Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
HardTank produkcja nitro i cold brew
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • 4 min. czytania
  • Piotr Stanisławski
Total
8
Shares
8
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

Czym jest HardTank? To urządzenie do szybkiej produkcji Cold Brew i autorski projekt palarni kawy Hard Beans Coffee Roasters z Opola. Minęły zaledwie trzy lata od powstania pomysłu, pierwszych testów i prototypów, a dziś Hard Beans może pochwalić się opatentowanym urządzeniem, które w pierwszym roku swojej obecności na rynku znalazło się w finale 12 edycji prestiżowego konkursu amerykańskiego portalu kawowego Sprudge na… najlepszy kawowy produkt roku!

“Szybkie” cold brew – czy to możliwe?

Sięgając jednak pamięcią nieco wcześniej jawić się będzie, archetypowy wręcz, obraz: grupka kawowych pasjonatów zebrana przy tablicy rozpisuje najważniejsze mankamenty klasycznej metody macerowania kawy, potencjalne sposoby jakimi można byłoby je rozwiązać i rozrysowuje pierwsze pomysły — innymi słowy: chce stworzyć urządzenie, które będzie odpowiedzią na wszystkie dotychczasowe problemy związane z produkcją cold brew.

Wraz z upływem czasu realizowane są pierwsze idee, barbotaż azotem, czy perkolacja, które weryfikowane są starą jak świat metodą – prób i błędów. Budowane są pierwsze prototypy przy użyciu pomp akwarystycznych i plastikowych wiader. Popełniane są kolejne błędy, które jedynie napędzają do dalszych działań i szukania kolejnych rozwiązań. Pojawiają się pierwsze projekty wizualne, a HardTank zaczyna przybierać coraz bardziej realne kształty.

Czy wiesz, że…?

Barbotaż — to proces przepływu gazu w postaci pęcherzyków przez warstwę cieczy.

Perkolacja — to proces przepływu wody przez stałe podłoże, który powoduje wymywanie lub strącanie substancji.

Realizowany zostaje koncept dwóch wersji, podstawowej produkcyjnej i wersji z możliwością jednoczesnego produkowania i serwowania Cold Brew i Nitro Cold Brew. Konstruktorzy dwoją się i troją, by w ustalonych ramach zmieścić nie tylko keg, ale również butlę z azotem i chłodziarkę. Czas mija nieubłaganie, przybliżając HardTanka do jego premiery. Postanowiono, iż ujrzy on światło dzienne podczas międzynarodowych targów World of Coffee w Berlinie. Pomimo entuzjastycznego przyjęcia konstruktorzy nie spoczęli na laurach i niezwłocznie zabrali się za wdrażanie nowych funkcji.

hardtank hard beans
Tak prezentuje się Hard Tank na zewnątrz
konstrukcja hardtank
A tak – od środka

Pierwsze testy… i eksperymenty

W międzyczasie, na pierwszych seryjnych sztukach zaczęto wykonywać testy. Sprawdzenie pełnych możliwości produkcyjnych mogło się odbyć dzięki kolaboracji Hard Beans Coffee Roasters z browarem Szpunt. Wprowadzenie do sprzedaży dwóch piw bazujących na kawie, Nitro Beans i Imperial Beans, wymagało wyprodukowania odpowiednio 670 i 170 litrów Cold Brew wysyconego azotem. Chcąc utrzymać kawowy charakter stouta, jednocześnie nie dopuszczając do jego rozwodnienia, postanowiono przygotować Cold Brew o podwójnym stężeniu. By uzyskać zamierzony efekt konieczne było ustawienie rzędem 5 HardTanków i operowanie nimi wszystkimi równolegle. Tylko w ten sposób możliwym było przygotować taką ilość Cold Brew w tak krótkim czasie, gdyż kluczową rolę odgrywało dostarczenie świeżego maceratu.

Poza sprawdzeniem, jakie są pełne możliwości produkcyjne HardTanka, przystąpiono do przeprowadzania różnorakich eksperymentów. Zespół Hard Beans nie byłby sobą, gdyby nie skoczył od razu na głęboką wodę. Na pierwszy ogień rzucona została Cascara Geisha z Finca Deborah w Panamie. W ślad za nią zmacerowane zostały herbaty: zielone, czarne, owocowe, zioła, a nawet kwiaty hibiskusa, które, spośród wszystkich eksperymentów, wywołały największą furorę. W przypływie euforii zrodziła się jeszcze śmielsza idea: a gdyby kawę w HardTanku zalać dobrym alkoholem? Podjęto próby na wszelakich alkoholach: wódce ziemniaczanej, zbożowej, rumie, whiskey, a efekt, w postaci kawowych likierów przerósł najśmielsze oczekiwania. 

kawy na zimno, cold brew, nitro z HartTanka
Tak prezentują się efekty pracy HardTanka

Jak to działa i dlaczego się udało?

Sukces byłby nieosiągalny, gdyby nie wsparcie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz lokalnych jednostek naukowych. Ścisła współpraca z Uniwersytetem Opolskim, wydziałem Biotechnologii, zaowocowała szeregiem przeprowadzonych badań mikrobiologicznych, między innymi na obecność bakterii, pleśni, drożdży, czy mikrobów w Cold Brew, które pozwoliły zrealizować podstawowe założenie projektowe i uporać się z najczęstszym problemem z jakim przychodzi się mierzyć przy przygotowywaniu Cold Brew tradycyjnym sposobem — brakiem higieny. Z kolei wkład Politechniki Opolskiej i kolejne przeprowadzone badania i testy, zarówno materiałów, jak i technologiczne, przyczyniły się do zoptymalizowania procesu maceracji i parametrów samego HardTanka.  

W rezultacie czas ekstrakcji został znacząco zredukowany. Podczas gdy produkcja cold brew tradycyjną metodą zajmuję nieco ponad 24 godziny — wliczając w to filtrację i czyszczenie sprzętu — w Hard Tanku cały proces można ukończyć raptem w godzinę, a w przypadku herbat w niecały kwadrans. Wystarczy wsypać zmieloną kawę do kosza, kosz umieścić w zbiorniku, zbiornik zamknąć, szufladę wsunąć, a na panelu sterującym włączyć żądany program i… tyle! Po upływie ustawionego czasu urządzenie przeleje cold brew przez system filtracyjny wprost do kega. Pozostaje jedynie opróżnienie kosza, gdyż dedykowany program sam dokładnie wyczyści zbiornik i wszystkie przewody.

Oto krótka wizualizacja, jak to działa, krok po kroku:

produkcja cold brew krok po kroku

zmielona kawa do produkcji cold brew

HardTank od HardBeans

Jak obsługiwać HardaTank krok po kroku

HardTank ustawienia programu

Zainteresowani taką maszyną? Po więcej informacji zajrzyjcie na: www.b2b.coffeedesk.pl

Total
8
Shares
Share 8
Tweet 0
Pin it 0
Piotr Stanisławski
Piotr Stanisławski

(Rzekomy) roaster i szofer paleciaka w Hard Beans Coffee Roasters. Językowy antyterrorysta, nieposkromiony głodomór, potocznie nazywany silnorękim. Ponoć całkiem nieźle radzi sobie z aparatem analogowym, choć nikt jeszcze żadnego jego zdjęcia nie widział.

Powiązane tematy
  • cold brew
  • hard beans
  • HardTank
  • konkurs
  • nitro
  • sprudge
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Asobu - Cold Brew Insulated Portable Brewer - Biały

  • Cena: 257.00 zł
Czytaj wpis

Hario V60 Ice Coffee Maker

  • Cena: 109.00 zł
Czytaj wpis

Hario - Shizuku Slow Drip Brewer

  • Cena: 249.00 zł
Czytaj wpis

Hario Ka-Ku - Butelka z filtrem Cold Brew Tea - Różowa

  • Cena: 129.00 zł
Czytaj wpis

Hario Filter-In Coffee Bottle - Butelka do Cold Brew - brązowa

  • Cena: 129.00 zł
Czytaj wpis

Hario - Mizudashi Coffee Pot - Czerwony

  • Cena: 89.00 zł
Czytaj wpis

Hario Coffee Glass V60 - 450ml

  • Cena: 99.00 zł
Czytaj wpis

Hario Handy Tumbler - 430 ml

  • Cena: 43.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
porównanie młynków - Comandante, Timemore, Barista Space
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

  • 11 lutego 2021
  • Paweł Krysiński
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.