Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – listopad: Brazil Cachoeira da Grama

  • 4 listopada 2019
  • 2 min. czytania
  • Jakub Świątek
Total
3
Shares
3
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Espresso Miesiąca – listopad: Brazil Cachoeira da Grama

Po pięknym i ciepłym październiku oraz rześkiej i delikatnej kawie z Meksyku od Etno Cafe, listopad powitał mnie temperaturami w okolicy zera stopni, a kurier dostarczający mi espresso miesiąca, klasyczną kawą z Brazylii. Ta jednorodna arabika, wypalona przez włoską palarnię Le Piantagioni del Caffe, pochodzi z plantacji Cachoeira da Gama. Odmiany botaniczne Yellow Bourbon i Red Catuai zostały poddane dość nietypowej jak na tego typu kawy obróbce mytej, co daje nadzieję na ciekawą filiżankę!

Aromaty

Po otworzeniu paczki do mojego nosa dotarł bardzo intensywny i dość ciemny aromat. Zmielenie kawy otworzyło aromat i uwolniło dużo migdałowych i orzechowych nut oraz mnóstwo czekolady. Pierwsze poprawne espresso o parametrach 18 gramów dozy, 40 gramów uzysku i 27 sekund ekstrakcji pachniało dość podobnie – słodycz, prażone orzechy i ciemna czekolada. 

Smaki

W smaku było bardzo słodkie, długo pozostawało na języku i mimo bardzo ciemnego profilu wypalenia, nie miało dużej ilości goryczy w posmaku. Kolejnym krokiem, który poczyniłem w kierunku optymalnego smaku, było zmielenie kawy nieznacznie grubiej, dzięki czemu czas ekstrakcji przyspieszył do 23 sekund. Dzięki temu nadal wyraźna orzechowo-czekoladowa słodycz zaczęła lepiej współgrać z kwasowością typową dla żółtych śliwek. Jeszcze grubsze mielenie spowodowało wypłaszczenie smaku i podbicie kwasowości do zbyt wysokiego poziomu.

We flat white, mojej ulubionej kawie mlecznej, Brazylia z La Piantagioni del Caffe pokazuje swoje najlepsze oblicze. Bardzo wysoka słodycz i czekoladowo-orzechowy posmak kojarzący się z cukierkami Toffifee sprawiają, że szybko oglądamy dno filiżanki. Jeżeli jednak wolimy mniej intensywne smaki, to z odsieczą przychodzi cappuccino. Zrobione na pojedynczym espresso będzie miało posmak Nutelli i aksamitną konsystencję.

Kawiarka

W kawiarce mamy do czynienia z klasyką w świetnym wydaniu. Zero kwasowości, dużo orzechów i goryczki – tej dobrej! Idealna do śniadania i jako pierwsza kawa, kiedy nie oczekujemy subtelnych owocowych niuansów i wykwintnej kwasowości.

Włoski wypał nie musi być straszny

Brazylia Cachoeira da Grama od Le Piantagioni del Caffe to kawa przynosząca na myśl typowe włoskie espresso przedstawiona w dużo korzystniejszej formie. Wyobraźcie sobie klasyczną włoską kawę pozbawioną przepalonej goryczy, a zamiast niej pojawiające się nuty świeżego orzecha włoskiego oraz prażonych migdałów. To właśnie te smaki i aromaty są obok czekolady najbardziej wyczuwalne w każdej filiżance kawy miesiąca zrobionej czy to w ekspresie kolbowym, czy w kawiarce. Jeżeli tęskniliście za taką kawą, to pędźcie na naszą stronę i zgarniajcie z półek jedną z lepszych włoskich kaw, jakie miałem okazję pić!

Zamów Teraz!

Total
3
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 0
Jakub Świątek
Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Powiązane tematy
  • Cachoeira da Gama
  • cappuccino
  • espresso
  • espresso miesiąca
  • kawa
  • kawa speciality
  • latte
  • Le Piantagioni del Caffe
  • speciality coffee
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Melitta Barista TS Smart Stal nierdzewna - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 4199.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Fiammetta 3tz Turkusowa

  • Cena: 115.00 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Niebieski

  • Cena: 19999.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Induction 6tz Czerwona

  • Cena: 215.00 zł
Czytaj wpis

Jura ENA 8 Sunset Red

  • Cena: 3999.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności