Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przepis na kawę piernikową
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • 4 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
84
Shares
78
0
6
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

Grudzień, sezon na ciepłe swetry, świąteczne filmy i wielkie kubki wypełnione rozgrzewającymi napojami uważam za oficjalnie otwarty. Zatem przygotujcie składniki i zróbmy razem najlepszą kawę piernikową, która oprócz zastrzyku energii, rozgrzeje, umili seans filmowy i pozwoli poczuć magię zbliżających się świąt. Przy okazji zdradzę Wam swoje niezawodne patenty jak sprawić, aby kawa piernikowa zachwycała nie tylko smakiem, ale również wyglądem.

Kawa piernikowa

Kawa piernikowa to całkiem prosty, ale wyjątkowo aromatyczny i pełen smaku napój, którego już sam proces przygotowania sprawia mnóstwo przyjemności i wprawia w błogi nastrój. Uwielbiam ten moment, kiedy dom wypełnia się otulająco-relaksującym zapachem świeżej kawy i korzennych przypraw. Jednak zacznijmy od tego, że pyszna kawa korzenna nie powstanie bez porządnego, intensywnego espresso i to o nie należy zadbać w pierwszej kolejności. W moim przypadku jest to mocny napar z niezastąpionej, ponadczasowej kawiarki, ale jeżeli tylko macie możliwość użyjcie ekspresu ciśnieniowego. Tak czy inaczej, obie te metody wydobędą z ziaren całe bogactwo smaku, dając esencjonalne espresso, które znakomicie komponuje się mlekiem oraz słodko-pikantnymi przyprawami korzennymi, jednocześnie w dalszym ciągu wybijając się swoim niepowtarzalnym aromatem. W przypadku mlecznych, jesienno-zimowych kompozycji jako baza doskonale sprawdzą się średnio lub ciemno palone ziarna o niskiej kwasowości, z nutą czekolady, orzechów bądź karmelu, jak te pochodzące z Brazylii LaCava Fazenda Cachoeira. 

La Cava ziarna pod espresso z Brazylii
LaCava – Brazylia Fazenda Cachoeira

Mleko lub mleczna alternatywa

Jak już wspomniałam, drugim istotnym składnikiem jest mleko lub napój roślinny. Warto rozważyć mleczną alternatywą, nie tylko ze względów dietetycznych, ale również ekologicznych. Poza tym wybór jest naprawdę duży, bez problemu znajdziecie swojego faworyta. Do spienienia mleka możecie użyć ręcznego spieniacza, który jest bardzo prosty w użyciu, a daje świetny efekt. Wystarczy kilka ruchów, aby otrzymać smaczną warstwę delikatnej, mlecznej pianki.

Jak zrobić kawę piernikową?

Dzisiaj mam dla Was dwie wersje kawy piernikowej, niemniej jednak potraktujcie je bardziej jako inspirację. Swobodnie możecie mieszać kroki z obu przepisów, eksperymentować z ilością dodawanych przypraw, rodzajem mleka oraz syropami. Po prostu zróbcie tak jak Wam w duszy gra. Do dzieła!

Przepis na kawę piernikową z bitą śmietaną

Pierwsza moja propozycja to kawa gotowana z całymi przyprawami korzennymi. Taki sposób przygotowania daje bardzo wyrazisty efekt. Ponadto, podana pod chmurą bitej śmietany w szklance udekorowanej piernikową crustą i uroczym ciasteczkiem, nie tylko smakuje, ale także prezentuje się po prostu bosko. 

jak przygotować domową kawę piernikową

Składniki (1 porcja):

  • 1 podwójne espresso
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • ½ laski wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 strąk kardamonu
  • mała szczypta imbiru
  • mała szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 2-3 pierniczki
  • syrop piernikowy np. Mount Caramel
  • bita śmietana
  • cynamon do oprószenia bitej śmietany

Przygotowanie:

  1. Krawędź szklanki delikatnie zamoczyć w syropie piernikowym, a następnie zanurzyć w pokruszonych pierniczkach, tak aby przykleiły się do syropu.
  2. Kawę wymieszać z syropem klonowym, dodać przyprawy i podgrzewać na małej mocy palnika przez kilka minut.
  3. Napój przecedzić, przelać do kubka i dodać ciepłe mleko.
  4. Całość udekorować bitą śmietaną oraz pierniczkiem i oprószyć mielonym cynamonem. Podawać od razu po przygotowaniu.

kawa piernikowa z bitą śmietaną

Przepis na kawę piernikową z napojem roślinnym

To w stu procentach naturalna kawa piernikowa z napojem roślinnym. Aczkolwiek używając mleka roślinnego pamiętaj, że nie każde dobrze się pieni. Wybierz dobrej jakości, specjalną wersję przeznaczoną dla baristów. Co więcej, przyprawy powinny być świeżo zmielone, najlepiej tuż przed użyciem. A jeżeli wybierzesz drogę na skróty i skusisz się na gotową mieszankę piernikową, koniecznie zwróć uwagę na jej skład, aby nie zawierała mąki. 

piernikowy syrop do kawy

Składniki (1 porcja):

  • 1 podwójne espresso
  • 1/2 szklanki (125 ml) napoju roślinnego, który łatwo się pieni np. Rude Health napój owsiany barista
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • mała szczypta imbiru
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta kardamonu

Dodatkowo:

  • 2 wegańskie pierniczki
  • syrop piernikowy np. Mount Caramel

Przygotowanie:

  1. Kawę wymieszać z syropem klonowym oraz przyprawami, podgrzać i przelać do kubka.
  2. Mleko roślinne spienić np. za pomocą ręcznego spieniacza i dodać do gorącej kawy.
  3. Mleczną piankę polać syropem piernikowym i posypać pokruszonymi pierniczkami. Całość można udekorować dodatkowym ciasteczkiem. Podawać od razu po przygotowaniu.

kawa piernikowa z napojem roślinnym

Kawa piernikowa to pachnące święta w kubku. Śmiało częstujcie się przepisem, podarujcie sobie i bliskim odrobinę przyjemności. Trzymajcie się ciepło!

Total
84
Shares
Share 78
Tweet 0
Pin it 6
Anna Rumanek
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • ekspres ciśnieniowy
  • espresso
  • kawa
  • kawa piernikowa
  • kawiarka
  • la cava
  • Mount Caramel
  • syrop do kawy
  • syrop piernikowy
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Rude Health - Napój owsiany Barista 1L

  • Cena: 14.00 zł
Czytaj wpis

Monin Gingerbread - Syrop Piernikowy 0,7L

  • Cena: 34.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Tuttocrema - ręczny spieniacz do mleka 330ml

  • Cena: 135.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Class 4tz

  • Cena: 169.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Express 3tz czerwona

  • Cena: 139.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Induction 6tz Antracyt

  • Cena: 215.00 zł
Czytaj wpis

Fellow Monty Cortado - Kubek biały 130 ml

  • Cena: 89.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.