Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
tim Wendelboe oslo
  • Bariści
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality

Jak się masz, Tim?

  • 3 listopada 2017
  • 3 min. czytania
  • Alan Kozłowski
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Bariści
  • >
  • Jak się masz, Tim?

Oslo jest jak Podhale. Kilka lat temu jeździłem regularnie na południe Polski, żeby zbierać materiał do napisania pracy badawczej. Czułem się wtedy jakbym wylądował w innej rzeczywistości, setki kilometrów od Warszawy, choć to nadal był to ten sam kraj. Być może było to podświadome papugowanie egzotyki w stylu Malinowskiego i jego eskapad na wyspy Trobrianda, ale dla mnie okolice Zakopanego były osobistą odpowiedzią na Argonautów Zachodniego Pacyfiku. Przestrzeń, zapach, temperatura, wilgotność, ludzie, brak ludzi, sklepy, samochody, brak samochodów – to wszystko sprawia, że mieszkając po wschodniej stronie miasta, można odnieść wrażenie jakby czas tutaj płynął trochę inaczej.

Podczas pierwszych dni w Oslo czuję się podobnie. Oderwany od rzeczywistości albo żyjący w równoległej. Trochę jak w The Upside Down ze Stranger Things, choć to tylko półtorej godziny lotu…

Tim…

Oslo, oprócz nostalgicznej (Świeżak, ej!) aury, przywitało mnie mnie perspektywą wypicia najlepszej filiżanki kawy. To wysoko postawiona poprzeczka cytując jegomościa co lubił splifa i jazdę do desce. Oj jazda była, deska w sumie też.

Mając z tyłu głowy, że to Norwegia jest krajem, w którym wypija się najwięcej kawy rocznie, to nie mogłem nie skierować swoich pierwszych kroków do kawiarni-mekki, czyli do Tima Wendelboe. Wystrój znany z pocztówek i google image: dwa stoliki, regał z akcesoriami (niezłe ceny), mini palarnia za szklanymi drzwiami, drewno po sufit,  eleganccy bariści, wypolerowany ekspres, czysta dysza od mleczka…

W sumie nic nadzwyczajnego. W samej Warszawie można znaleźć kilka punktów, które wystrojem nie odbiegają od miejsca Tima. Spektakl zaczyna dopiero się przy podejściu do jesionowego kontuaru. Uśmiechnięty barista podaje menu z wyborem kaw pod alternatywę. Warto dodać, że u Tima można napić się klasyków z ekspresu, bądź kawy z aeropressu jako jedyną opcję przelewową.

oslo
Oslo /fot. Curioso Photography, Adobe Stock

Wrażenia adekwatne

Pod mleczko lub saute, Etiopia Nano Chala rodzimego wypału, a w karcie kawowych dań do wyboru Salvador, Kenia, Panama i Hondurasy trzy (niby takie same, ale inne, o). Jako miłośnik zup pomidorowych oraz kompotu z porzeczek wybieram poczciwą Kenijkę. Miło było obserwować gościa, który miał opanowany i przemyślany każdy ruch i gest. Dawno nie widziałem takiej profeski przy robieniu pressa, a przy okazji frywolnego szoł jako ukłon w stronę klienta.

W takim miejscu, oprócz wysokiej jakości naparu, należy docenić tzw. wrażenia obecne podczas wizyty, gdzie wysoka cena za filiżankę jest adekwatna do całości usługi. Niewielkie natężenie ruchu tego popołudnia spowodowało, że chłopak sprawnie wycisnął aeropress, przyniósł na desce menzurkę z wodą, dzbanuszek z kawą i czarkę, w której była już odrobina zaparzonych dzikich plemion. No klasa i sznyt, a cytując hasło pewnej berlińskiej kawiarni: sweet, juicy.. dirty! Choć dla mnie takie owocowe błotko, to lepsze niż bardziej odjechana faza, niż międzygalaktyczne zapasy w żurawinowym kisielu, a już na pewno miła odpowiedź na norweską szarugę, deszcz i niskie temperatury oraz zimne kobiety. 

Tym razem nie spotkałem Jefe podczas pracy, ale może następnym razem zaskoczę go:

hvordan har du Tim?

Tymczasem.

Alą Alą

—

Zdjęcie tytułowe: “Oslo”, Roman Rodionov / Adobe Stock

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Alan Kozłowski
Alan Kozłowski

Absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej na UW. Student poznańskiej School of Form na specjalizacji industrial design. Uczeń Błażka i reszty legendarnej Filtry Crew. Warszawiak wyluzowany jak na bok daszkiem kaszkiet. Pielgrzym. Emerytowany mleczny surfer a.k.a Ambasador Smaku. Wpada gościnnie za bar, robi czary-mary i idzie na kiepa. Lubi mądre i ładne rzeczy. Miłośnik kotów i smutnej elektroniki. Obecnie przebywa na placówce w Oslo.

Powiązane tematy
  • aeropress
  • alą alą
  • kawa w podróży
  • Norvegia
  • oslo
  • palarnia
  • podróż
  • Tim
  • tim wendelboe
Powiązane produkty
Czytaj wpis

AeroPress - Filtry papierowe

  • Cena: 29.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Bond - Kubek 300 ml - Teal

  • Cena: 45.00 zł
Czytaj wpis

Timemore - Chestnut Manual Grinder Black - Młynek ręczny

  • Cena: 729.00 zł
Może Cię zainteresować
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności