Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – listopad: Brazil Cachoeira da Grama

  • 4 listopada 2019
  • 2 min. czytania
  • Jakub Świątek
Total
3
Shares
3
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Espresso Miesiąca – listopad: Brazil Cachoeira da Grama

Po pięknym i ciepłym październiku oraz rześkiej i delikatnej kawie z Meksyku od Etno Cafe, listopad powitał mnie temperaturami w okolicy zera stopni, a kurier dostarczający mi espresso miesiąca, klasyczną kawą z Brazylii. Ta jednorodna arabika, wypalona przez włoską palarnię Le Piantagioni del Caffe, pochodzi z plantacji Cachoeira da Gama. Odmiany botaniczne Yellow Bourbon i Red Catuai zostały poddane dość nietypowej jak na tego typu kawy obróbce mytej, co daje nadzieję na ciekawą filiżankę!

Aromaty

Po otworzeniu paczki do mojego nosa dotarł bardzo intensywny i dość ciemny aromat. Zmielenie kawy otworzyło aromat i uwolniło dużo migdałowych i orzechowych nut oraz mnóstwo czekolady. Pierwsze poprawne espresso o parametrach 18 gramów dozy, 40 gramów uzysku i 27 sekund ekstrakcji pachniało dość podobnie – słodycz, prażone orzechy i ciemna czekolada. 

Smaki

W smaku było bardzo słodkie, długo pozostawało na języku i mimo bardzo ciemnego profilu wypalenia, nie miało dużej ilości goryczy w posmaku. Kolejnym krokiem, który poczyniłem w kierunku optymalnego smaku, było zmielenie kawy nieznacznie grubiej, dzięki czemu czas ekstrakcji przyspieszył do 23 sekund. Dzięki temu nadal wyraźna orzechowo-czekoladowa słodycz zaczęła lepiej współgrać z kwasowością typową dla żółtych śliwek. Jeszcze grubsze mielenie spowodowało wypłaszczenie smaku i podbicie kwasowości do zbyt wysokiego poziomu.

We flat white, mojej ulubionej kawie mlecznej, Brazylia z La Piantagioni del Caffe pokazuje swoje najlepsze oblicze. Bardzo wysoka słodycz i czekoladowo-orzechowy posmak kojarzący się z cukierkami Toffifee sprawiają, że szybko oglądamy dno filiżanki. Jeżeli jednak wolimy mniej intensywne smaki, to z odsieczą przychodzi cappuccino. Zrobione na pojedynczym espresso będzie miało posmak Nutelli i aksamitną konsystencję.

Kawiarka

W kawiarce mamy do czynienia z klasyką w świetnym wydaniu. Zero kwasowości, dużo orzechów i goryczki – tej dobrej! Idealna do śniadania i jako pierwsza kawa, kiedy nie oczekujemy subtelnych owocowych niuansów i wykwintnej kwasowości.

Włoski wypał nie musi być straszny

Brazylia Cachoeira da Grama od Le Piantagioni del Caffe to kawa przynosząca na myśl typowe włoskie espresso przedstawiona w dużo korzystniejszej formie. Wyobraźcie sobie klasyczną włoską kawę pozbawioną przepalonej goryczy, a zamiast niej pojawiające się nuty świeżego orzecha włoskiego oraz prażonych migdałów. To właśnie te smaki i aromaty są obok czekolady najbardziej wyczuwalne w każdej filiżance kawy miesiąca zrobionej czy to w ekspresie kolbowym, czy w kawiarce. Jeżeli tęskniliście za taką kawą, to pędźcie na naszą stronę i zgarniajcie z półek jedną z lepszych włoskich kaw, jakie miałem okazję pić!

Zamów Teraz!

Total
3
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 0
Jakub Świątek
Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Powiązane tematy
  • Cachoeira da Gama
  • cappuccino
  • espresso
  • espresso miesiąca
  • kawa
  • kawa speciality
  • latte
  • Le Piantagioni del Caffe
  • speciality coffee
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Melitta Barista TS Smart Stal nierdzewna - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 4499.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Fiammetta 3tz Turkusowa

  • Cena: 115.00 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Niebieski

  • Cena: 19999.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Induction 6tz Czerwona

  • Cena: 215.00 zł
Czytaj wpis

Jura ENA 8 Sunset Red

  • Cena: 4299.00 zł
Może Cię zainteresować
espresso kwietnia Audun Coffee
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina

  • 1 kwietnia 2021
  • Kuba Kalusiński
przelew miesiaca tu cafe peru
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – kwiecień: Tu Café, Peru Roberto Perales Perez

  • 1 kwietnia 2021
  • Marcin Rzońca
muffinki kawowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?

  • 30 marca 2021
  • Anna Rumanek
drzemka kofeinowa - co to?
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Drzemka kofeinowa, czyli coffee nap. Sprawdza się czy nie?

  • 26 marca 2021
  • Wioletta Mosiej
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT

  • 19 marca 2021
  • Zuza Raubo
espresso miesiąca Hayb
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso miesiąca – marzec: Brazylia Fazenda Barinas od Hayb

  • 12 marca 2021
  • Paweł Świderski
Filiżanka z tworzywa z kawowego upcyklingu od Kaffee Form
Czytaj wpis
  • Design
  • Kawa
  • Lifestyle

Kawowy upcykling: Kiedy kończy się życie kawy?

  • 9 marca 2021
  • Zuza Raubo
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
Kawa smakowa to nie jest dobre rozwiązanie, zwłaszcza dla Twojego młynka, który takiego spotkania może nie przeżyć. Co jednak zrobić, jeśli mamy ochotę na kawowy deser? Dobry syrop stanie na wysokości zadania 😎
Do świątecznej kawy polecany proste i bardzo pyszne babeczki. Takie, że palce lizać 😚👌🏻
Serniczek z rodzynkami, czy bez, zawsze najlepiej smakuje z dobrą kawą 🐣
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
Kawa smakowa to nie jest dobre rozwiązanie, zwłaszcza dla Twojego młynka, który takiego spotkania może nie przeżyć. Co jednak zrobić, jeśli mamy ochotę na kawowy deser? Dobry syrop stanie na wysokości zadania 😎
Do świątecznej kawy polecany proste i bardzo pyszne babeczki. Takie, że palce lizać 😚👌🏻
Serniczek z rodzynkami, czy bez, zawsze najlepiej smakuje z dobrą kawą 🐣
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.