Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – maj: Nie myśl za dużo i po prostu się ciesz!

  • 2 maja 2019
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
24
Shares
24
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Przelew Miesiąca – maj: Nie myśl za dużo i po prostu się ciesz!

Ora et labora. Módl się i pracuj. Takie hasło przyświecało założycielowi zakonu benedyktynów dawno temu. Teraz labora lubi wykończyć niejedną osobę, dlatego wymyślono długi, majowy weekend. Ten można wykorzystać, aby odprawić nieco ora nad najświeższym Przelewem Miesiąca. Debiut w wielkim stylu – palarnia Simplo wraz z kawą… Ora!

Nowa, warszawska odsłona

Na pewno, jeśli trochę siedzicie w świecie kawy, zetknęliście się z palarnią kawy Kofi Brand, prowadzoną przez Konrada Oleksaka. Od niedawna warszawski Kofi przeszedł bardzo poważne zmiany oraz Re-Brand (hue hue) i wylądował na półkach pod prostą nazwą SIMPLo. Z ciekawością przyglądam się rozwojowi tego projektu, bo zapowiada się on bardzo obiecująco pod wieloma względami. Przede wszystkim, podoba mi się postawienie na prostotę, o czym za chwilę. Bardzo przypadł mi do gustu design opakowań i cała identyfikacja wizualna nowej palarni. Jest światowo, co tu dużo mówić. Teraz pytanie, czy pod ładną etykietą kryje się coś pysznego?

Prostota przede wszystkim

Nowy Przelew Miesiąca przygotowany na maj kryje się pod tajemniczą nazwą Ora. Taki jest pomysł palarni SIMPLo – nie znajdziemy na opakowaniach znanych z niemal wszystkich palarni specialty szerokiego spektrum informacji. Próżno szukać na opakowaniu nazwy producenta, regionu, metody obróbki, wysokości plantacji czy innych detali. Z przodu widnieje tylko nazwa, która ma być nawiązaniem do wielkich utworów muzycznych (tu domyślam się, że chodzi o Ludvico Einaudi – Ora) oraz profil smakowy kawy – suszone owoce, jagody oraz landrynki. Z tyłu można wyciągnąć z opisu informację o tym, że są to ziarna z Etiopii, które po prostu pokocha się, bo obfitują w smak i są bezproblemowe.

Simplo, Ora, przelew miesiąca

I ja to kupuję. Naprawdę. Szczerze, przy codziennym kubku kawy nie rozważam jakoś szczególnie mocno, czy Etiopia, którą aktualnie piję jest z regionu Gedeo, Sidamo, Yirgaheffe czy Guji. Bardziej interesuje mnie to, żeby było smacznie, słodko, ciekawie i bezproblemowo. Rzadko kiedy, w codziennych sytuacjach, mam wielką potrzebę wiedzieć, czy kawa rosła 1500 czy 1900m n. p. m. Chcę dobrej kawy.

Parzymy

Zatem sprawdziłem, czy ta prostota w przypadku SIMPLo Ora się sprawdza. Ziarna są ładne, drobne, wypalone w stopniu średnim. Z pewnością dobrze się sprawdzą także we french pressie, ekspresie przelewowym czy nawet w kawiarce i dadzą rześki, przyjemny napój.

Po zmieleniu kawa pachnie słodko, z nutami cytrusowymi, niczym klasyczna, fajna Etiopia. Dlatego też zdecydowałem się w pierwszej kolejności na parzenie w V60. 18g ziaren, 300ml wody o temperaturze 90 stopni. Klasyk. Do tego około 60g wody na preinfuzję. Po wlaniu jej do kawy zakręciłem lekko dripperem, żeby woda równomiernie rozprowadziła się. Po 30 sekundach pierwsze zalanie do około 150ml i potem w porcjach sukcesywnie dolewałem aż dotarłem do 300ml w okolicach 2:00 minuty. Pozwoliłem przelać się wodzie, kończąc całe parzenie w niecałe 3:00 minuty.

Efekt? Czarna herbata, delikatne, suszone, fioletowe owoce i słodki, cytrusowy finisz. W smaku, prócz czarnej herbaty i ponownie przyjemnych, suszonych owoców coś, co najbardziej mi się spodobało – silny posmak cytrynowych landrynek. Do tego niskie body, lekkość i orzeźwienie. Zdecydowanie moje klimaty.

Ora, przelew miesiąca, kawa, simplo

Podobne efekty, ale jeszcze lżejsze, a landrynki przeszły nieco bardziej w stronę słodkiej cytryny, wyszły w chemeksie. Tutaj też, idąc za ideą prostoty, nie kombinowałem za dużo i postawiłem na klasyczne 30g kawy i 500ml wody, z 30-sekundową preinfuzją z 90g wody i czasem parzenia nieco powyżej 4:00 minut.

Aeropress może tu dać duże pole do popisu, zarówno w metodzie odwróconej i klasycznej. Ta kawa jest prosta w obsłudze i przyjemna za każdym razem, stąd śmiało można sobie ją parzyć w aeropressie tak, jak lubicie najbardziej. Ja zmieliłem kawę (18g) ciut drobniej niż do v60, postawiłem aeropress na szklance i za jednym razem wlałem silnym strumieniem 250g. zatkałem tubę i odczekałem do 1:30 i przecisnąłem. Charakterystyczny, “brudny” charakter aeropressu, do tego słodycz owoców i cytrusowy finisz.

Więc tak. Polecam zdecydowanie na leniwe, majowe dni!

Zamów Teraz!

Total
24
Shares
Share 24
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • chemex
  • drip
  • etiopia
  • kawa miesiąca
  • kofi brand
  • maj
  • promocja
  • przelew miesiąca
  • simplo
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

AeroPress (Zestaw z pokrowcem)

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 miedziany-złoty

  • Cena: 235.00 zł
Czytaj wpis

Bro Coffee Maker - Drewniany Dripper

  • Cena: 275.00 zł
Czytaj wpis

Hario zestaw V60 Dripper & Pot Red - drip + serwer + filtry

  • Cena: 119.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.