Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
world of coffee
  • Bariści
  • Eventy
  • Lifestyle
  • Wydarzenia

World of Coffee 2017 – Budapeszt. Mleczno – alkoholowe pudło!

  • 5 lipca 2017
  • 6 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Bariści
  • >
  • World of Coffee 2017 – Budapeszt. Mleczno – alkoholowe pudło!

World of Coffee to impreza, która zawsze jest mocno wyczekiwana przez wszystkich miłośników kawy na całym świecie. To najważniejsze wydarzenie w ciągu roku, łączące w sobie branżowe targi z najnowszymi gadżetami i rozwiązaniami oraz Mistrzostwa Świata w kilku kawowych konkurencjach. W tym roku, w Budapeszcie, z bardzo wyraźnymi, pięknymi, polskimi akcentami!

Mleko i alkohol

W tym roku Budapeszt gościł całe wydarzenie World of Coffee. Stolica Węgier zobaczyła najlepszych baristów na świecie w takich konkurencjach jak Latte Art, Coffee in Good Spirits, Brewers Cup, Cup Tasters oraz Cezve/Ibrik. W malowaniu pięknych wzorów mlekiem na kawie oraz w łączeniu kawy z alkoholem odnieśliśmy ogromne sukcesy!

world of coffee rojewska
Agnieszka Rojewska //fot. M. Rzońca

Agnieszka Rojewska, znana również jako Rojes zdobyła trzecie miejsce na Mistrzostwach Świata Latte Art! To najwyższa lokata do tej pory, w historii polskiej kawy, w tej konkurencji. Leszek Jędrasik dwukrotnie był czwarty. Trzeba przy tej okazji koniecznie nadmienić, że Agnieszka jest najlepszą kobietą na świecie w latte arcie. Była jedyna w finale, a nawet i w półfinale!

agnieszka rojewska latte art
Agnieszka Rojewska /fot. M. Rzońca

Prezentowane przez nią wzory były bardzo charakterystyczne, pomysłowe i bardzo dobrze wykonane. Dołączając do tego pełne opanowanie i ogromny profesjonalizm przy każdym kroku swojej prezentacji, wyłania nam się piękny obraz drugiej wicemistrzyni świata. Trudno tu mówić o zwykłym szczęściu, a o ciężkiej pracy. Nie można zapominać, że Agnieszka zajęła drugie miejsce w czasie swojego debiutanckiego występu na tegorocznych Mistrzostwach Polski Brewers w Kołobrzegu, jest kilkukrotną Mistrzynią Polski w latte arcie, Mistrzynią Polski Barista z ubiegłego roku, a także zwyciężczynią wielu prestiżowych, międzynarodowych zawodów latte artowych.

Przypadek? Nie sądzę!

world of coffee latte art 2017
Finałowe wzory Rojes /fot. M. Rzońca

Piękną sprawą, bacząc na polskie tradycje, jest świetny występ i kolejne pudło naszego reprezentanta w Budapeszcie – Mateusza Szuchnika z warszawskiego El Koktel – w Coffee in Good Spirits. Po kilku latach przerwy, kiedy w Polsce nie odbywały się te zawody i nie mieliśmy przez to swojego przedstawiciela na szczeblu światowym, powróciliśmy w pięknym stylu.

world of coffee coffee in good spirits 2017
Mistrz Świata Coffee in Good Spirits, Martin Hudak, Słowacja /fot. M. Rzońca
latte art championship 2017
Mistrz Świata Latte Art, Arnon Thitiprasert, Tajlandia /fot. M. Rzońca

Patrząc na występ Mateusza, zarówno w rundzie półfinałowej jak i finałowej, można było śmiało obstawiać nawet i jego zwycięstwo. Widać było po minach i zachowaniach sędziów, że doskonale bawili się podczas prezentacji naszego barmana i baristy.

world of coffee szuchnik
Występ Mateusza Szuchnika /fot. M. Rzońca

Ostatecznie trzecie miejsce, a do tego ogłaszanie wyników końcowych na zmianę z wynikami w Latte Arcie oznaczało potężną euforię polskiej publiczności, wspaniałego #teampoland, licznie zgromadzonych w hali Hungexpo. W kategorii Najlepszy Doping nie mieliśmy sobie równych, zwracając uwagę nie tylko innych kibiców, ale i sędziów, organizatorów i pozostałych zawodników, którzy z zazdrością patrzyli, jak wspieramy naszych reprezentantów.

world of coffee budapest
#teampoland /fot. M. Rzońca

Absolutnie nie można pominąć występu doskonale Wam znanego Maćka Duszaka, reprezentanta Polski i CoffeeDesku podczas Mistrzostw Świata Brewers Cup, czyli konkurencji w parzeniu kaw metodami alternatywnymi. Dusio nie zakwalifikował się do rundy finałowej, ale zaliczył występ, za który należy mu się bezwzględny szacunek. Jego prezentacja była na najwyższym poziomie, co potwierdziły noty sędziowskie – jedne z najlepszych spośród wszystkich startujących. Podobnie z samą kawą, jej zaparzeniem i efektem w filiżance.

brewers cup 2017
Maciej Duszak w czasie występu na mistrzostwach świata brewers /fot. M. Rzońca

Niestety, słabiej poszła runda Compulsory, gdzie zawodnicy parzą kawę przygotowaną przez organizatorów, o której nic nie wiedzą aż do samego występu. Ponadto, jest ona oceniana w ciemno – sędziowie nie wiedzą, czyją kawę próbują. Słabsze noty w tej części zaważyły o tym, że zabrakło kilku punktów do zakwalifikowania się do rundy finałowej. Ostatecznie Maciek został sklasyfikowany na 12 miejscu, co i tak jest jednym z lepszych wyników w historii polskich występów na Brewersie.

Grzegorz Kurzajczyk w Mistrzostwach Świata Cup Tasters niestety nie zaliczył zbyt udanego występu, wskazując poprawnie trzy z ośmiu kaw. Jednak przy tej konkurencji wystarczy odrobinę słabszy dzień, by zachwiać sensoryką. Wówczas można dwoić się i troić, trudno pokonać fizyczne przeszkody.

world of coffee
Mateusz Szuchnik i Agnieszka Rojewska /fot. M. Rzońca

Targi

World of Coffee to nie tylko zmagania najlepszych baristów, ale i duże, branżowe targi. Warto podkreślić wielki debiut CoffeeDesk, a to ze względu na oficjalne rozpoczęcie Wielkiej Europejskiej Kawowej Inwazji – rozszerzenie działalności na rynki europejskie!

world of coffee

Niebawem Karolina napisze Wam więcej o tych wszystkich smaczkach. Od siebie jednak dodam, że była to wielka przyjemność widzieć polskie stoisko (a jednocześnie oficjalne miejsce wystawiennicze potęgi akcesoriów kawowych – Hario) pośród tych wszystkich znanych, kawowych marek. Stoisko duże, kolorowe, gwarne, rzucające się w oczy. W końcu nie tylko to co dobre przychodzi do Polski, ale i to, co najlepsze przechodzi z od nas do Europy!

Co poza tym? Atak wszelkich przelewówek, zwłaszcza w tym wydaniu największym, gdzie za jednym zamachem można zaparzyć nawet kilka litrów kawy, wyciągając z niej jednocześnie jej atuty. To coraz powszechniejszy trend. W zachodnich kawiarniach nie jest niczym dziwnym, gdy zamiast dripa czy chemeksa często serwuje się czarną kawę z, na przykład, wielkiego Bunna. Natomiast ręczne parzenie kawy zostawia się na moment, gdy klient chce jakieś konkretne ziarna, które trudniej schodzą w większych ilościach, albo po prostu jest mniejszy ruch w kawiarni.

coffeedesk.com

Współczesne, gastronomiczne ekspresy przelewowe, tzw. batch brew, są obecnie mocno zaawansowane technologicznie, co w połączeniu z dobrej jakości ziarnami, daje efekty naprawdę dobre. Niewiele odbiegają od dobrze zaparzonego dripa, a przewyższające te słabo zaparzone, bez wiedzy i dbałości baristy.

Ponadto, bardzo przyjemnie chodziło się po specjalnej sekcji targów, tzw. Coffee Village, gdzie wystawiały się palarnie kawy. Można było dostrzec znane z coffeedeskowych półek marki, jak węgierskie Casino Mocca, Green Plantatnion, Rocket Bean czy La Cabra. Przewinęły się także takie ciekawostki, jak rumuński Bob Coffee Lab, prowadzony przez Mistrza Świata Roasterów, Alexandru Niculae oraz kilkukrotnego mistrza Rumunii Coffee in Good Spirits, Paula Ungurenaua.

coffeedesk.com
Każdy chciał selfika u Desków! /fot. M. Rzońca

Nie zabrakło również takich ciekawostek, jak wielka ekspansja niewielkich, domowych palarek do kawy. Z jednej strony, bardzo kusi mnie wizja tego, że mógłbym sobie wypalić sam, przy wsparciu aplikacji w telefonie i mocno zautomatyzowanym urządzeniu, nieco świeżutkich ziaren. Z drugiej, wiem, że nie zastąpi to wiedzy i doświadczenia najlepszych roasterów, którzy potrafią wyciągnąć z ziaren cuda. Poza tym, często trudno zdobyć dobrej jakości wypalone ziarna, a co dopiero mówić o surowej kawie i to w ilościach kilkudziesięciu – kilkuset gramów, a nie całych worków…

A przy okazji worków kawy i dobrych palarni. Przy swoich wyborach, zwróćcie uwagę na ziarna z Burundi. Ten region w ostatnim roku – dwóch bardzo mocno wybił się na jakość. Coraz częściej dobre palarnie pozyskują surowiec właśnie stamtąd, a efekty są naprawdę dobre. Będąc w Budapeszcie na World of Coffee przekonałem się o tym kilkukrotnie.

world of coffee budapest

Jednak po Budapeszcie, pora wrócić na rodzimy grunt, bo już zaraz Mistrzostwa Polski Aeropress! Ktoś (ha, może i ja, kto wie!), zdobędzie tytuł i będzie reprezentował Polskę w Seulu na Mistrzostwach Świata. W końcu mamy moralny obowiązek obronić ubiegłoroczny tytuł Filipa Kucharczyka!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • brewers cup
  • budapeszt
  • coffee in good spirits
  • duszak
  • kurzajczyk
  • latte art
  • mistrzostwa
  • mistrzostwa polski
  • mistrzostwa świata
  • rojewska
  • szuchnik
  • wce
  • węgry
  • woc
  • world coffee events
  • world of coffee
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario ceramiczny Drip V60-01 Czerwony

  • Cena: 89.90 zł
Czytaj wpis

Dzbanek Motta czarny - 350ml

  • Cena: 121.00 zł
Czytaj wpis

Hario Range Server V60-02 - 600ml

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Waga Brewista Smart Scale V2

  • Cena: 399.00 zł
Może Cię zainteresować
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
kawiarnia Coffeedesk Próżna 7 Warszawa
Czytaj wpis
  • Lifestyle

Czym zaskoczy Cię nowa kawiarnia Coffeedesk?

  • 1 grudnia 2020
  • Monika Pigan
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Speciality

Kawa po wiedeńsku – jak ją pić? Przepis na kawę z bitą śmietaną

  • 6 listopada 2020
  • Anna Rumanek
herbata z kawałkami jabłka od teapigs
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Herbata
  • Lifestyle
  • Marki
  • Przepisy

Święto herbaty – Free Tea Day

  • 19 października 2020
  • Marta Tuszyńska
kawa z przyprawami
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Ziarna

Kawa z cynamonem i innymi przyprawami – co wybrać, by wzbogacić smak? Nasze przepisy!

  • 15 października 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności