Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
gina goat story
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Testy

Gina. Smart koza.

  • 7 marca 2018
  • 4 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
3
Shares
3
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Gina. Smart koza.

Na rynku urządzeń do parzenia kawy nie może być chwili spokoju. Co chwilę ktoś kogoś przepycha z nowymi pomysłami i rozwiązaniami. W to wszystko wplątała się koza Gina i próbuje znaleźć swoje miejsce w stadku. A że jest smart…

Konstrukcja i założenia

Gina to propozycja Goat Story na dripa i nie tylko. W założeniu Koza Gina ma być urządzeniem, które prócz tradycyjnego dripka pozwoli zaparzyć kawę trochę w stylu Clevera oraz być wieżą do przygotowania cold-dripa. Wszystko to okraszone minimalistycznym designem oraz smart-funkcjonalnością w postaci wbudowanej wagi i łączności bluetooth, by móc łączyć się z niezbędną do obsługi Giny aplikacją.

Gina składa się z trzech, głównych części – podstawy z wbudowaną wagą, bluetoothem i wejściem usb do ładowania akumulatora oraz stelażem, na szczycie którego mocuje się drugą część – ceramiczny dripper z zaworkiem. Do tego w pudełku znajdziemy szklany serwer. Ciekawostką jest dołączony dodatkowy element – szklane naczynie potrzebne do przygotowania cold-dripa.

gina goat story

Całość sprawia dobre wrażenie, jest wykonane z dobrej jakości materiałów – metalu, szkła oraz ceramiki.

To, co może zaskakiwać, to brak jakiegokolwiek wyświetlacza, skoro to urządzenie typu smart oraz wyłącznika.

Obsługa

Skoro już mowa o wyświetlaczach, pora przejść do obsługi kozy. Gina definiuje siebie jako smart coffee instrument. Jest o tyle smart, że bez smartfona się nie obejdzie. Aby móc obsłużyć kozę i nakarmić ją kawą, najpierw trzeba zainstalować specjalną aplikację o nazwie… Gina (sic!). Dopiero wtedy uzyskujemy dostęp do możliwości parzenia kawy. Brzmi dziwnie, prawda? Przecież aplikacja za nas nie mieli i nie polewa wodą. Jednak oprogramowanie odczytuje wszystkie dane z urządzenia – ilość kawy czy wody.

gina goat story

Aplikacja Gina jest dość prosta w obsłudze, choć w pewnych momentach wydaje się być ona mało logiczna. Na szczęście, to tylko program, więc zmiana interfejsu w przyszłości to tylko kwestia aktualizacji. Poza tym, można się przyzwyczaić do praw rządzących tą aplikacją.

A sprowadza się ona do wyboru trzech trybów parzenia – klasycznego pour-over, przez immersję oraz cold-drip. Przy pierwszym uruchomieniu każdej metody zostajemy zapytani, czy chcemy zapoznać się z filmem instruktażowym dotyczącym konkretnego sposobu parzenia. Później nie pozostaje nic innego, jak odmierzyć odpowiednią ilość kawy (tu jedna rzecz w aplikacji mnie zirytowała najmocniej – mimo możliwości ręcznego wprowadzenia ilości kawy, nie można było przejść do następnego ekranu bez odważenia tych ziaren przez urządzenie), zdefiniować proporcje i zacząć parzyć.

Parzenie

W przypadku klasycznej kawy przelewowej, wszystko sprowadza się do systematycznego polewania. Aplikacja wskaże, ile wody zostało już wlane i w jakim czasie. Nie ma tu natomiast takich efektownych wykresów tworzonych na żywo, jak choćby w aplikacji dołączanej do wag Acaia.

Ze względu na zdecydowanie węższy otwór w podstawie drippera niż w klasycznym V60, konieczne jest grubsze mielenie niż zwykle przy takiej metodzie, nawet używając tych samych filtrów. Po wlaniu odpowiedniej ilości wody, aplikacja oznajmi nam to sygnałem dźwiękowym, podobnie, gdy upłynie czas. Gdy w serwerze znajdzie się pożądana ilość kawy, możemy zakręcić zawór pod dripperem, by już nic nam nie kapało i zakończyć parzenie w aplikacji. Wówczas zostaniemy poproszeni o zdjęcie serwera z wagi, a aplikacja policzy realny uzysk (czyli nie ile wody wlaliśmy, a ile kawy znalazło się w serwerze, a to dwie, różne wartości) oraz poda resztę danych, jak choćby czas parzenia. Mamy możliwość dodania własnych notatek, podania temperatury wody czy stopnia zmielenia i zapisać wyniki w historii.

gina goat story

Drugą metodą parzenia, na jaką pozwala Gina to tak zwana immersja. Polega ona na wsypaniu kawy do filtra umieszczonego w dripperze i zakręcenia zaworka pod nim. Dopiero wtedy zalewamy całość wodą, która nie przelatuje od razu do serwera, tylko przez kilka minut wyciąga z kawy jej walory smakowe. Dopiero po pewnym czasie otwieramy zawór i czekamy aż zaparzona kawa przeleci do serwera. Tu przydaje się dołączana, ceramiczna pokrywka, którą można założyć na górę drippera, by ograniczyć stygnięcie.

Trzeci sposób jest najbardziej nietypowy, czyli cold-drip. Tu trzeba posłużyć się dodatkowym modułem z zestawu. Jest to szklany pojemniczek z tłoczkiem oraz papierowymi filtrami, do którego wsypuje się zmieloną kawę. Ten umieszcza się w górnej części serwera. Natomiast do drippera wsypujemy kostki lodu. Topniejąca woda powoli będzie skapywać na kawę i przesączać się do serwera. Całość może trwać nawet i cały dzień, więc warto uzbroić się w cierpliwość.

gina goat story

Efekty

Czy Gina to rewolucja? Tego powiedzieć nie mogę. Na pewno jest to integracja kilku metod w jednym urządzeniu, a to już plus. Osoboście mam zastrzeżenia co do pomysłu obsługi Giny tylko i wyłącznie przez aplikację. Dodanie niewielkiego nawet wyświetlacza z wagą i stoperem, umożliwiające manualne parzenie byłoby sporym ułatwieniem. Przymuszenie do używania sprzętu przez zewnętrzne oprogramowanie zabiera jednak nieco czasu oraz wygody, ale z drugiej strony, aplikacja pozwala na podanie dużej ilości zmiennych i zwiększenie precyzji parzenia oraz kontrolę powtarzalności. Zwłaszcza podawanie ostatecznego uzysku jest parametrem, na który zwraca się uwagę.

Gina dobrze wpisuje się w trendy smart-urządzeń i myślę, że na pewno znajdzie swoich zwolenników.

Total
3
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • acacia
  • aplikacja
  • bluetooth
  • cold drip
  • dripper
  • gina
  • goat story
  • immersja
  • smart
  • urządzenie
  • v60
  • waga
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Goat Story - GINA SMART Steel

  • Cena: 1099.00 zł
Czytaj wpis

Goat Story - GINA SMART White

  • Cena: 1099.00 zł
Czytaj wpis

Timemore - Fish Kettle - Czajnik 0,9 l

  • Cena: 205.00 zł
Czytaj wpis

Timemore - Chestnut Grinder Black Transparent - Młynek ręczny

  • Cena: 609.00 zł
Czytaj wpis

AOOMI - Dust Mug 02 - Kubek 330 ml

  • Cena: 65.00 zł
Może Cię zainteresować
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
jak wybrać filtry do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

  • 12 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

ODErwany młynek od FELLOW

  • 7 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności