Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – listopad: czekoladowe Le Piantagioni del Caffe z owocową nutą

  • 16 listopada 2020
  • 2 min. czytania
  • Jakub Świątek
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Espresso Miesiąca – listopad: czekoladowe Le Piantagioni del Caffe z owocową nutą

Kto nie lubi kaw z Salwadoru? Kompleksowa słodycz, niska, ale wyraźna kwasowość, samo dobro! Żeby jednak te wszystkie wspaniałe nuty były w niej wyczuwalne, potrzebujemy speców od palenia kawy! A kto zrobi to lepiej niż stali bywalcy rubryki “espresso miesiąca” czyli Le Piantagioni del Caffe – znana, lubiana i doświadczona palarnia kawy pochodząca z Włoch, podeszła do prażenia ziaren z plantacji La Cumbre w sposób, który zadowoli fanów zarówno jaśniejszych, jak i ciemniejszych wypałów. 

Pierwsza porcja kawy, którą zmieliłem po otwarciu paczki, miała bardzo intensywny aromat. W nos uderzyły nuty kakao i wiśni. 18 gramów kawy w kolbie, 36 gramów kawy w filiżance, czas ekstrakcji… 15 sekund. Ok, nawet nie próbuję. Z 11 klików na moim Comandante schodzę do 8 (bez osi Red Clix). Jeszcze raz, 18 gramów kawy w sitku, 36 gramów uzysku. Czas ekstrakcji, 33 sekundy. Jest lepiej, no to próbujemy!

Le Piantagioni del Caffe - El Salvador La Cumbre

Przy takim czasie ekstrakcji oraz recepturze w filiżance znajdziecie nuty charakterystyczne dla dobrego jakościowo, tradycyjnego włoskiego espresso. Ciemna czekolada, karmel, dość wysoka gorycz, ale jednocześnie sporo słodyczy. Taka czekolada o 90% zawartości kakao. Kwasowości nie stwierdzono. Spróbowałem klik grubiej i… mamy to! 

18 gramów kawy w kolbie, 36 gramów w filiżance, czas ekstrakcji 25 sekund. Pojawiła się lekko wiśniowa kwasowość, czekolady nadal mnóstwo, a na dodatek w posmaku utrzymuje się skórka z pomarańczy. Jedno espresso spod podwójnej wylewki wypiłem, a drugiego użyłem do stworzenia pysznego cappuccino. W filiżance 200 ml Loveramics Egg wraz z mlekiem 3,2% espresso tworzy harmonijną całość, wyczuwalne są ciasteczka maślane i lekko owocowy posmak. 

Le Piantagioni del Caffe - El Salvador La Cumbre nuty smakowe

Ostatnie zaparzone espresso, najsmaczniejsze do picia bez mleka, to receptura: 18 gramów w sitku, 42 gramy w filiżance, czas ekstrakcji 29 sekund. Niższa koncentracja pozwala cieszyć się wszystkimi aspektami smakowymi tego pysznego naturala z Salwadoru.

Kawa świetnie działa również w kawiarce oraz w Cafflano Kompresso. W obu tych metodach na pierwszy plan wychodzą słodkie aspekty winnych i pomarańczowych nut smakowych, nawet przy szybkich ekstrakcjach ciężko jest o nieprzyjemną kwasowość.

espresso miesiąca Le Piantagioni del Caffe

Salwador La Cumbre obróbki naturalnej to bardzo dobra kawa, która wprowadza do klasycznego, włoskiego espresso delikatne nuty owoców. Spróbujcie go koniecznie, jeżeli szukacie kawy o niskiej kwasowości, przełamującej stereotyp wypalonej zbyt ciemno kawy. 

Smacznego!

Zamów Teraz!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Jakub Świątek
Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Powiązane tematy
  • bialetti
  • cafflano kompresso
  • ekspres ciśnieniowy
  • espresso
  • espresso miesiąca
  • kawa
  • kawa speciality
  • kawiarka
  • Le Piantagioni del Caffe
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Bialetti Moka Express 3tz czerwona

  • Cena: 125.00 zł
Czytaj wpis

Eureka Mignon Specialita Amaranth - Młynek automatyczny - Amarant

  • Cena: 2079.00 zł
Czytaj wpis

Jura A1 Piano Black

  • Cena: 2799.00 zł
Czytaj wpis

Melitta Cremio - Spieniacz do mleka Czarny

  • Cena: 249.00 zł
Czytaj wpis

Dzbanek Motta pomarańczowy - 350ml

  • Cena: 135.00 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Czerwony

  • Cena: 19999.00 zł
Czytaj wpis

Fellow Junior Demitasse - Kubek czarny 70 ml - 2 sztuki

  • Cena: 189.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti New Moka Induction 2tz Czarna

  • Cena: 148.99 zł
Czytaj wpis

Melitta Barista T Smart Czarny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 3999.00 zł
Może Cię zainteresować
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
Honduras Caballero od The Barn - przelew miesiąca
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Zdrowie

Przelew Miesiąca – grudzień: The Barn i Honduras Caballero

  • 5 grudnia 2020
  • Marcin Rzońca

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności