Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
espresso miesiąca HAYB
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – sierpień: What The Funk od HAYB

  • 10 sierpnia 2020
  • 2 min. czytania
  • Jakub Świątek
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Espresso Miesiąca – sierpień: What The Funk od HAYB

Warszawski HAYB to palarnia bliska mojemu sercu. Byłem z nią związany przez parę ładnych lat, podczas których wypiłem hektolitry świetnej kawy i świetnie bawiłem się na szkoleniach, kawowych festiwalach i w samej palarni. Jakiś czas temu poszedłem jednak w swoją stronę i zdecydowałem się na otwarcie własnej kawiarni. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy po otwarciu paczki z kolejnym espresso miesiąca moim oczom ukazał się znajomy widok kawy What The Funk!

W nowej odsłonie…

Kiedy zabrałem się za czytanie etykiety kawy, zaskoczyła mnie jedna informacja – za moich czasów w skład tego blendu wchodziły ziarna z dwóch różnych krajów pochodzenia, czyli Gwatemali i Etiopii. Tutaj mamy również mieszankę różnych kaw w proporcji 50/50 lecz pochodzą one z tego samego kraju, czyli Etiopii. 

jak zaparzyć espresso sierpnia

Po otworzeniu paczki w powietrze uniósł się przyjemny, mleczno-czekoladowy aromat, który po zmieleniu zyskał lekko cytrusowe nuty. Przyjemnie! 

No ale przejdźmy do smaku. Wrzucona na młynek, kawa, zaskoczyła mnie pozytywnie, bardzo szerokim zasięgiem ustawień. Espresso było bardzo pijalne nawet przy przeparzeniu lub niedoparzeniu. 

Parzymy!

Pierwsza kawa, o której warto wspomnieć, to 18 gramów dozy i 38 gramów uzysku, które znalazło się w filiżance po 27 sekundach. W tej filiżance dominowały cytrusy, rześka kwasowość oraz wyraźne nuty jagód. To właśnie takie espresso szczególnie polecam do kaw mlecznych, gdzie wyższa kwasowość jest neutralizowana przez mleko, dając wyraźne smaki karmelu, jogurtu i jagód.

Spróbujcie też wylać takiego shota na około 150 mililitrów toniku z limonką – bajeczne Tonic Espresso gwarantowane.

Nuty smakowe espresso sierpnia to jagody i czekolada

Do picia espresso bez dodatków polecam jednak dłuższe uzyski, takie jak 44 gramy powstające ze wspomnianych 18 gramów dozy. Takie espresso zaparzone w 27 sekund dało przeważającą nad kwasowością słodycz bez rozbudowanej goryczy. Świetnie zbalansowana, rześka i słodka kawa!

Dzięki dość ciemnemu stopniowi wypalenia tego blendu, kawa równie świetnie sprawdziła się w kawiarce, Cafflano Kompresso, ale również w ekspresie automatycznym w swojej konstrukcji bardzo zbliżonym do Jury ENA8.

Jeżeli chcecie w swoją filiżankę wprowadzić trochę orzeźwienia, a do tej pory do blendów podchodziliście sceptycznie, to szybko wrzucajcie do swojego koszyka sierpniowe espresso miesiąca – pyszne kawy gwarantowane!

Kawa miesiąca z warszawskiej palarni HAYB

Zamów Teraz!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Powiązane tematy
  • cafflano kompresso
  • ekspres automatyczny
  • ekspres kolbowy
  • espresso
  • espresso miesiąca
  • etiopia
  • hayb
  • kawa
  • kawiarka
  • polskie palarnie
  • what the funk
  • wtf
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Jura ENA 8 Nordic White

  • Cena: 4399.00 zł
Czytaj wpis

Cafflano Kompresso Coffee Maker

  • Cena: 295.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Burgundy

  • Cena: 1319.00 zł
Czytaj wpis

Rancilio Silvia E - Ekspres kolbowy

  • Cena: 2909.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Dale Harris - Kubek 80ml - Espresso Cup - Celadon Blue

  • Cena: 62.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.