Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
filtry hario
  • Bariści
  • Lifestyle
  • Mity

Mniej poważny słownik kawowy

  • 6 listopada 2017
  • 1 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
5
Shares
5
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Bariści
  • >
  • Mniej poważny słownik kawowy

Środowisko kawowe nigdy nie było zbyt poważne. Oczywiście, poważnie podchodzą do kawy, ale może czasami zbyt poważnie. Co w połączeniu z niekoniecznie poważnym traktowaniem ogółu rzeczywistości… Cynizm i sarkazm są na propsie. Łapcie zatem Mniej Poważny Słowniczek Kawowy, żeby liznąć tego PRAWDZIWEGO świata kawy.

Ale nie zapomnijcie o tym ciut poważniejszym słowniczku…

AlkoDesk – projekt sezonowy, powoływany ad hoc. Nigdy nie wiesz, kiedy stajesz się częścią przedsięwzięcia.

broda i wąsy – dobrze że panie baristki jeszcze tego nie mają.

cisnąć presa – zaparzyć kawę w aeropressie.

ikej – młynek Mahlkonig EK 43. Jego konstrukcja sięga zapewne lat ’40. XX wieku i technologii produkcji niemieckiego osprzętu na wojnę z sowiecką Rosją, ale nadal jest pożądany przez baristów niczym płaszcz Hugo Bossa.

iść na luwaka – nawiązanie do kawy Kopi Luwak, która pozyskiwana jest z odchodów cywet. Zatem, gdy ktoś idzie na luwaka w środowisku fanów dobrej kawy, znaczy to ni mniej, ni więcej, jak udanie się za potrzebą.

komeś – wypowiedz magiczne słówko Comandante, a na pewno, niczym dżin (ten z lampy, a nie butelki), pojawi się Krzyś Barabosz, częstujący Cię negroni lub innym trunkiem.

Kołobrzeg – generalnie nic tam nie ma. Wszędzie daleko, dlatego założyciele CoffeeDesk stwierdzili, że to miejsce idealnie się nadaje na ich biznes. Logiczne.

Krzyś Barabosz – czyli Krzysztof Barabosz. Częsty konferansjer polskich wydarzeń kawowych, w kieszeni zawsze znajdzie jakiegoś komesia, albo negroni. Chop ze Śląska. Widząc jego kawowy kącik na instagramie, zastanawiasz się, jaki samochód można byłoby kupić za te wszystkie sprzęty.

negroni – to się pija w dużych ilościach na baristycznych afterkach.

porzeczka, truskawka, suszona wiśnia, kompocik babci Heli, bazylia z kiełbasą, susz grzybowy… – przykłady tego, co podobno czuje wielu Znawców Kawy podczas siorbingu. Reszta z uznaniem kiwa głową i czują, jak mrozi ich dreszcz, bo nie mogą przypomnieć sobie smaku kompotu babci heli oraz kiełbasy, bo są weganami.

pozdro fetco! – parafraza hasła pozdro techno. Rozpowszechnione pozdrowienie pośród kawowych maniaków odwiedzających polskie kawiarnie specialty.

proseczko – czyli prosecco. Tego też się dużo pija na kawowych imprezach.

Rojes – Agnieszka Rojewska. Po prostu najlepsza, nawet jeśli zarzeka się, że startuje w czymś pierwszy raz i dla zabawy. Pewnie, gdyby były zawody w krojeniu prosciutto, też by zawojowała podium.

siorbing – inna, pieszczotliwa nazwa dla cuppingu.

syropik kokosowy – żodyn się nie przyzna, ale każdy lubi kenijskiego dripka z paroma kropelkami syropu kokosowego.

tabaka – kompletny zapieprz za barem. Do wydania dziesięć szotów, dwa pressy, chemex, tosty oraz serniczek wegański. Na już.

tatuaż – chcesz parzyć kawę? Bez dziary nigdy dobrze tego nie zrobisz. Trust me.

“ta kawa r*cha ryj!” – pewnego razu Maćkowi Duszakowi tak bardzo posmakowała pewna kawa…

Wiecznie Drugi – Maciek Duszak. Barista, trener, szkoleniowiec, cudowne dziecko kawowego świata. Mistrz Polski Brewers Cup 2017. Kiedy ogłoszono, że wygrał, zanim nastąpiła euforia, po sali przebiegło potężne westchnienie ulgi, bo przez ostatnie lata zarówno w Brewersach jak i w Cup Tasters sukcesywnie zdobywał drugie miejsce.

mocna kawa

Total
5
Shares
Share 5
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • alkodesk
  • barabosz
  • coffeedesk
  • comandante
  • duszak
  • humor
  • kawa w domu
  • kawowy słownik
  • kołobrzeg
  • negroni
  • pojęcia
  • rojes
  • rojewska
  • słownik kawowy
  • żart
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Mount Caramel Dobry Syrop - Cynamon 200 ml

  • Cena: 16.50 zł
Czytaj wpis

KeepCup Brew - Star Wars Stormtrooper 340ml

  • Cena: 105.00 zł
Czytaj wpis

Urnex Cafiza 2 - Proszek do czyszczenia ekspresów 566g

  • Cena: 49.00 zł
Czytaj wpis

Mahlkönig EK 43 - Czarny

  • Cena: 12639.00 zł
Czytaj wpis

Rattleware Cupping Spoon - Łyżka cuppingowa

  • Cena: 55.00 zł
Czytaj wpis

Rattleware Oval Coffee Bean Trays - Tacki cuppingowe 12 sztuk

  • Cena: 109.00 zł
Czytaj wpis

Rhinowares Pro Cupping Bowl - Miska cuppingowa

  • Cena: 27.00 zł
Może Cię zainteresować
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.