Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso miesiąca – marzec: owocowa Kolumbia od The Barn

  • 4 marca 2020
  • 3 min. czytania
  • Jakub Świątek
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Espresso miesiąca – marzec: owocowa Kolumbia od The Barn

Nareszcie! Nadchodzi piękniejsza pogoda, zaczyna nam się pięknie robić za oknami. Przyroda budzi się do życia, a wraz z nią w naszych kubkach powinniśmy znajdować coraz to bardziej owocowe smaki i aromaty! Szczerze powiem, że osobiście nie mogłem doczekać się momentu, w którym w Espresso Miesiąca poczuję zdecydowaną i wysoką kwasowość. Aż tu nadszedł marzec, początek wiosny i mamy to! Poznajcie proszę bohaterkę naszych espressowych harców w marcu – Kolumbię wypaloną w berlińskiej palarni The Barn.

Colombia Cauca z farmy pana Juliana Palomino to arabika odmiany Castillo. Jest ona znana z niebywałej odporności na leaf rust (czyli chorobę dotykającą liście kawowca, wywoływaną przez grzyby i przypominającą rdzę – przyp. red.). Szybko zyskała też renomę jednej z ciekawszych i bardziej charakterystycznych odmian w rejonie. Ta odporność, duża wysokość uprawy (2000 m. n. p. m.!) i dbałość o hodowlę sprawiły, że kawa ta uzyskała aż 87 punktów w ocenie Q-Graderskiej. Sprawdźmy jak punkty przekładają się na już wypalony produkt!

Aromat

Otwieram paczkę. Uśmiecham się! Mnóstwo limonkowo-jeżynowych nut, jakiś owoc tropikalny, może melon. Oczywiście, do tego typowo karmelowo-kawowa podbudowa, ale to jednak ta pierwsza grupa gra pierwsze skrzypce w aromacie. Po zmieleniu i zaparzeniu dzieje się jeszcze więcej! Pierwsze espresso przeleciało przez moje 18 gramowe sitko VST bardzo szybko – po kawie delikatnie ciemniej wypalonej musiałem wyregulować młynek i skręcić go na drobniejszy przemiał. Szybko jednak doszedłem do ustawienia, które uważam za dobry początek startu próbowania i zmieniania receptury. 18 gramów w sitku, 36 gramów w filiżance w czasie 25 sekund dało świetny rezultat. Aromat zintensyfikował się i był jeszcze bardziej owocowy. Jeżyny, winogrona, czekolada ze skórką pomarańczy.

A w smaku…

Słodycz, piękna i ciemna crema, wysoka, ale bardzo przyjemna kwasowość – super! Nie jest to jednak koniec eksperymentów. Lubię kawy o wysokiej kwasowości w espresso (o ile jakość tego aspektu jest taka sama jak jego intensywność, rzecz jasna) lecz jestem w tym dość odosobniony w gronie znajomych. Chciałem im jednak dać spróbować tej ciekawostki i żeby ułatwić jej odbiór zdecydowałem się na wydłużenie uzysku. 18 gramów dozy, 42 gramy uzysku, 27 sekund ekstrakcji. Więcej nut karmelowych, słodycz na pierwszym miejscu – kwasowość spadła do średniej i pojawiła się delikatna goryczka. Uniwersalność i jakość tej kawy są godne podziwu! 

Podobnie w kawiarce, kawa po zmieleniu na najdrobniejsze ustawienie na młynku Wilfa Svart i usypaniu pełnego koszyczka w kawiarce Bialetti Venus 6 tz odwdzięczyła się słodkim, lepkim naparem, który świetnie łączył się z mlekiem. Jeżeli już poruszyliśmy temat mleka, to ta kawa świetnie radzi sobie w kawach typu flat white – więcej kawy, mniej mleka. Dzięki temu jej zalety pozostają łatwe do odnalezienia, a mleko sprawia, że napoje na jej bazie są niczym milkshake z ciemnych owoców leśnych! 

Nowa Kolumbia od The Barn to potwierdzenie klasy palarni. Za stosunkowo niską cenę zakupu otrzymujemy wysoko ocenione, świetnie wypalone, elastyczne w parzeniu oraz interesujące w smaku ziarno. Wasze ekspresy, młynki, kawiarki i poranki zasługują na taki początek wiosny!

Zamów Teraz!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Powiązane tematy
  • bialetti
  • Colombia Cauca
  • ekspres
  • espresso
  • espresso miesiąca
  • kawa
  • kawa miesiąca
  • kawiarka
  • the barn
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Bialetti Milk Frother MKF02 Bianco - Elektryczny spieniacz do mleka Biały

  • Cena: 389.00 zł
Czytaj wpis

Dzbanek Motta Czarno-biały - 500ml

  • Cena: 169.50 zł
Czytaj wpis

Bialetti Cappuccinatore Vetro 6tz - ręczny spieniacz do mleka 330ml

  • Cena: 139.00 zł
Czytaj wpis

Rhinowares Barista Milk Pitcher - dzbanek niebieski 600 ml

  • Cena: 139.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.