Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
rancilio silvia
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Ekspresy
  • Kawa
  • Testy

Rancilio Silvia – ekspres w sam raz do domu.

  • 25 stycznia 2019
  • 5 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Rancilio Silvia – ekspres w sam raz do domu.

Rancilio Silvia to ekspres ciśnieniowy określany przez wielu mianem kultowego. Niewielkie gabaryty, przyzwoite parametry i rozsądna cena to atrakcyjne argumenty dla wielu domowych kawoszy.

Klasyka

Rancilio Silvia to konstrukcja, która weszła na rynek jeszcze w 1998 roku. Od tamtej pory cieszy się niezmienną popularnością wśród poszukujących prostych, domowych, ale solidnych maszyn ciśnieniowych. Tak naprawdę przez te dwadzieścia lat ekspres nie zmienił się wizualnie prawie wcale. Ta sama bryła, gabaryty, przyciski… Na przestrzeni lat zmieniano detale, jak pokrętło pary, dyszę, design kolby czy tackę ociekową. Wnętrze ewoluowało powoli, dodając takie rzeczy jak choćby izolację bojlera. Poprawia ona stabilność temperaturową oraz oszczędność energii. Twórcy najwidoczniej doszli do wniosku, że skoro coś jest dobre, to nie ma potrzeby na siłę czegoś zmieniać.

Czy ewolucja zamiast rewolucji jest słuszna w tym przypadku? Zaraz się temu przyjrzymy.

Wygląd i wykonanie

Rancilio Silvia to typowy ekspres do domu. Niewielkie gabaryty – raptem 34cm wysokości i nieco ponad 23cm szerokości – to duży plus w niewielkich kuchniach. Jednocześnie kilkanaście kilogramów wagi zapewnia dostateczną stabilność i ekspres nie ucieka po blacie przy podpinaniu kolby bądź jej zdejmowaniu. Moc 1100W oraz bojler o pojemności 0,3l – to parametry wystarczające na codzienne kilka espresso czy cappuccino.

Oczywiście, mniejszy bojler to nieco mniejsza stabilność temperaturowa, w porównaniu do dużych maszyn, gdzie bez przerwy można zrobić nawet i kilkanaście kaw. Pamiętajmy jednak, że mówimy o maszynie stricte domowej. Zastosowanie izolacji na bojlerze nieco redukuje tę przypadłość.

Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej, w klasycznym, matowym wykończeniu jest wykonana dość starannie. Ekspres Rancilio Silvia w moim odczuciu mógłby być ciut ładniejszy. To, co było projektowane pod koniec lat dziewięćdziesiątych nieco odbiega od współczesnych form, a moim zdaniem design Silvii nie jest ponadczasowy. Czarne przyciski na obudowie, owszem, są ergonomiczne, ale brakuje im pewnego polotu. Nie rozumiem, dlaczego na przestrzeni tych lat nie można było zrobić jakiegoś faceliftingu, wymieniając je na jakieś okrągłe, srebrne przyciski bądź tak popularne teraz przełączniki. Coś, co tchnęłoby w tę sprawdzoną konstrukcję nieco świeżego powiewu, bo sama bryła ekspresu jest przyzwoita.
Może w tej chwili trochę dramatyzuję, wygląd to rzecz gustu, jednak patrzę też z perspektywy dopasowania kuchennych sprzętów do współczesnych wnętrz i rozwiązań. Nie ma co ukrywać, że obecnie nowe kuchnie są ważnym miejscem rodzinnych i przyjacielskich spotkań. Nieraz pomieszczenia te połączone są z salonami,  więc nie liczy się tylko funkcjonalność, ale i rozwiązania stricte wizualne.

Co nieco o detalach

Rancilio Silvia to jednocześnie bardzo dobra ergonomia przy codziennej obsłudze. Jak wspomniałem, przyciski są wygodne, pokrętło pary dobrze wyprofilowane i odpowiednio duże. Ten element jest zdecydowanie lepiej rozwiązany niż w przypadku konkurencji z tej półki cenowej. Poprawiłbym trochę sposób wyciągania tacki ociekowej.
Kolba jest porządna, ciężka, ponad 600-gramowa kolba o wymiarach odpowiadających maszynom gastronomicznym, współcześnie wyprofilowana lekko w dół. Dzięki temu można swobodnie i równo postawić portafilter na blacie. Wygodniej też zapinać go do grupy. Otwarte wylewki są dobrze wykończone, równe, nie ma problemu z wylewaniem się z nich kawy do filiżanek. Odpowiednia jest też wysokość między wylewkami a filiżanką. Nie za wysoko, a jednocześnie jest wystarczająca ilość miejsca by podstawić jeszcze wagę, na przykład Acaię Lunar, kiedy zależy nam na największej precyzji przy ekstrakcji. Do zestawu są dołączone dwa sitka, na pojedynczą i podwójną porcję.

Parzenie espresso

Pora na to, co najważniejsze w ekspresie, czyli przygotowywanie kawy. Testy z tego zakresu przeprowadziłem z pomocą gastronomicznego młynka Eureka Olympus 75E. Rancilio Silvia od włączenia rozgrzewa się w kilka minut. Zalecam jednak, jak przy każdym ekspresie, by nie sugerować się zgaśnięciem lampki, tylko odczekać kilkanaście minut, rozgrzewając całą maszynę. Pozytywnie to wpłynie na stabilność temperaturową w czasie zaparzania. Należy jednak pamiętać w przypadku tego modelu, że po pół godzinie bezczynności, ekspres sam się wyłączy.

Namielenie odpowiedniej porcji kawy, ubicie tamperem, podpięcie kolby do ekspresu i rozpoczęcie ekstrakcji to bardzo ważne kroki. Jeśli na żadnym z tych etapów nie popełniło się błędów, po kilku sekundach do filiżanek zacznie wąskim strumieniem spływać gęste, esencjonalne espresso. Za każdym razem. Po prostu Rancilio Silvia robi to, co do niego należy i do czego został stworzony. Efekty w filiżance zawsze były bardzo smaczne, o wyraźnych aromatach i smakach. Pamiętajmy, że mamy do czynienia z ekspresem za nieco ponad 2000 złotych!

Całość napędza  jest pompą wibracyjną, co jest standardem w tej klasie. Kultura pracy jest na przyzwoitym poziomie. Cieszy także zastosowanie zaworu trójdrożnego. Dzięki niemu po zakończeniu ekstrakcji nadmiar wody nie spływa nadal z grupy do kawy, a w efekcie do filiżanki, tylko zostaje odprowadzona bezpośrednio do tacki ociekowej.

Cappuccino i kawy mleczne

Rancilio Silvia to ekspres wyposażony w jeden bojler. Trzeba więc najpierw zaparzyć espresso, jako bazę do kawy mlecznej i dopiero po tym włączyć przycisk odpowiedzialny za parę. Nagrzewanie ekspresu, aby osiągnął odpowiednią temperaturę do spieniania trwa około minuty. W zamian otrzymujemy naprawdę solidną moc pary, którą czasami aż trudno okiełznać. Pierwsze próby z tym ekspresem kończyły się na efektownym obryzganiu siebie i okolic maszyny mlekiem, które pod wpływem uderzenia pary pięknie uciekało z dzbanka. Po kilku razach udało mi się już znaleźć sposób na Silvię i spienianie mleka było po pierwsze przyjemne, a po drugie bardzo szybkie, co rekompensowało długie nagrzewanie. 0,3-0,4 litra mleka było gotowe to wylania w filiżanki po kilkunastu sekundach.

Przypuszczam, że osobom, które jeszcze niezbyt dobrze radzą sobie ze spienianiem mleka i zasadami rządzącymi tą operacją, sprzęt ten może sprawić pewne trudności. W momencie, kiedy moc pary jest słabsza, ma się więcej czasu aby poprawnie ustawić dzbanek, odpowiednio głęboko wsadzić dyszę i poprowadzić mleko, żeby uzyskać prawidłową konsystencję przypominającą gładki jogurt. Z drugiej strony, opanowanie tej sztuki zaprocentuje w przyszłości. Doceni się szybkość spieniania oraz będzie łatwiej przy przesiadce na jeszcze lepsze maszyny.

Bardzo rozsądny sprzęt!

Rancilio Silvia to bardzo rozsądny sprzęt do użytku domowego. Nie można odmówić temu modelowi dobrych, domowych gabarytów, wieloletniej, dobrej opinii wśród home baristów czy dostępności części. Cenowo wypada także bardzo dobrze na tle konkurencji. Za nieco ponad 2000 złotych w domu znajdzie się sprzęt, z którego można wycisnąć coś naprawdę soczystego.

Szukając prostej maszyny, która w połączeniu z dobrym młynkiem i świeżą kawą odwdzięczy się prawidłowym, smacznym espresso i cappuccino powinniście skierować swoje kroki w tę stronę. Obejrzyjcie go sobie na coffeedeskowych półkach, dostępny jest tutaj!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • cappuccino
  • ekspres
  • ekspres ciśnieniowy
  • ekspres do kawy
  • ekspres kolbowy
  • ekspres ręczny
  • espresso
  • flat white
  • kawa w domu
  • latte
  • rancilio
  • silvia
  • spienianie mleka
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Eureka Mignon Specialita Blue - Młynek automatyczny - Niebieski

  • Cena: 2150.00 zł
Czytaj wpis

Barista Space - Dzbanek do mleka niebieski / kolorowy 350 ml

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Urnex Cafiza 2 - Proszek do czyszczenia ekspresów 566g

  • Cena: 49.00 zł
Może Cię zainteresować
wegańskie smoothies z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Zdrowie

Kawowe smoothies na śniadanie? Czemu nie!

  • 14 kwietnia 2021
  • Anna Rumanek
spieniecz elektryczny do mleka bialetti
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Testy

Jak spienić mleko do kawy – i czego użyć? Test spieniacza elektrycznego Bialetti

  • 9 kwietnia 2021
  • Krzysztof Włodek
espresso kwietnia Audun Coffee
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina

  • 1 kwietnia 2021
  • Kuba Kalusiński
przelew miesiaca tu cafe peru
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – kwiecień: Tu Café, Peru Roberto Perales Perez

  • 1 kwietnia 2021
  • Marcin Rzońca
muffinki kawowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?

  • 30 marca 2021
  • Anna Rumanek
drzemka kofeinowa - co to?
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Drzemka kofeinowa, czyli coffee nap. Sprawdza się czy nie?

  • 26 marca 2021
  • Wioletta Mosiej
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Lifestyle

Jak czyścić butelki i kubki termiczne?

  • 23 marca 2021
  • Krzysztof Włodek
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT

  • 19 marca 2021
  • Zuza Raubo

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Szybki flacik poleca się na dobrą sobotę 😙👌🏻 do zobaczenia w @kawiarniacoffeedesk 👀
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Szybki flacik poleca się na dobrą sobotę 😙👌🏻 do zobaczenia w @kawiarniacoffeedesk 👀
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.