Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kapsułki specialty Colonna
  • Kawa
  • Mity
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Colonna – kapsułki w stylu speciality

  • 17 sierpnia 2020
  • 6 min. czytania
  • Marta Tuszyńska
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Mity
  • >
  • Colonna – kapsułki w stylu speciality

Czy kapsułki są dla wszystkich? Nie. Czy ułatwiają parzenie kawy i sprawiają, że zaangażowanie w ten proces jest sprowadzane do minimum? Zdecydowanie! Czy warto w takim razie spróbować i otworzyć się na nowe metody parzenia kawy, nawet jeśli w domu jesteś magikiem dripa lub obsługujesz ekspres ciśnieniowy? I tak, i nie… Śpieszymy wyjaśniać dlaczego i doradzamy, jakie kapsułki do ekspresu wybrać.

Kapsułki kapsułkom nierówne – która kawa w kapsułkach jest najlepsza?

Kapsułki z kawą wynaleziono już ponad 35 lat temu w Szwajcarii, a ten sposób na parzenie kawy rozwija się w tempie znacznie szybszym niż inne znane nam metody jej przygotowywania. Zapewne dlatego, że jest to metoda szybka i wygodna, a sam ekspres kapsułkowy jest, w porównaniu z każdym innym ekspresem, wydatkiem nie tak dużym (ekspres kapsułkowy możecie bowiem nabyć już nawet za 200 czy 300 zł).

Pytanie zasadnicze to jednak pytanie o jakość kawy zawartej w kapsułkach. Oczywiście, na rynku można znaleźć różne rodzaje kapsułek do kawy, jednak nie wszystkie są warte naszej uwagi. Zatem, która kawa w kapsułkach jest najlepsza? Kapsułki, o których istnieniu warto wiedzieć, to te wypełnione kawą speciality – wiadomego pochodzenia i wysokiej jakości ziarnami, które zostały przed zamknięciem w kapsułce poddane obróbce, która sprawia, że smakiem wcale nie muszą znacząco ustępować świeżo zaparzonej kawie z Chemexa. Sprawdźmy, która kawa w kapsułkach jest najlepsza i na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.

kapsułki z kawą speciality

Technologia

Same kapsułki wykonywane są z różnego rodzaju tworzyw – od aluminium, przez słabej jakości plastik, plastik recyklingowalny produkowany z mączki kukurydzianej czy trzciny cukrowej, aż po materiały w pełni kompostowalne.

Sekretem kapsułek jest jednak sposób uszczelniania tego małego „pojemniczka” na kawę oraz sama metoda obróbki kawy przed zaparzeniem w ekspresie. Sztuka ta nie jest prosta, jednak najlepsi producenci (m.in. Colonna) opanowali ją do perfekcji. Kawa z kapsułek nie starzeje się tak szybko jak kawa ziarnista, dzięki temu, że niecały 1% zawartości kapsułki zajmuje tlen – reszta to azot, który sprawia, że kawa z kapsułek może utrzymywać swoją świeżość nawet do 12 miesięcy od zapakowania. Aromaty kawy zawarte w kapsułce będą naprawdę bogate, o ile znajdziemy w niej ziarna najwyższej jakości.

Sam proces produkcji kapsułek to trochę technologiczne rocket science (osoby mierzące TDS-y i mineralizujące wodę destylowaną do parzenia kawy powinny zagłębić się w ten temat). 😉 Na razie opowiemy Wam w skrócie, że młynki odpowiedzialne za mielenie ziaren do kapsułek Colonna są ultradokładne i skanują ziarna, by były równo zmielone (czyżby pojawiła się konkurencja dla przesiewaczy Kruve?), nie nagrzewają też ziaren podczas procesu mielenia. Co więcej, doza kawy jest ustawiona pod konkretny przepis, dzięki czemu nie trzeba samodzielnie testować ani mielenia, ani proporcji kawy do wody przed zaparzeniem.

Słów kilka o Maxwell Colonna-Dashwood

Kim jest Maxwell Colonna-Dashwood? Zbieżność nazwisk nie jest tutaj przypadkowa. To właściciel i roaster w swojej palarni kawy – Colonna, która aktualnie zajmuje się produkcją kapsułek speciality oraz kaw najwyższej jakości. Początki, jak to zazwyczaj bywa, były jednak nieco inne – choć również związane z kawą.

Maxwell z żoną Lesley założyli firmę, która zajmowała się serwowaniem kawy na eventach. Dość szybko stwierdzili, że potrzebują fizycznej przestrzeni, w której mogliby prezentować kawę jako napój pełen smaków, kompleksowości i dostarczający nowych doświadczeń. Tak powstał sklep Colonna and Small’s w Bath w Wielkiej Brytanii. Miłość do kawy była na tyle duża, że Maxwell dość szybko zaczął również swoją przygodę z kawowymi mistrzostwami. Został m.in. trzykrotnym Mistrzem Baristów Wielkiej Brytanii.

Marka Colonna jest wynikiem połączenia wszystkich dotychczasowych doświadczeń Maxwella z kawą, wiedzy i pasji do stworzenia miejsca. Dostarcza najlepszą kawę, łącząc ją z nowoczesną technologią oraz wygodą. Sam Maxwell mawia, że „Kawowa kultura może być onieśmielająca”. Jego celem jest sprawiać, by dobra kawa była przystępna i prosta dla wszystkich, a nie tylko dla wybranych. Jest też autorem dwóch bardzo wciągających, kawowych książek: “The Coffee Dictionary” i “Water for Coffee”.

Colonna – parzenie i efekty w filiżance

Kawa kapsułkowa zaparza się pod ciśnieniem 19 barów – ekspres nakłuwa kapsułkę i równomiernie rozprowadza po niej wodę, co pomaga w ekstrakcji, która trwa średnio między 12 a 25 sekund. Temperatura wody, jaką parzymy tutaj kawę, to najczęściej pomiędzy 88 a 90 stopni Celsjusza.

Mielenie kawy pod kapsułki zdecydowanie najbliższe jest temu pod espresso, jednak w wyniku parzenia kawy kapsułkowej nie otrzymujemy ani naparu przypominającego espresso, ani przelewu – kawa będzie miała konsystencję o gęstości i intensywności pomiędzy tymi metodami.

kawa zaparzona z kapsułki

W ofercie Colonna występują aktualnie trzy serie kaw: Rare, Foundation oraz Discovery, a także kawa bezkofeinowa oraz kawy kompostowalne.

  • Kawy z serii Rare to najwyższej jakości ziarna, pochodzące z ograniczonych zbiorów, oferujące unikalne doznania smakowe. Będą ciekawym wyborem dla wszystkich tych, którzy cenią sobie odkrywanie nowych smaków.
  • Seria Foundation to kawy o zbalansowanym, czystym i wielowarstwowym smaku, niskiej goryczy i przyjemnej kwasowości. Powinny świetnie sprawdzić się wśród początkujących kawoszy.
  • Seria Discovery natomiast ma odkrywać przed nami wyraziste i różnorodne smaki, które powstają m.in. dzięki połączeniu unikalnych metod obróbki i miejsc upraw.

SPRAWDŹCIE AKTUALNE SMAKI

kawa z kapsułki
Kapsułka z serii Rare

Jakie kapsułki do ekspresu wybrać? Czy wszystkie pasują do wszystkich urządzeń? Kapsułki Colonna są kompatybilne z ekspresami Nespresso® i produkowane z dwóch rodzajów materiałów. Są to:

  • Kapsułki aluminiowe, które można poddać recyklingowi.
  • Kapsułki kompostowalne, wykonane ze skrobi kukurydzianej, nadające się do rozłożenia w kompoście, ale przemysłowym. Oznacza to, że podczas segregacji śmieci powinniście wrzucać je do pojemnika z odpadami BIO.
Czy rodzaj kapsułki ma wpływ na smak?

Tak. Kapsułki aluminiowe zdecydowanie lepiej utrzymują świeżość i aromatyczność zmielonych ziaren kawy, jednak dobrze wykonane kapsułki kompostowalne przemysłowo (np. Colonna) potrafią również zachowywać główne nuty smakowe kawy na długo. Kapsułki kompostowalne domowo nie utrzymują świeżości kawy zbyt długo, co może skutkować zwietrzeniem kawy i nieprzyjemnym smakiem w filiżance.

Kapsułki „short” i „long”

Colonna posiada w ofercie kapsułki „short” i kapsułki „long”. Co to oznacza?

  • Kapsułki nazwane „short” mają być idealne do intensywnego napoju w stylu espresso z pełnym body i są przeznaczone do przygotowania 25g kawy.
  • Kapsułki „long” mają natomiast podkreślać eleganckie i delikatne nuty w kawie, w tej odsłonie możemy przygotować 80g kawy.

Jeśli chcesz wydobyć pełnię smaku ze swoich kapsułek, lepiej pamiętaj o jednej rzeczy – kalibracji ekspresu. W związku z tym, że kapsułki są stworzone pod konkretne proporcje wody do kawy, warto ich przestrzegać. Do tego przyda się właśnie kalibracja ekspresu.

Jak to zrobić?

  • Zalecana ilość napoju to 25g przy kapsułkach „short” oraz 80g przy kapsułkach „long”.
  • Przygotuj wagę i postaw na niej filiżankę – wyzeruj licznik.
  • Włóż kapsułkę do ekspresu i zacznij przygotowywać kawę, trzymając przycisk parzenia.
  • Trzymaj przycisk aż do osiągnięcia pożądanej wagi naparu (25g lub 80g)
  • Zwolnij przycisk – Twój ekspres jest już skalibrowany! Przy kolejnym parzeniu nie musisz trzymać przycisku przez cały czas parzenia.
UWAGA! Kalibracja może wyglądać różnie w przypadku różnych urządzeń. Przed przystąpieniem do kalibracji warto zajrzeć także do instrukcji obsługi Twojego urządzenia. Które ekspresy da się kalibrować? Musisz sprawdzić dokładnie w instrukcji swojego sprzętu, ale już podstawowe modele mają taką opcję.

ekspres kapsułkowy

Dla kogo?

Kapsułki speciality zdecydowanie nie są dla wszystkich. To sposób na kawę dla osób zabieganych, które nie do końca czują magię ręcznego parzenia dripa czy Chemexa, ale doceniają wysoką jakość i wygodę w jednym. Tutaj ktoś robi całą pracę za Ciebie, ustawia dozę, sposób mielenia i dostosowuje ją do parzenia w ekspresie kapsułkowym tak, żebyś mógł tylko delektować się smakiem kawy. Ogromnym plusem jest także możliwość testowania wielu kaw jednocześnie. Kupując paczkę kawy speciality i ją otwierając, poniekąd skazujemy się na jej picie przez dłuższy czas, aby nie wywietrzała zbyt szybko i nie straciła aromatów. W przypadku kapsułek możesz wybrać wiele smaków i jednego dnia raczyć się kawą z Burundi, Gwatemali, Kolumbii i Ekwadoru!

Kapsułki speciality to także sposób na pierwszy krok w stronę kawy wyższej jakości. Jeśli Ty lub Twoi bliscy posiadacie ekspres kapsułkowy, to wybór marki takiej jak Colonna, która tworzy kapsułki tylko z ziaren najwyższej jakości, może być wygodnym i prostym sposobem na zupełnie nową jakość kawy.

Jeszcze więcej o kapsułkach speciality dowiecie się z naszego live na YouTube, na którym Maciej Duszak odpowiada na wszelkie pytania i testuje na żywo kapsułki Colonna:

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Marta Tuszyńska

Dla równowagi w zespole Coffeedesku - herbaciana dusza, bo w końcu nie ma złej pory na porządny kubek earl greya! Miłośniczka pięknych zdjęć kawy i... pysznego jedzenia, a do tego kreatywna organizatorka chaosu.

Powiązane tematy
  • Colonna
  • kapsułki
  • kapsułki kompostowalne
  • kawa
  • Maxwell Colonna-Dashwood
  • speciality coffee
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Colonna Coffee - Rare Short - 10 Kapsułek

  • Cena: 52.00 zł
Czytaj wpis

Colonna Coffee - Discovery Short - 10 Kapsułek

  • Cena: 33.00 zł
Czytaj wpis

Colonna Coffee - Foundation Short - 10 Kapsułek

  • Cena: 33.00 zł
Czytaj wpis

Colonna Coffee - Compostable Africa Short - 10 Kapsułek

  • Cena: 35.00 zł
Czytaj wpis

Urnex - Kapsułki do czyszczenia ekspresów Nespresso - 5 sztuk

  • Cena: 61.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Cafe Latte 300 ml - Butter Cup

  • Cena: 90.90 zł
Czytaj wpis

Caffenation - Brazil IAN - 10 Kapsułek

  • Cena: 26.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.