Czarna herbata zwykle kojarzy nam się z klasycznymi smakami, które zakorzeniły się zwłaszcza w kulturze anglosaskiej — English Breakfast czy Earl Grey to popularne mieszanki, które często goszczą w naszych filiżankach. Herbata Yunnan nie przypomina jednak tradycyjnej czarnej herbaty, a jej smak może przypaść do gustu koneserom herbat i wszystkim, którzy szukają sensorycznych wrażeń.
Skąd pochodzi herbata yunnan?
Chińska prowincja Yunnan jest domem dla wielu różnych odmian herbaty, rośnie tam znany Pu—erh, biała herbata, oolong i herbata zielona. Yunnan jest znany także z niecodziennej czarnej herbaty, która zachwyca swoim smakiem — miodowo słodkim, czekoladowym, z nutami tytoniu i słodu. Czarna herbata Yunnan pochodzi z krzewu Camellia taliensis, która jest hybrydą taliensis, sinensis i sinensis Assam. Większość herbat pochodzi z krzewu Camellia sinensis, dlatego smak herbaty Yunnan jest tak wyjątkowy.
Herbata yunnan – właściwości
Czarna herbata ma wiele różnych zastosowań od czysto hedonistycznych po lecznicze. Nie inaczej jest z herbatą yunnan. Właściwości tego naparu są przede wszystkim pobudzające. Zawarta w listkach kofeina uwalnia się powoli, zapewniając nam długotrwałe i łagodne pobudzenie, które wspomaga funkcje naszego mózgu, pozwalając lepiej się skupić i zrelaksować. Czarna herbata może pomóc w obniżeniu cholesterolu we krwi, pomaga regulować cukier, a także dostarcza naszemu organizmowi różnych cennych mikroelementów jak flawonoidy i polifenole, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Kubek czarnej herbaty to zatem nie tylko przyjemność, ale dobry krok w stronę lepszego samopoczucia i kondycji psychofizycznej!
Zasady parzenia herbaty yunnan
W Japonii i Chinach ceremonia parzenia herbaty jest niezwykle ważnym elementem kultury. W Europie Środkowowschodniej przygotowywanie herbaty nie jest traktowane z równym pietyzmem co parzenie kawy specialty, jednak aby uzyskać najlepsze rezultaty, powinniśmy potraktować herbatę równie poważnie jak nauczyliśmy się traktować kawę.
Do zaparzenia herbaty Yunnan będziecie potrzebowali przefiltrowanej wody lub wody źródlanej. Używając około 4 gramów herbaty na 250 ml wody powinniśmy uzyskać optymalny napar. Woda może mieć temperaturę od 90 do 100 stopni, a czas parzenia nie powinien przekraczać 2 minut. Yunnan możemy zaparzać do 3 razy, wydłużając czas parzenia o 30 sekund z każdym zalaniem.
Yunnan a inne herbaty
Obracając się w świecie kawy często możemy zapomnieć o tym, że herbata jest równie złożona i interesująca co kawa specialty. Jednak przygody z takimi herbatami jak Yunnan, Gyokuro, Genmaicha czy Matcha może otworzyć nam oczy na kolejny wszechświat smaków i aromatów, które warto poznawać