Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
flair espresso test
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Ekspresy
  • Kawa
  • Testy

Flair Espresso – szocik bez prądu.

  • 2 stycznia 2018
  • 4 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
3
Shares
3
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Flair Espresso – szocik bez prądu.

Espresso to esencja, coś lepkiego, przyjemnego, gęstego, słodkiego. Jednak przygotowanie poprawnego szocika wymaga sporej dozy umiejętności oraz odpowiedniego sprzętu za niemałe pieniądze. Flair Espresso Maker próbuje przełamać ten stereotyp. Czy to się udało?

Konstrukcja

Flair Espresso Maker najbardziej przypomina ekspresy dźwigniowe, czyli coś, co do tej pory wielu fanów espresso darzy ogromnym sentymentem. Jednak w przypadku tego urządzenia, całość parzenia odbywa się bez prądu (poza potrzebą zagotowania wody w czajniku, rzecz jasna). Dzięki temu już na wstępie zyskujemy coś mocno mobilnego. Jeśli dołączyć do tego możliwość wygodnego złożenia całego szkieletu i wsadzenia go do specjalnej walizki, opcja zaparzenia sobie espresso, na przykład w domku w górach, staje się zupełnie realna.

flair espresso

Flair Espresso składa się z trzech, głównych części – podstawy, ramienia z dźwignią oraz grupy zaparzającej. Ta ostatnia to stalowy cylinder, do którego wsypujemy zmieloną kawę, sitko oraz tłok. Grupa jest osobnym elementem, więc można dokupić jeszcze dodatkową i zaparzyć dwie porcje, jedną za drugą. Całość jest wykonana z metalu, solidna i stabilna.

Proces parzenia

Sprzęt ten przypadnie bardzo do gustu osobom wyznającym filozofię slow life, bo do przygotowania kawy trzeba poświęcić odrobinę czasu, choć w porównaniu do oczekiwania na rozgrzanie normalnej maszyny ciśnieniowej i tak szybciej dostaniemy upragnionego szocika.

flair espresso machine
Wszystkie elementy grupy zaparzającej Flair Espresso

Złożenie szkieletu sprowadza się do wetknięcia w otwór trzpienia z częścią z dźwignią. Jeśli nie planujemy składać Flaira, tylko trzymać go na blacie, producent zaleca wkręcenie dołączonej do zestawu śrubki. Teraz pozostaje do uzbrojenia grupa zaparzająca. Sam cylinder warto wstawić do miski z wrzątkiem, aby dobrze się rozgrzała. W tym czasie mielimy drobno kawę, tak jak do espresso (czyli jeszcze drobniej niż do kawiarki) i wsypujemy ją do sitka. Dołączony do zestawu plastikowy lejek znacznie ułatwia tę czynność. Sitko mieści około 17-17,5g kawy.

Podobnie, jak w przypadku parzenia kawy w ekspresie kolbowym, tutaj też trzeba ubić kawę w sitku. Albo używa się do tego plastikowego pojemnika na ziarna, dołączonego do kompletu, albo można zamówić osobny, profesjonalny, dobrze dopasowany, stalowy tamper. Jest on znacznie wygodniejszy i skuteczniejszy w użyciu niż pojemniczek.

flair espresso tamper

Teraz nie pozostaje nic innego, jak założyć górne sitko oraz nałożyć rozgrzany cylinder. Całość najlepiej postawić na wadze i wlać odpowiednią ilość niemal wrzącej wody. Odpowiednią, mam na myśli okolice 40-45g wody dla dozy 17,5g kawy. W efekcie uzyskamy jakieś 35-40g espresso.

Zakładamy delikatnie tłok, stawiamy całość na szkielecie, podstawiamy wygrzaną filiżankę i zaczynamy przeciskanie. Należy jednostajnym, dość zdecydowanym ruchem naciskać na dźwignię. Nie można jednak przesadzić! Jeśli wkładamy w to naprawdę dużo siły, a kawa nie chce lecieć, oznacza to zbyt drobne zmielenie i nie należy naciskać ile wlezie! Może się to źle skończyć. Natomiast, jeśli kawa jest zmielona odpowiednio, po kilku sekundach do filiżanki zacznie przeciekać ładna, esencjonalna, gęsta kawka. A że nie pracuje tutaj żadna pompa ani grzałka, można doskonale wsłuchać się w ten soczysty dźwięk… +10 punktów do smaku, jak nic!

flair espresso

Smak

No właśnie. Smak. Flair Espresso to urządzenie przeznaczone do parzenia tylko i wyłącznie czarnych szotów. Nie ma tu żadnej opcji spieniania mleka (zatem, jeśli ktoś chce, musi zaopatrzyć się w jakiś osobny spieniacz do mleka). Więc cały nacisk (he he…) jest położony na esencjonalne espresso.

Testowałem w tym urządzeniu kilka kaw – zarówno blend jak i dwa single – Etiopię oraz Kostarykę. Niezależnie od wyboru ziaren, efekt był przynajmniej dobry. Kiedy wstrzeliłem się w odpowiednie parametry młynka i wody, dopilnowałem dobrego rozgrzania grupy oraz filiżanki, kawa faktycznie była espressem (?). Nie brakowało body, kawa była przyjemnie lepka o konkretnej konsystencji, crema zachęcała brązową, centkowaną barwą, a w zapachu pojawiało się to, czego oczekiwałem od danej kawy.

flair espresso test review

Łatwo stracić sporo ze smaku, jeśli kawę zaparzymy przy użyciu zimnej grupy albo niewygrzanej filiżanki. Wówczas temperatura espresso będzie niedostateczna, co zaowocuje niedoparzeniem i nieprzyjemnym, zbyt ostrym, kwaskowatym posmakiem. Jednak przy zachowaniu tych kilku kroków, efekt będzie zadowalający. Na pewno są to ciekawsze smaki i konsystencja, niż w ekspresach kolbowych w podobnym pułapie cenowym.

flair espresso

Mankamentem Flaira może być jego późniejsze czyszczenie – rozłożenie grupy na części, wyciągnięcie z niej kawy i wyczyszczenie całości wymaga pewnej dozy cierpliwości i nie jest tak szybkie jak wytrzepanie kawy z kolby w ekspresie. To moje chyba największe zastrzeżenie do Flair Espresso Maker. Trudno też obsłużyć tym sprzętem większą ilość osób. Jednak kiedy jesteśmy sami, ewentualnie we dwójkę, celebracja espresso z Flairem to przyjemność w smaku i aromacie, a o to najbardziej nam chodzi w kawie, prawda?

flair espresso

Total
3
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • ekspres
  • ekspres ciśnieniowy
  • ekspres dźwigniowy
  • ekspres ręczny
  • espresso
  • espresso maker
  • flair
  • flair espresso
  • flair espresso maker
  • kawa w domu
  • kawa w podróży
  • recenzja
  • szocik
  • szot
  • test
Powiązane produkty
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
porównanie młynków - Comandante, Timemore, Barista Space
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

  • 11 lutego 2021
  • Paweł Krysiński
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.