Pekanowe latte, znane z popularnej sieciówkowej kawiarni, od dziś w waszych domach! To idealny, rozgrzewający napój na chłodne dni, który z łatwością przygotujecie w swojej kuchni. Domowy syrop pekanowy, o głębokim, orzechowym smaku, do tego chrupiąca pralina i mleko owsiane – prawdziwie jesienna rozpusta.
Przepis
Syrop pekanowy:
- 1 szklanka orzechów pekan
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- W rondelku połącz orzechy pekan, wodę, cynamon, masło i brązowy cukier.
- Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż płyn zgęstnieje i przyjmie konsystencję syropu.
- Przecedź syrop, zachowując orzechy do praliny.
Pralina pekanowa:
- Orzechy pekan pozostałe po zrobieniu syropu
Przygotowanie:
- Rozsyp orzechy pekan na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 175°C przez 10 minut lub do momentu, gdy orzechy będąchrupiące i przypieczone. Odstaw do ostygnięcia, a następnie drobno posiekaj lub zmiel w malakserze.
Na latte:
Podwójne espresso lub ok. 50 ml kawy z kawiarki 1 szklanka mleka owsianego
2-3 łyżki domowego syropu pekanowego
Przygotowanie:
- Przygotuj espresso i wlej je do kubka.
- W osobnym naczyniu połącz mleko owsiane z syropem pekanowym.
- Spień mleko z syropem, aż będzie gorące i puszyste.
- Wlej spienione mleko do espresso.
- Udekoruj posiekaną praliną z orzechów pekan.


















