Japońskie zielone herbaty cieszą się dużą popularnością — w sklepach z łatwością znajdziemy zieloną herbatę, jednak często są to aromatyzowane herbaty o nie najlepszej jakości. Dobra herbata, podobnie jak dobra kawa, wymaga uważnej uprawy i poprawnego zaparzenia. Herbaty Gyokuro z pewnością nie znajdziecie w zwykłym supermarkecie. Cóż to za tajemnicza herbata i jakie ma właściwości?
Czym jest herbata gyokuro i co warto o niej wiedzieć?
Herbata gyokuro to najwyższej jakości zielona herbata pochodząca z Japonii. Jest mniej popularna na zachodzie niż matcha, ale sposób jej uprawy jest podobny. Jej wyjątkowy smak i kolor zawdzięcza się trzytygodniowemu zacienieniu krzewu herbacianego podczas wzrostu. Jakie są tego efekty? Intensyfikacja chlorofilu, gęste body i niesamowity smak umami, jakbyście próbowali esencji zielonego koloru.
Co jeszcze jest ciekawego w herbacie gyokuro? Właściwości odżywcze tej herbaty są na najwyższym poziomie, dzięki szczególnej uprawie, ochranianiu listków przed słońcem. Gyokuro zawiera więcej polifenoli i antyoksydantów niż inne zielone herbaty – herbata gyokuro ma więc najwięcej właściwości z całej tej grupy. To przekłada się również na smak, który jest gęsty i niemal kremowy. Niektórzy polecają nawet zjeść listki po zaparzeniu herbaty!
Jakie właściwości ma herbata gyokuro?
Kogo może zainteresować herbata gyokuro? Właściwości tej herbaty są przede wszystkim smakowe, a jej wyjątkowy charakter z pewnością usatysfakcjonuje doświadczonych koneserów zielonej herbaty. Oprócz niezwykłego, umamicznego i pełnego smaku, gyokuro oferuje także wszystkie właściwości zielonej herbaty, czyli między innymi pobudzenie dzięki kofeinie, które jest bardziej stonowane niż w przypadku zastrzyku energii z kawy. To dzięki L-teaninie, zawartej w listkach herbaty, kofeina uwalnia się wolniej, pobudzając nas równomiernie przez dłuższy czas. Oprócz oczywistych właściwości pobudzających zielona herbata pomaga zwalczać stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie oraz pomaga regulować cukier we krwi.
Jak parzyć herbatę gyokuro?
Z całą pewnością ta herbata nie jest codziennym i nudnym naparem. To napar najwyższej półki, idealny do ceremonii parzenia i picia herbaty, dlatego warto poświęcić nieco uwagi gyokuro. Parzenie tej herbaty będzie wymagało od nas nieco skupienia i uważności.
- Ilość herbaty – około 6 gramów herbaty powinno wystarczyć do przygotowania 300 mililitrów naparu.
- Temperatura wody – gyokuro powinniśmy zalewać zagotowaną i wystudzoną do około 50-60 stopni wodą, co pozwoli uniknąć przeparzenia listków i straty właściwości herbaty.
- Czas parzenia – proces parzenia herbaty gyokuro powinien trwać od 2 do 3 minut. Zbyt długie parzenie może sprawić, że napar będzie gorzki.
- Parzenie wielokrotne – herbatę gyokuro możemy zalewać dwa, a nawet trzy razy, skracając czas parzenia o 30 sekund od pierwszego zalania, ponieważ listki będą już otwarte.
Gyokuro a inne zielone herbaty
Gyokuro to herbata, którą pija się wyjątkowo rzadko, a jej smak i właściwości sprawiają, że każda filiżanka to prawdziwa uczta dla zmysłów. Próbowanie najróżniejszych herbat może uczynić nas bardziej uważanymi na smaki i aromaty, dlatego warto korzystać z tego doświadczenia jak z małego treningu sensorycznego. Jeśli ciekawią Was inne rodzaje zielonej herbaty, zajrzyjcie do naszego przewodnika po zielonych herbatach oraz do artykułów o herbacie yunnan i genmaicha.