Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przelew miesiąca listopad
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – listopad: Tanzania? Czemu nie!

  • 6 listopada 2018
  • 2 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Przelew Miesiąca – listopad: Tanzania? Czemu nie!

Kolumbia, Etiopia, Brazylia, Kostaryka… To miejsca niewątpliwie kojarzące się z dobrą kawą. Ale Tanzania? Tu skojarzenia nie są tak oczywiste. Jednak możecie zmienić swój kawowy świat i przejechać się właśnie tam, do Afryki, dzięki listopadowemu Przelewowi Miesiąca.

Wood Grouse to palarnia, która od niedawna gości na półkach Coffeedesku. Jest to niewielka palarnia z niemieckiego Hannoveru, skupiając się na kawach specialty. Tanzania Ilomba to przykład właśnie takich ziaren, choć niezbyt często spotykanych w ofertach wielu palarni. Ten afrykański kraj jest jeszcze młody pod kątem produkcji kawy wysokiej jakości, co na szczęście zmienia się z roku na rok.

przelew miesiąca listopad

Co znajdziecie w ramach Przelewu Miesiąca na listopad?

Kiedy dotarła do mnie paczka z Tanzanią, zrobiłem najpierw klasyczny cupping, żeby mieć rozeznanie, co siedzi w tej kawie. Suchy aromat po zmieleniu kawy przyniósł mi na myśl słodką, gorącą czekoladę, ciasto czekoladowe i dojrzałe, żółte owoce.  Zaraz po zalaniu kawy wodą, kawa nabrała jeszcze większej słodyczy w zapachu. Po regulaminowych czterech minutach, zdjęciu kożucha na kawie i odczekaniu kolejnych czterech minut, przystąpiłem do cuppingu. Pierwsze łyżki były czekoladową bombą. Ale taką w stylu ciepłego, ciągnącego się brownie. Ogólnie nie jestem fanem mocnych, czekoladowych nut w kawie, bo z reguły nic ponadto się w smaku nie kryje. Ale tu byłem mocno zaskoczony, bo smak brownie był wyjątkowo intensywny i nadawał kawie przyjemnego, pełnego charakteru. Jednocześnie zaraz pod tym kryły się dojrzałe, żółte owoce, takie jak dojrzała gruszka czy brzoskwinia oraz delikatne, kwiatowe nuty. Finisz natomiast pozostawiał posmak delikatnej goryczki, przypominającą zieloną herbatę.

przelew miesiąca

Zachęcony efektami w cuppingu, zaparzyłem kawę w V60. Użyłem normalnych proporcji 1:17, czyli 1g kawy na 17g wody (mnożycie ilość kawy razy 17 i macie wynik, ile potrzebujecie wody do przelania) i czasu parzenia w okolicach 3:00 minut. Nie chciałem mocno przeciągać czasu parzenia, mając na względzie słodko-czekoladowy charakter Tanzanii, aby nie przeszedł on w nadmierną goryczkę i ciężkość.

W V60 nadal na pierwszy plan wysunęło się brownie, ale wyraźniej zaakcentowały się owoce. Dojrzała gruszka i brzoskwinia oraz wykończenie z cytrusów. To były moje najmocniejsze skojarzenia. Kawa bardzo spodobała mi się pod względem tego, ile się w niej dzieje w czasie picia. Jest i słodko, jest orzeźwiająco, jest wytrawnie… Duże zaskoczenie, jak na niepozorną Tanzanię.

przelew miesiąca coffeedesk

Chemex natomiast jeszcze mocniej podkreślił owocowe nuty, kawa stała się bardziej orzeźwiająca i czysta w smaku, tracąc nieco z charakteru ciasta czekoladowego. Natomiast łatwiej było skupić się na żółtych, dojrzałych owocach i delikatnym, herbaciano – cytrusowym finiszu.

Tak więc Przelew Miesiąca na listopad to bardzo przyjemna odmiana kawowa!

 

Zamów Teraz!

 

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • cupping
  • kawa miesiąca
  • listopad
  • promocja
  • przelew miesiąca
  • przepis
  • tanzania
  • v60
  • wood grouse
  • wyprzedaż
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 miedziany-złoty

  • Cena: 244.99 zł
Czytaj wpis

Hario zestaw V60 Pour Over Kit - drip + serwer + filtry

  • Cena: 69.00 zł
Czytaj wpis

Rhinowares Pro Cupping Bowl - Miska cuppingowa

  • Cena: 27.00 zł
Czytaj wpis

Książka Coffee Spots Polska - miękka okładka - Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman

  • Cena: 48.00 zł
Czytaj wpis

AOOMI - Mess Mug 02 - Kubek 330 ml

  • Cena: 65.00 zł
Czytaj wpis

Mighty Mug Biggie SS Fioletowy - Kubek termiczny 530 ml

  • Cena: 99.00 zł
Może Cię zainteresować
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności