Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Nicaragua La Estrella od Populus Coffee

  • 6 kwietnia 2020
  • 3 min. czytania
  • Jakub Świątek
Total
21
Shares
21
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Espresso Miesiąca – kwiecień: Nicaragua La Estrella od Populus Coffee

Zostajemy w domach, próbujemy radzić sobie z tą nietypową sytuacją, ale mało kto może pozwolić sobie na kupno dobrej jakości ekspresu ciśnieniowego. Czasy kwarantanny sprawiają, że wypicie dobrego espresso to wyzwanie. W takich przypadkach z odsieczą przychodzi Coffeedesk i wyborne espresso miesiąca!

Podobnie jak w marcu zostajemy w Berlinie – palarnia, która wypaliła ziarenko, które będziemy pić w tym miesiącu, to znane i lubiane Populus Coffee, prowadzone przez Fina – Henrika Haavisto. Miałem przyjemność poznać go już parę lat temu. To, co ujęło mnie w nim i jego projekcie to wiara w transparentność, jakość oraz uczciwe traktowanie producentów, importerów oraz swoich własnych pracowników. Nie inaczej jest z kwietniową kawą miesiąca. Nicaragua La Estrella to owoc pracy niewielkiej kooperatywy pięciu farmerów, którzy na swoich plantacjach zbierali wiśnie odmian botanicznych Caturra, Catuai i Bourbon, które następnie poddali obróbce na mokro oraz wysuszyli w zacienieniu.

kawa miesiąca espresso populus coffee

Co to nam jednak dało w smaku? Gęste, kompleksowe i słodkie espresso o rozbudowanym profilu smakowym! Ale od początku:

Cupping

Z uwagi na ograniczone możliwości testowania tej kawy w formie espresso (zaparzyłem tylko 5 espresso na profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym – reszta to próby domowe) postanowiłem zacząć od cuppingu. Aromat kawy po zmieleniu był przyjemny, dość mocno biszkoptowy z wyraźną nutą orzechów i żółtych owoców pestkowych. Po zalaniu kawa zyskała więcej nut ciemnej czekolady i bergamotki, a pierwsze łyki potwierdziły dość ciemny profil palenia, który zwiastował smaczne efekty w espresso. Podczas stygnięcia smak skierował się bardziej w stronę mlecznej czekolady oraz słodyczy brzoskwiń i marakui. Kawa smakowała niczym Etiopia bez cytrusowej kwasowości – pysznie!

Espresso

Pierwsza zaparzona kawa miała parametry 15 gramów dozy, 34 gramy uzysku i czas 28 sekund ekstrakcji. Dało to słodki napar o dość dużej kwasowości – dość podobny do kaw z Etiopii. Bergamotka, czarna herbata, brzoskwinie oraz zaskakująco wysokie body. Drugie espresso miało na celu zwiększenie goryczki i słodyczny naparu oraz obniżenie jego kwasowości. Aby to uzyskać, zdecydowałem się na wydłużenie uzysku do 38 gramów. Taki zabieg dał więcej słodyczy, niższą kwasowość i body oraz lekką, przyjemną goryczkę. Kawa skierowała się trochę bardziej w stronę dobrych jakościowo Brazylii obróbki pulped natural. Orzechy, mleczna czekolada i odrobina żółtych owoców na samym końcu języka.

Kawa z mlekiem espresso miesiąca Populus Coffee

Mleko

Optymalnym rozwiązaniem dla tej kawy było użycie podwójnego espresso w filiżance 200 ml i dopełnienie go mlekiem. Taki flat white miał wysoką słodycz mlecznej czekolady i przyjemny posmak owoców. W cappuccino robionym w tej samej filiżance na pojedynczym espresso w profilu smakowym znalazły się orzechy i deserowa czekolada – praktycznie zniknęły wszystkie nuty owocowe. 

Kawiarka

Tu również pozytywny odbiór – kawa w Bialetti Venus 6 tz zmielona na najdrobniejszym ustawieniu Wilfy Svart dała profil dość podobny do lżej wypalonych kaw z Brazylii. Smacznie, orzechowo, z lekką nutą brzoskwiń i marakui w posmaku.

populus coffee kawa miesiąca espresso

Nikaragua La Estrella z regionu Nuova Segovia wypalona w berlińskiej palarni Populus Coffee to wzorowa kawa z Ameryki Środkowej. Wysoka słodycz, orzechy, mleczna czekolada i nieoczekiwane, lecz bardzo wyraźne nuty owocowe, to gwarancja smacznej, orzeźwiającej i uniwersalnej kawy. Spróbujcie sami i w czasie izolacji uraczcie się pyszną kawą!

Zamów Teraz!

 

Sprawdź nasz test kaw miesiąca na żywo:

 

Total
21
Shares
Share 21
Tweet 0
Pin it 0
Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Powiązane tematy
  • bialetti
  • cappuccino
  • ekspres ciśnieniowy
  • ekspres kolbowy
  • espresso miesiąca
  • esresso
  • kawa
  • kawa miesiąca
  • kawiarka
  • populus coffee
  • test
Powiązane produkty
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Biały

  • Cena: 21999.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Fiammetta 3tz Turkusowa

  • Cena: 140.13 zł
Czytaj wpis

Bialetti Cappuccinatore Vetro 6tz - ręczny spieniacz do mleka 330ml

  • Cena: 139.00 zł
Czytaj wpis

Sage The Barista Express Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 2999.00 zł
Czytaj wpis

Jura ENA 8 Metropolitan Black

  • Cena: 4399.00 zł
Czytaj wpis

Rhinowares Barista Milk Pitcher - dzbanek niebieski 360 ml

  • Cena: 115.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.