Przepyszna kawa z karmelem? Nie jest konieczna wyprawa do kawiarni, aby wypić dobry, smakowy napój kawowy. Dzisiaj pokażemy Wam jak zrobić słodką, mleczną kawę karmelową, która z powodzeniem zastąpi deser i skutecznie pokrzepi w chłodniejsze dni. Brzmi kusząco? Zatem zerknijcie na nasz przepis na kawę z karmelem!
Karmel
Karmel znany i używany jest od wieków. Powstaje on podczas podgrzewania cukru, w którym pod wpływem wysokiej temperatury zachodzi szereg reakcji chemicznych sprawiających, że zmienia konsystencję, kolor, zapach i smak, stając się jednym z najbardziej apetycznych słodyczy. W zależności od temperatury karmel może przybierać od złocistego po ciemno-bursztynowy kolor, jednak uważajcie, ponieważ łatwo go przypalić, przez co stanie się gorzki i niesmaczny. Niestety, karmel, pomimo, że jest pyszny, potrafi również przysporzyć niemałych problemów. Dlatego podczas pracy z karmelem należy wykazać się wyjątkową ostrożnością i skupieniem, pamiętając, że ma bardzo wysoką temperaturę i gwałtownie reaguje na dodane do niego składniki!
Wariacją na temat tradycyjnego karmelu jest solony karmel. I chociaż początkowo słodko-słone połączenie dla wielu osób nie było zbyt oczywiste, a wręcz kontrowersyjne, szybko zyskało uznanie i z powodzeniem stosowane jest w wielu popularnych deserach oraz jako dodatek do kawy.
Nie da się ukryć, że błyszcząca, ciągnąca się masa karmelowa kusi i trudno jej się oprzeć. Niemniej warto pamiętać, że składa się głównie z cukru, dlatego na słodką, karmelową rozpustę może nie pozwalajmy sobie codziennie, lecz od czasu do czasu…
Jak zrobić domowy karmel do kawy i nie tylko?
Do przygotowania domowego karmelu potrzebna Wam będzie patelnia z grubym dnem, oczywiście cukier, masło, śmietanka oraz, jak już wspomniałam, ostrożność i skupienie, ale nie taki diabeł straszny… Dlatego poniżej mamy dla Was przepis na domowy, aromatyczny syrop oraz sos karmelowy, które sprawdzą się nie tylko do kawy, ale również do polewania gofrów i placuszków kawowych. Dodatek masła i tłustej śmietanki zmienia konsystencję karmelu, sprawiając, że staje się miękki i przyjemnie aksamitny, ponieważ, jak wiadomo, sam skarmelizowany cukier tworzy twardą taflę.
Jeśli pichcenie karmelu nie jest Waszą specjalnością, a kuchnię omijacie szerokim łukiem, możecie skorzystać z gotowego syropu karmelowego od Mount Caramel, równie smacznego jak domowy. Z kolei jeżeli lubisz kulinarne wyzwania i chcesz samodzielnie przygotować karmel do kawy, przepis zdradzamy poniżej.
Karmelowa kawa
Dzisiaj mamy dla Was słodką inspirację na mleczną kawę z karmelem w roli głównej. Jednak nie zapominajcie o prawidłowo zaparzonym, esencjonalnym espresso, bez którego nie uda się zrobić dobrego napoju, dlatego poświęćcie mu nie mniej uwagi, niż dodatkom. Sięgnijcie po ciemniej palone ziarna, o głębokim aromacie, dedykowane do espresso. Napar uzupełnijcie mlekiem lub napojem roślinnym. A nasz przepis niech będzie dla Was punktem wyjścia do stworzenia własnego, ulubionego napoju smakowego z kofeiną.
Kawa karmelowa – przepis
Składniki (1 porcja):
- 60 ml espresso lub mocnej kawy z kawiarki
- ok. 125 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1-2 łyżki syropu karmelowego/syropu solony karmel Mount Caramel lub domowego syropu karmelowego
- sos karmelowy
Sos karmelowy – przepis na karmel z cukru
- 100 g cukru
- 60 ml + 70 ml wody
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Domowy sos karmelowy (mały słoiczek):
- 100 g cukru
- 60 ml wody
- 40 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- opcjonalnie sól do smaku
Dodatkowo opcjonalnie:
- bita śmietana
- mała garść popcornu
Przygotowanie:
Syrop karmelowy – przepis:
- Na patelni z grubym dnem równomiernie rozprowadzić cukier z wodą (60 ml) i na średniej mocy palnika podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie miała bursztynowy kolor. W trakcie podgrzewania, karmelu nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem w celu wymieszania masy, jeżeli nierównomiernie nabiera koloru.
- Kiedy cukier zbrązowieje, patelnię zdjąć z palnika i mieszając, partiami dodawać wodę (70 ml). Następnie dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
- Na koniec, całość zagotować i zdjąć z palnika.
- Kiedy syrop przestygnie, przelać go do słoiczka.
Sos karmelowy:
- Na patelni z grubym dnem równomiernie rozprowadzić cukier z wodą i na średniej mocy palnika podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie miała bursztynowy kolor. W trakcie podgrzewania nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem w celu wymieszania masy, jeżeli nierównomiernie nabiera koloru.
- Kiedy cukier zbrązowieje, dodać masło i dokładnie wymieszać.
- Następnie patelnię zdjąć z palnika i mieszając, partiami dodać śmietankę oraz opcjonalnie sól do smaku.
- Gotowy sos karmelowy przelać do szczelnie zamykanego słoiczka.
Kawa karmelowa:
- Do szklanki/kubka dodać syrop karmelowy/syrop solony karmel.
- Mleko delikatnie podgrzać i opcjonalnie spienić, a następnie przelać do syropu.
- Dodać gorące espresso.
- Na koniec całość udekorować bitą śmietaną oraz popcornem i polać sosem karmelowym. Podawać od razu po przygotowaniu.
Śmiało, częstujcie się przepisem na kawę z karmelem i trzymajcie się ciepło!