Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
melitta aromafresh ekspres
  • Akcesoria
  • Ekspresy
  • Testy

Melitta AromaFresh – test wygodnego przelewu

  • 26 września 2018
  • 6 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Ekspresy
  • >
  • Melitta AromaFresh – test wygodnego przelewu

Czajnik, waga, stoper, precyzja i cierpliwość. To rzeczy niezbędne do parzenia dobrych kaw przelewowych. Wszystko wygląda pięknie i daje świetne rezultaty, jeśli wiemy, co robimy. Ale gdy nie wiemy, bądź rano kompletnie nie mamy czasu, by odprawiać rytuały nad dripem bądź chemeksem, wtedy z pomocą może przyjść ekspres, który w dużej mierze zastąpi nam manualne znęcanie się nad kawą. Oto Melitta AromaFresh – nasz test urządzenia.

Wygoda ponad wszystko

Lubię dobrą kawę. Uwielbiam tę najlepszą. Soczystą, słodką, świeżą, z niuansami, z nutami i smakowitymi ekstatycznymi ekscesami na języku. Aby to osiągnąć, przydaje się precyzyjna waga ze stoperem, czasami nawet i bluetoothem, konewka z wąską wylewką i młynek wart kwotę blisko czterocyfrową. No i precyzja oraz poświęcenie cennej uwagi na przynajmniej pięć – dziesięć minut. W zabieganym, porannym szczycie, gdzie każde pięć minut dłuższego spania, albo czas na nieprzewidziany korek na drodze jest na wagę złota, niekiedy przydałoby się rozwiązanie, które zautomatyzuje pewne czynności. Na przykład robienie kawy. Najlepiej jeszcze bez większej straty na jej smaku, bo kompromisy można osiągać, ale bez przesady!

melitta aromafresh

Stąd rosnąca popularność dobrej jakości ekspresów przelewowych, jak choćby Moccamaster czy Wilfa. Takie sprzęty są wykonane z odpowiednich materiałów, wyglądają ładnie i do tego nie traktują kawy zbyt wysoką temperaturą wody. Jednak nie obejdzie się przy nich bez osobnego młynka i odmierzania odpowiednich proporcji. Więc jest wygoda, bo po wlaniu wody i wsypaniu kawy, magia dzieje się sama i po pięciu minutach mamy gotową kawę, ale jest tu miejsce na jeszcze więcej wygody.

I tu pojawia się Melitta AromaFresh. Firma Melitta jest na rynku kawowym od bardzo dawna. Produkowali filtry do kawy i proste drippery w kształcie ściętego trapezu. Teraz, idąc z duchem czasu, prócz ciśnieniowych maszyn automatycznych, pojawił się ekspres przelewowy nieco bardziej rozbudowany niż większość konkurencji. Mianowicie, Melitta AromaFresh to ekspres przelewowy wyposażony w młynek żarnowy. Do tego ma perfekcyjną funkcję dla śpiochów – timer, dzięki któremu ekspres uruchamia się o odpowiedniej godzinie i zaczyna parzyć kawę! Sprawdziłem, czy tego typu ekspres to duży kompromis w stosunku do ręcznie przygotowywanych kawek.

melitta aromafresh ekspres

Wygląd i podstawowe funkcje ekspresu Melitta AromaFresh

Melitta AromaFresh to bardzo prosta konkstrukcja. Młynek, miejsce na filtr, szklany dzbanek o pojemności 1,5 litra, zbiornik na wodę i niewielki wyświetlacz monochromatyczny. Nie potrzeba wyższego wykształcenia ścisłego, by obsłużyć ekspres. Wszystko jest na proste i można ogarnąć bez sięgania do instrukcji. Zaczynając od góry – znajduje się tam hopper na ziarna oraz 5-stopniowe pokrętło ustawienia grubości mielenia. Ważne jest to, że pojemnik można zdemontować, by dostać się do żaren ekspresu Melitta AromaFresh. Spotkałem się z podobnymi maszynami – przelewowymi i chyba we wszystkich ciśnieniowych – które nie mają takiej możliwości. A jednak o żarna trzeba dbać i co jakiś czas wypada je wyczyścić. Przy okazji można przyjrzeć się żarnom – stalowe, stożkowe, większe niż w najprostszych młynkach elektrycznych. Na plus.

Ponadto otwierana szufladka na dripper, gdzie wsadza się papierowy filtr oraz szklany dzbanek na podgrzewanej podstawce. Ot, cała filozofia ekspresu. Nie jest to może designerskie dzieło sztuki, ale też nie można zarzucić, że ekspres Melitta AromaFresh to brzydki sprzęt. Uważam, że bez problemu wkomponuje się w większość przestrzeni kuchennych. Choć warto mieć na względzie, że cały ekspres jest dość wysoki, bo blisko 45 centymetrów. Materiały użyte do produkcji to tworzywa sztuczne sprawiające wrażenie trwałych oraz wstawki z matowego aluminium. Drobnym mankamentem, jak dla mnie, jest niewyciągany pojemnik na wodę, tak, jak jest to w przypadku chyba wszystkich automatycznych ekspresów ciśnieniowych. To wygodniejsze rozwiązanie. Warto wspomnieć o sygnalizacji potrzeby odkamienienia i jego wygodnym procesie, w ekspresie Melitta AromaFresh uruchamiamy go przy pomocy jednego guzika.

melitta aromafresh

Parzymy w Melitta AromaFresh – test ekspresu!

Problemem z wszelkiej maści automatami było dla mnie to, że nigdy nie wiedziałem jakie porcje dozuje sobie dany sprzęt, zarówno wody jak i kawy. Zatem na początku postanowiłem wprowadzić trochę elementów z tradycyjnego parzenia metodami przelewowymi i odmierzyłem sobie zarówno porcję kawy jak i wody – 30g i 500ml. Według podziałki na zbiorniku wody, pół litra wody to cztery porcje. Z mieleniem było trudniej, bo musiałem na ślepo ustawić intensywność kawy (a więc ilość ziarenek na wyświetlaczu od jednego do trzech). Dałem dwa i wsypałem do hoppera odmierzoną porcję. Nie pozostało mi nic innego, jak uruchomić parzenie kawy w ekspresie Melitta AromaFresh.

Po chwili ruszył młynek. Zaskoczył mnie bardzo swoją cichą pracą. Może nie jest to cisza idealna, ale w porównaniu do innych konstrukcji tego typu, młynek jest nieźle wyciszony, co dla mnie jest dużą zaletą. Okazało się, że dwa ziarenka na wyświetlaczu odpowiadały nieco ponad 30 gramom kawy. Mówię nieco, bo po zjedzeniu wsypanej porcji młynek kręcił się jeszcze przez jakieś dwie sekundy. Założyłem zatem, że ta intensywność będzie mniej więcej odpowiadała standardom rozpowszechnionymi wśród baristów.

melitta ekspres przelewowy

Po niecałych pięciu minutach od wystartowania maszyny w dzbanku znalazła się pełna porcja kawy. A więc czasy parzenia przyzwoite. Nie za krótkie i nie przeciągnięte. I tu mała uwaga i #protip. Wiem, ze niektórzy używają filtrów Hario V60-02 w ekspresach przelewowych, zaginając stożek na kształt trapezu, bo właśnie takie stosowane są w ekspresach przelewowych. W tym ekspresie to nie zda egzaminu. Zrobiłem tak, bo skończyły mi się trapezowe filtry i w efekcie filtr z Hario V60-02 był zbyt niski. Ścianki zapadły się do środka przy parzeniu pod ciężarem wody i ta swobodnie uciekała sobie bokami. W efekcie kawa była po prostu niesmaczna. Na szczęście trapezowe filtry są powszechnie dostępne w każdym markecie za kilka złotych, więc w nagłej sytuacji nie będzie problemu z zakupem ich. To duża zaleta ekspresu przelewowego.

melitta aromafresh ekspres

Ale co z kawą zaparzoną z odpowiednimi filtrami? Powiem krótko – jest bardzo w porządku. Wsypując do pojemnika dobrej jakości kawę (posiłkowałem się kawami pod przelewy, singlami, zarówno z obróbki naturalnej jak i mytej), używając filtrowanej wody i ustawiając odpowiednie proporcje, kawa smakowała tak, jak powinna. Oczywiście, młynek wbudowany w ten model nie jest młynkiem najwyższej klasy, w końcu cały sprzęt kosztuje nieco ponad 500 złotych. Różnica pomiędzy ręcznie parzonym dripem, z kawą mieloną Comandante i profesjonalną konewką była wyraźna. Jednak wygoda, jaką oferuje Melitta AromaFresh jest nie do przebicia, dając przy tym bardzo rozsądną jakość gotowej kawy. Uważam, że jest to poziom zadowalający zdecydowaną większość osób pragnących dobrej, czarnej, pachnącej kawy o poranku. Ba, doliczając do tego wbudowany timer, zyskujemy naprawdę potężny oręż w nierównej walce z porankami. Kawa z ekspresu Melitta AromaFresh pokazywała swój charakter zależny od ziaren – począwszy od wyraźnych cytrusów, przez dojrzałe, czerwone owoce, po czekoladę i orzechy. Wyraźnie można było odróżnić mytą Etiopię od Kenii czy naturalnej Kostaryki. Zatem zachowało się to, co musi być w dobrej kawie – jej specyfika smaku. Dołączając do tego wygodę użytkowania, uważam że Melitta AromaFresh to bardzo dobra propozycja dla szukających maksymalnie zautomatyzowanych rozwiązań, ale i dla tych, którzy po prostu cenią wygodę i są w stanie pójść na niewielki kompromis względem smaku.

 

Zamów Teraz!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • ekspres
  • ekspres automatyczny
  • ekspres do biura
  • ekspres do domu
  • ekspres przelewowy
  • ekspres z młynkiem
  • melitta
  • młynek
  • moccamaster
  • przelew
  • wilfa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Melitta AromaFresh Czarny - Ekspres przelewowy z wbudowanym młynkiem

  • Cena: 499.00 zł
Czytaj wpis

Melitta papierowe filtry do kawy Gourmet Aroma Zones 1x4 - brązowe - 80 sztuk

  • Cena: 12.00 zł
Czytaj wpis

Urnex Tabz Z61 - Tabletki do ekspresów przelewowych - 120 sztuk

  • Cena: 59.00 zł
Może Cię zainteresować
spieniecz elektryczny do mleka bialetti
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Testy

Jak spienić mleko do kawy – i czego użyć? Test spieniacza elektrycznego Bialetti

  • 9 kwietnia 2021
  • Krzysztof Włodek
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Lifestyle

Jak czyścić butelki i kubki termiczne?

  • 23 marca 2021
  • Krzysztof Włodek
porównanie młynków - Comandante, Timemore, Barista Space
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

  • 11 lutego 2021
  • Paweł Krysiński
jak wybrać filtry do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

  • 12 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

ODErwany młynek od FELLOW

  • 7 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
Honduras Caballero od The Barn - przelew miesiąca
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Zdrowie

Przelew Miesiąca – grudzień: The Barn i Honduras Caballero

  • 5 grudnia 2020
  • Marcin Rzońca

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Szybki flacik poleca się na dobrą sobotę 😙👌🏻 do zobaczenia w @kawiarniacoffeedesk 👀
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Szybki flacik poleca się na dobrą sobotę 😙👌🏻 do zobaczenia w @kawiarniacoffeedesk 👀
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.