Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Przepisy

Latte z pianką o smaku chai

  • 22 września 2025
  • 1 min. czytania
  • Jessica Nadziejko
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Latte z pianką o smaku chai

Zbliżamy się do tej magicznej pory roku, kiedy zostawiamy w spokoju kostki lodu i witamy coraz dłuższe, jesienne wieczory. To czas, kiedy z szafek wyłaniają się ulubione kubki, a w naszych kuchniach na nowo zaczyna dominować cynamon, goździki i inne rozgrzewające przyprawy, od których nie oderwiemy się przez kolejne miesiące. Kto tęsknił?

Na dobry początek tej korzennej przygody mam dla was coś naprawdę wyjątkowego – latte z pianką chai. To napój, który łączy klasyczną, mleczną kawę z aromatycznym i przyjemnym smakiem przypominającym wszystkie ciepłe, spokojne wieczory.

Składniki:

  • Podwójne espresso / ok. 50-60 ml kawy z kawiarki
  • 200 ml dowolnego mleka
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżeczki mieszanki chai
  • Opcjonalnie: łyżeczka syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Zaparz podwójne espresso i wlej je do ulubionego kubka.
  2. Spień* mleko i powoli wlej je do kawy, tworząc warstwę kremowego latte.
  3. Śmietankę lekko ubij z chaiem i syropem klonowym. Spienioną powoli wlej na wierzch kawy.
  4. Opcjonalnie posyp całość szczyptą cynamonu lub dekoracyjnie polej syropem klonowym.

* Najbardziej poręczny spieniacz, który spieni zimne i ciepłe mleko? Spieniacz Bialetti Montalatte!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Przepisy

Domowe lody cold brew – mrożona kawa, ale inaczej!

  • 11 sierpnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!

  • 29 czerwca 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Coconut coffee cloud

  • 17 czerwca 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Aeropress lemonade

  • 19 maja 2025
  • Dominik Ropela
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Aerocano raz!

  • 17 kwietnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Kawy na roślinnym z nieoczywistymi dodatkami!

  • 28 stycznia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Przepisy

Zimowy chai – przepisy rozgrzewające ciało i duszę

  • 13 grudnia 2024
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Otwieramy sezon na ciepłą i słodką kawę z mlekiem!

  • 19 listopada 2024
  • Jessica Nadziejko

Coffeedesk

  • Let’s get dirty!

    • 29 kwietnia 2025
    Czytaj wpis
  • Matcha japońska czy chińska?

    • 30 czerwca 2025
    Czytaj wpis
  • Ziołowe cold brew z malinami i melisą

    • 28 lipca 2025
    Czytaj wpis
  • Hojicha latte

    • 26 sierpnia 2025
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • temperatura parzenia kawy 1
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • 2
    Jaki automatyczny ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?
    • 31 października 2022
  • 3
    Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
    • 7 grudnia 2016
  • kawiarka Bialetti Mukka 4
    Łaciata kawiarka Bialetti Mukka, czyli szybka i prosta kawa mleczna
    • 12 sierpnia 2021
  • jura ekspres ciśnieniowy 5
    Ranking ekspresów ciśnieniowych do kawy na 2024 rok – które sprawdzają się najlepiej?
    • 11 grudnia 2023
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Newsletter
Subskrybuj
  • Ekspresy do kawy
  • Spieniacze do mleka
  • Młynki do kawy
  • Zaparzacze do herbaty
  • Kawa
  • Kawa Lavazza
  • Butelki termiczne
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.