Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo
  • Akcesoria
  • Ekspresy
  • Kawa
  • Speciality
  • Ziarna

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?

  • 10 września 2019
  • 4 min. czytania
  • Jakub Świątek
Total
2
Shares
2
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Ekspresy
  • >
  • Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?

Codziennie, w polskich biurach i domach, automatyczne ekspresy ciśnieniowe, nasi prywatni bariści, parzą nam niezliczone ilości kaw. W tym artykule omówiliśmy ogólne zasady parzenia różnych kaw w poszczególnych typach ekspresów do kawy. Dziś jednak skupimy się na cichych bohaterach, którzy sami dozują, ubijają, zaparzają i spieniają mleko bez naszego udziału – sprawdźmy, jaka dobra kawa ziarnista nada się do ekspresu automatycznego!

Tak różny od ekspresu kolbowego…

Z pozoru do tak samo nazywających się i robiących to samo urządzeń powinno wsypywać się taką samą kawę, więc dlaczego po prostu nie sięgnąć po jakiekolwiek ziarno z napisem “Espresso Roast”? Powodów jest kilka! Pierwszy, o którym warto powiedzieć, jest profil palenia. Ziarna z wielu palarni speciality mimo etykiety “espresso” mają dość jasny kolor. Sprawdza się to świetnie, kiedy używamy dedykowanych do espresso profesjonalnych młynków o dużej średnicy żaren.

Jaka kawa do ekspresu automatycznego

W ekspresach automatycznych często niestety stosowane się kompromisy. Pierwszy z nich to właśnie żarna wbudowanych młynków. Część producentów, aby uniknąć rdzewienia stalowych żaren stosuje te wykonane z ceramiki, wpływa to na gorszą jakość przemiału, szczególnie tego najdrobniejszego. Należy też wspomnieć o tym, że wiele ekspresów automatycznych jest traktowanych jak woły robocze i po roku, dwóch i więcej użytkowania nie są serwisowane, co negatywnie wpływa na smak uzyskiwanej kawy.

To co w takim razie zrobić?

Jeżeli jesteście jeszcze przed zakupem swojego wymarzonego domowego baristy, to sprawdźcie jego parametry! Stalowe żarna, jasny interfejs, regulacja grubości mielenia i dużej ilości parametrów to te najważniejsze cechy dobrego kombajnu do parzenia kaw. Oczywistym wyborem zawsze będą ekspresy wiodących marek – Jura i Nivona. Dobre zaplecze serwisowe, dostępność części zamiennych i wysoka jakość wykonania zapewnią nam długie i bezproblemowe użytkowanie. Oprócz tego, należy dbać o swój sprzęt, troszczyć się o jego regularny serwis i czyścić najlepszymi środkami chemicznymi dedykowanymi do ekspresów.

Ekspres automatyczny i kawa

Jeżeli wypełniliśmy powyższe punkty, to nie pozostaje nic innego, tylko wybrać idealną kawę ziarnistą! Do ekspresów automatycznych powinno wybrać się kawę wypalaną pod espresso. Jak powiedzieliśmy sobie na początku – nawet to może być czasem zbyt kwasowe, stąd dobrym wyborem na początek będą włoskie kawy rzemieślnicze z ewentualnym potencjałem na kawy jaśniejsze w ramach eksperymentu. Jeżeli zdecydujecie się na te bardziej wysublimowane, jednorodne kawy, to zwróćcie uwagę na ich obróbkę oraz kraj pochodzenia. Kawy z Ameryki Środkowej oraz Południowej będą miały niższy stopień kwasowości od tych z Afryki. Jeżeli chcecie uniknąć jej jeszcze bardziej – wybierajcie kawy obróbki typu natural lub pulped natural, jeżeli jest ona czymś pożądanym to szukajcie kaw obróbki na mokro.

Klasyka zawsze się obroni!

Jaka kawa ziarnista do ekspresu na początek? Dobra, włoska klasyka w rzemieślniczym wydaniu, czyli nasze ulubione Arcaffe. Wybierzcie na początek małe opakowania różnych kaw z tej palarni i wśród nich wyłońcie najsmaczniejszą. Na początku najlepiej zamówić kawy o różnym stosunku arabiki do robusty. Najbardziej “robuściana”, intensywna w smaku i z dużą ilością goryczy kawa to Arcaffe Margo – 50% arabiki i 50% robusty. Druga w kolejności kawa o największej zawartości robusty to Meloria, w której mamy 25% ziaren robusty. W filiżance przełoży się to na odrobinę wyższą kwasowość, która będzie jednak przytłumiona intensywną goryczką robusty.

Arcaffe – dobra kawa ziarnista do ekspresu

Kolejna propozycja dobrej kawy ziarnistej do ekspresu, najmniej “hardkorowa” jeżeli chodzi o zatrzymanie pewnej ilości robusty, to Arcaffe Roma. Blend wielu arabik speciality oraz domieszka dobrej jakościowo robusty dają w smaku balans, lekką kwasowość, ale dzięki robuście nadal mamy sporo goryczy i piękną cremę. Dla fanów włoskiego espresso, które jednak jest w 100% arabiką pozostaje mój faworyt czyli Arcaffe Mokacrema – orzechy, czekolada i mnóstwo słodyczy, która kojarzy mi się z miodem spadziowym! 

A może skusisz się na trochę owoców?

Parząc kawę w ekspresie automatycznym nie jesteś skazany na klasyczne espresso bez owocowych nut. Najprostsza opcja na spróbowanie czegoś nowego? Espresso miesiąca! Po prostu wejdź na Coffeedesk, znajdź polecane przez nas ziarna i kup je w wyjątkowej cenie. Jeżeli szukasz szaleństwa i ogromnej ilości kwasowości, to daj szansę kawom z Kenii i Rwandy – odwdzięczą się one ogromem czerwonych owoców, soczystością malin i wiśni. Na próżno szukać tam jednak orzechów czy czekolady, które dla wielu osób są wyznacznikiem dobrego espresso.

A może coś o wysokiej słodyczy, która będzie szła w parze ze stosunkowo wysoką kwasowością? Spróbuj What The Funka od HAYB Speciality Coffee. Ten blend to 50% mytej Gwatemali Huehuetenango oraz 50% Etiopii Dimtu Tero obróbki naturalnej. Świetny balans między czekoladą, jagodami i truskawkami – spróbuj! Jeżeli te propozycje to będzie zbyt wiele, to śmiało sięgnij po kawę od mistrza świata w paleniu kawy – Rubensa Gardellego – Cignobianco to jego rzemieślnicze podejście do włoskiej kawy. Oprócz słodyczy czekolady i migdałów, znajdziecie tam śliwki i słodki karmel – mniam! 

Szukajcie a znajdziecie

Kawy opisane powyżej powinny być dobrym początkiem w poszukiwaniach “tej jedynej”, najlepszej kawy do ekspresu automatycznego. Ważne jest jednak zrozumienie, że “ta jedyna” potrafi zmieniać się wraz z naszymi upodobaniami, humorem i porą roku. Pamiętajcie więc, że kawa ma tysiące możliwych do wyczucia smaków i aromatów, i nie bójcie się ich szukać. 

Total
2
Shares
Share 2
Tweet 0
Pin it 0
Jakub Świątek
Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Powiązane tematy
  • arcaffe
  • ekspres automatyczny
  • ekspres do kawy
  • jaka kawa do ekspresu automatycznego
  • jura
  • kawa pod espresso
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Arcaffe Mokacrema 1kg

  • Cena: 125.00 zł
Czytaj wpis

Jura ENA 8 Sunset Red

  • Cena: 4299.00 zł
Czytaj wpis

Melitta Barista T Smart Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 3799.00 zł
Czytaj wpis

Arcaffe Roma 1kg

  • Cena: 109.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
porównanie młynków - Comandante, Timemore, Barista Space
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

  • 11 lutego 2021
  • Paweł Krysiński
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.