Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
bawarka herbata z mlekiem
  • Akcesoria
  • Herbata
  • Lifestyle
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje
  • Zdrowie

Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

  • 14 sierpnia 2020
  • 5 min. czytania
  • Wiktoria Władzińska
Total
8
Shares
8
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Herbata
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

Bawarka – dla niektórych ulubiony napar na spokojne popołudnie, dla innych koszmarne połączenie. Dlaczego angielska herbata z mlekiem wzbudza takie emocje? Przecież w przypadku kawy wydaje się to duet zupełnie naturalny. Bawarka to z pewnością jeden z tych specjałów, które się kocha albo nienawidzi. A ile domów w Anglii, tyle sposobów na jej przygotowanie. Ba! Nie tylko w Anglii, bo bawarka jest pita na całym świecie, tyle że pod innymi nazwami!

Bawarka na świecie, czyli herbata z mlekiem nie tylko angielska

Francja

Historia jest niepewna i trochę skomplikowana, ponieważ najczęściej powstanie bawarki przypisuje się Sycylijczykowi prowadzącemu w latach 80. XVII wieku słynną knajpę w stolicy Francji. Serwował on niemieckim książętom z Bawarii napój mleczno-herbaciany z sokiem kapillorowym, czyli słodkim syropem z paproci niekropień. Współczesna francuska bawarka przypomina natomiast bardziej deser niż napój. Jest śmietankowa, czasem budyniowa w konsystencji, mieszana z różnymi alkoholami i podawana w akompaniamencie lodów i ciast.

Polska

W Polsce też mamy swoją bawarkę! W 20-leciu międzywojennym opisany został ukropek, napój sporządzony z połowy szklanki śmietanki i połowy szklanki wrzącej wody, oraz małego kawałka cukru (odkrojonego od sprzedawanych wtedy brył). Prawdopodobnie podobna mieszanka istniała już setki lat wcześniej, jednak brak w niej było herbaty, aż do czasu XVIII wieku i Sejmu Czteroletniego, kiedy polscy książęta zaczęli popijać bawarkę na wzór tej z siedemnastowiecznego Paryża. W Polsce oczywiście herbata była niecodziennym towarem, nawet dla szlachciców, więc popularne stało się używanie suszów z rosnących lokalnie ziół. Bawarka była robiona w połączeniu z bzem, lipą, rumiankiem, szałwią i tym podobnymi ziołami. Wow, muszę to wypróbować!

Azja

Przyglądając się najpopularniejszym napojom mlecznym poza granicami Europy, zauważyłam, że również w Azji chętnie przyrządza się herbatę bawarkę. Masala Chai to najpopularniejszy napar Indii. Czarna herbata plus mleko, doprawione ostrymi, korzennymi przyprawami, cukrem i imbirem. Każdy hinduski dom przygotowuje sobie własną mieszankę przypraw do Chai, ale Ty możesz podrasować swoją bawarkę (na którą przepis podam niżej) gotowym zestawem przypraw od Drink Me Chai i zmienić kompletnie jej oblicze.

Teapigs Chai Tea
Możecie skorzystać też z gotowej mieszanki od Teapigs – Chai Tea 🙂

Tybetańska bawarka to po cha. Herbata Pu Erh ubijana w specjalnym urządzeniu (chandong), wraz z masłem i mlekiem jaka. To wyjątkowo egzotyczny sposób na przygotowanie herbaty, niemożliwy do podrobienia w naszej okolicy, głównie z powodu niewystępowania jaków…

Całkiem inna historia!

Z tego nieco monotonnego nurtu czarnych herbat przygotowywanych z mlekiem wybija się zielona matcha.

A teraz pomyśl chwilę, może znasz inne nieoczywiste bawarki? Chętnie dopiszę je do listy, więc jeśli tak, to czekam na komentarz!

matcha latte Teapigs
Matcha latte to też bawarka!

Jak zrobić idealną bawarkę?

Choć Bawaria leży w Niemczech, a za ojczyznę bawarki uznaje się Francję, to współcześnie najbardziej kojarzy się ona z Anglią. Zdecydowanie tam herbata z mlekiem stała się najbardziej popularna, a tamtejsza wersja najbliższa jest temu, co pijemy także u nas, w Polsce. Sposób przygotowania bawarki wydawałby się banalny: w opracowaniu z końca XX w. przepis na bawarkę wskazuje, że do gorącego mleka dolewa się napar herbaciany. Na 1 szklankę mleka przypada pół szklanki zaparzonej herbaty. Proste. Bardzo proste. Jednak sporna jest tutaj kolejność dodawania składników. W wielu angielskich domach dolewanie mleka do herbaty uznane będzie za nietakt! Spór jest do tej pory nierozstrzygnięty. Niektórzy wolą mleko z herbatą, inni herbatę z mlekiem. Ja znajduję się w tej drugiej grupie, dlatego na taką zabielaną herbatę podam Wam idealny przepis. 😉

herbata z mlekiem

Sprawa jest poważna. W 1946 roku, po eseju A Nice Cup of Tea cały herbaciany świat zawrzał. Autorem eseju był nie byle kto, bo pisarz George Orwell, a napisał w nim, że stoi po stronie dolewania mleka do herbaty. Za główną zaletę tej niesztampowej kolejności podał to, że umieszczając herbatę na pierwszym miejscu i mieszając w trakcie nalewania, można dokładnie regulować ilość mleka, podczas gdy można wlać zbyt dużo mleka, jeśli zrobi się to na odwrót. Z eseju dowiemy się również, że jedna mocna filiżanka herbaty jest lepsza niż dwadzieścia słabych, najlepszymi gatunkami do bawarki są susze indyjskie i cejlońskie, a napój ten nigdy nie powinien być pity z cukrem.

But still, how can you call yourself a true tea-lover if you destroy the flavour of your tea by putting sugar in it?

George Orwell

Oto i przepis na bawarkę (inspirowany Orwellem):

  1. Wrzącą wodą ogrzej dzbanek na herbatę, najlepiej, żeby był z porcelany lub gliny.
  2. Zaparz dzbanek czarnej herbaty (koniecznie indyjskiej lub cejlońskiej – herbata powinna być mocna i pełna, więc pozwól jej zaparzyć się bez torebek czy zaparzaczy).
  3. W garnuszku podgrzej mleko tak, aby było bardzo ciepłe, lecz nie wrzało, ponieważ wtedy traci ono naturalną słodycz.
  4. Z mleka zdejmij kożuszek, pozbędziesz się w ten sposób pewnego rodzaju lepkości z bawarki.
  5. Herbatę wlej do kubka, najlepiej takiego w cylindrycznym kształcie.
  6. Do herbaty wlewaj mleko, aż do uzyskania perfekcyjnych dla Ciebie proporcji. Ja lubię, kiedy ¾ kubka zajmuje herbata, a ¼ mleko, ale żeby samemu najlepiej określić swoje preferencje, polecam zacząć od pół na pół.

Ważne, by składniki mieszkać w kubku na bieżąco, przed wypiciem. Nie zalewaj dzbanka herbaty od razu mlekiem, a jeśli przygotujesz bawarkę dla gości z Anglii, to warto zapytać o to, jaką kolejność preferują. 😉

bawarka czyli herbata z mlekiem i przyprawami

Ach, muszę przyznać, jestem zaskoczona ilością emocji, które dostarczyło mi poszukiwanie idealnego przepisu na to, jak zrobić bawarkę. Od zagmatwanej historii, przez zaskakujące angielskie zwyczaje, do zupełnie poważnego eseju, jednego z najbardziej znanych pisarzy XX wieku. Bawarka już nigdy w moich oczach nie będzie byle napojem, a zgromadzoną historią podzielę się z tymi, którzy zawsze krzywią się na widok herbaciano-mlecznego połączenia. Polecam wszystkim zrobić to samo!

Total
8
Shares
Share 8
Tweet 0
Pin it 0
Wiktoria Władzińska
Wiktoria Władzińska

Zwą ją Mała Władzia, a składa się z kenijskiej kawy, kocich kłaczków, brokatu i Negroni. Zawsze chętnie zbije z każdym piąteczkę i nigdy nie przepuści okazji do dramatyzowania. Prawdziwe Dziecko Coffeedeska, bo związana z nim już od czternastki.

Powiązane tematy
  • bawarka
  • chai
  • chai latte
  • herbata
  • herbata z mlekiem
  • matcha
  • matcha latte
  • teapigs
Powiązane produkty
Czytaj wpis

teapigs Chai Tea 50 piramidek

  • Cena: 87.00 zł
Czytaj wpis

teapigs Matcha - 80 gramów

  • Cena: 279.00 zł
Czytaj wpis

AOOMI - Dust Mug 01 - Kubek 400 ml

  • Cena: 65.00 zł
Czytaj wpis

Vintage Teas Dimbula Black Tea - puszka 50g

  • Cena: 22.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Bond - Kubek 300 ml - Teal

  • Cena: 45.00 zł
Czytaj wpis

Oatly - Napój owsiany 1L

  • Cena: 9.90 zł
Czytaj wpis

Loveramics Hutch - Kubek 250 ml - Caramel

  • Cena: 49.00 zł
Czytaj wpis

Johan & Nyström - Matcha

  • Cena: 129.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
herbaty miesiąca stycznia Teministeriet i Paper & Tea
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty miesiąca – styczeń: złożone smaki od Teministeriet i wiosenne orzeźwienie od Paper&Tea

  • 5 stycznia 2021
  • Paweł Świderski
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
herbaty grudnia recenzja
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

  • 10 grudnia 2020
  • Piotr Jeżewski
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
kawiarnia Coffeedesk Próżna 7 Warszawa
Czytaj wpis
  • Lifestyle

Czym zaskoczy Cię nowa kawiarnia Coffeedesk?

  • 1 grudnia 2020
  • Monika Pigan

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności