Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przelew miesiąca lipiec kenia
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – lipiec: soczysty drink od Tima Wendelboe.

  • 3 lipca 2018
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
3
Shares
3
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Przelew Miesiąca – lipiec: soczysty drink od Tima Wendelboe.

Jaki jest najlepszy team kawowy na świecie? Tim Wendelboe. Tak mawia branżowy sucharek (bo wszyscy wiemy, że najlepszy jest #teampoland w świecie kawy). Ale przyznać trzeba, że Tim to chodząca legenda i przysłużył się rozwojowi branży kawowej jak mało kto w ostatnich latach. Teraz kawa z jego palarni trafia do Was w postaci Przelewu Miesiąca. I to nie byle jakie ziarenka, a soczysta, orzeźwiająca, słodka, malinowa Kenia Kiawamururu.

Tim Wendelboe + Kenia + Przelew Miesiąca. Takie działanie nie może dać nieporządanych skutków ani zgorzknienia, jak po fazie grupowej na mundialu w Rosji. Ale oddajmy głos Timowi, który na paczce swojej Kenii podaje taki oto skład wyjściowy – odmiany botaniczne SL28, SL24, Ruiru 11 & Batian na obronie, obróbka na mokro na skrzydle i w ataku mamy wówczas nuty winne, kwiatowe oraz czarnej porzeczki.

To co, mecz otwarcia? Proszę bardzo. Jest barwnie i hucznie. Pobrzmiewają przede wszystkim głosy słodkich, dojrzałych owoców – czarnej porzeczki oraz malin. Do tego kwiatowe wypełnienie i mamy pełny przełom wiosny oraz lata w nosie.

przelew miesiąca tim wendelboe

Parzenie

Kenia Kiawamururu (ależ to pięknie brzmi wypowiedziane na głos!) wpadła do V60, Aeropressu i Chemeksa (tak, wiem, właśnie próbujecie na głos wypowiedzieć nazwę kawy. Nie przeszkadzajcie sobie). Od razu dodam – w każdej z tych metod kawa ta wychodzi bardzo intensywna, orzeźwiająca, słodka i owocowa.

Chemex to zdecydowany zwycięzca we współgraniu z tą kawą. Podczas parzenia tą metodą, najbardziej uwidocznicie w swojej filiżance słodkie, dojrzałe maliny, czarną porzeczkę, przyjemny, winny posmak i kwiatowo – malinowy aromat. Przy tym zyskujecie bardzo czysty smak, którym można się rozkoszować w upalne, letnie dni (na pewno takie przyjdą…). Używałem standardowego, chemeksowego przepisu, czyli 30g ziaren na 500g wody o temperaturze 95 stopni i z czasem parzenia w okolicach 4:00 minut. Zauważyłem, że Kenia Kiawamururu od Tima lubi ciut grubsze mielenie – o jeden – dwa kliki na młynku Comandante, którego używam, w stosunku do innych kaw. To samo zauważyłem przy V60.

przelew miesiąca lipiec

No właśnie, V60 to bardzo popularna metoda parzenia. Nie mogło zatem zabraknąć jej w tym zestawieniu. Zawsze zaczynam testy od tego urządzenia. Lipcowy Przelew Miesiąca na pewno też Wam się spodoba w dripie. Jest ciekawe, pełniejsze body niż w chemeksie, dużo słodyczy, należy jednak uważać z czasem parzenia. Przy moim standardowym przepisie, gdzie kawę parzę między 2:50 a 3:15 kawa ta łapała więcej goryczy. Zdecydowanie lepiej smakowała, gdy wycelowałem w czas nieco powyżej 2:30. Kawa stała się dużo bardziej czysta i owocowa oraz słodka, a przy tym pełna w smaku.

Chcecie z kolei bardzo owocowego i orzeźwiającego szota? Wybierzcie Aeropress i krótką, nieodwróconą metodę. Mielenie drobniejsze niż do dripa (u mnie 22 kliknięcia w Comandante), zalanie kawy wodą o temperaturze 95-96 stopni na raz aż pod czwórkę na tubie Aeropressu, założenie tłoka, by nie kapało do serwera i przeciskanie, gdy wybije półtorej minuty. Przelewam kawę kilka razy z naczynia do naczynia, by ją ostudzić i napowietrzyć. Przy takim parzeniu, Kenia Kiawamururu będzie bardzo owocowa, orzeźwiająco kwaskowata, malinowa, porzeczkowa, delikatnie musująca na języku.

No dobrze. Ja idę sobie zaparzyć ją ponownie, co i Wam polecam!

Zamów Teraz!

Total
3
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • chemex
  • kawa miesiąca
  • kenia
  • promocja
  • przelew miesiąca
  • przepis
  • Tim
  • v60
  • wendelboe
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 6 filiżanek

  • Cena: 225.00 zł
Czytaj wpis

Asobu - Cold Brew Insulated Portable Brewer - Kolor miedziany

  • Cena: 257.00 zł
Czytaj wpis

Glowbeans - The Gabi Master A Coffee Dripper

  • Cena: 139.00 zł
Czytaj wpis

AeroPress (Zestaw z pokrowcem)

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Contigo Byron 16 Red - Kubek Termiczny 470 ml

  • Cena: 79.00 zł
Czytaj wpis

Timemore - Fish Kettle - Czajnik 0,9 l

  • Cena: 205.00 zł
Może Cię zainteresować
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności