mamy sporo goryczy i piękną cremę. Jaka kawa najlepsza do ekspresu poszukiwaczom włoskich kaw, które są 100% arabiką? Jeden z naszych faworytów, czyli Arcaffe Mokacrema – orzechy, czekolada i mnóstwo słodyczy, która kojarzy się z miodem spadziowym!

Szukajcie, a znajdziecie najlepszą kawę do ekspresu

Kawy opisane powyżej powinny być dobrym początkiem w poszukiwaniach “tej jedynej”, najlepszej kawy do ekspresu automatycznego. Ważne jest jednak zrozumienie, że “ta jedyna” potrafi zmieniać się wraz z naszymi upodobaniami, humorem i porą roku.

  • Jeśli preferujecie klasyczne, czekoladowo – orzechowe smaki lub pijecie głównie kawy mleczne, sięgnijcie po kawy z Brazylii lub włoskie mieszanki kawy, np Arcaffe.
  • Osobom szukającym owocowych i niecodziennych smaków, polecamy zerknąć na kawy z Kenii, Etiopii i Rwandy.
  • Fani espresso z porządną cremą, niech zwracają uwagę na dodatek Robusty do mieszanki – zazwyczaj ułatwi on uzyskanie tej charakterystycznej, kawowej pianki.
  • Osoby, które nie lubią nudy i ciągle poszukują nowych wrażeń smakowych, zachęcamy do testowania naszych Espresso Miesiąca.

Pamiętajcie więc, że kawa ma tysiące możliwych do wyczucia smaków i aromatów, a najlepsza kawa do ekspresu to taka, która Wam smakuje!


Zobacz również