Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kawa barraquito - przepis
  • Kawa
  • Przepisy

Kawa barraquito – co to jest? Przepis na kawę po kanaryjsku

  • 30 czerwca 2021
  • 3 min. czytania
  • Patrycja Kuklińska
Total
102
Shares
100
0
2
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Kawa barraquito – co to jest? Przepis na kawę po kanaryjsku

Lato to czas słonecznych podróży, poznawania nowych zakątków świata, nowych smaków i… nowych rodzajów kawy! Dlatego dzisiaj zapraszamy Was w podróż na Wyspy Kanaryjskie, a dokładnie na Teneryfę, gdzie niemal w każdym barze można napić się barraquito.

Barraquito – co to za kawa?

Barraquito to kawa z Teneryfy. Stanowi połączenie mleczka skondensowanego, likieru cytrusowego, espresso i spienionego mleka, zwieńczone cynamonem oraz skórką z cytryny lub limonki, które z roku na rok zyskuje coraz liczniejsze grono fanów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować kawę barraquito w domu i na co zwrócić uwagę przy doborze składników.

przepis na kawę barraquito

Skąd pomysł na kawę barraquito?

Zgodnie z najpopularniejszą historią barraquito, tę pyszną kawę po kanaryjsku, po raz pierwszy stworzono w XX wieku w barze Imperial obok Plaza de Toros de Santa Cruz na Teneryfie, na życzenie mężczyzny o pseudonimie “Barraco” lub “Barraquito”. Mężczyzna odwiedzał wspomniany bar każdego dnia i codziennie, oprócz śniadania, zamawiał kawę w wysokiej szklance z mleczkiem skondensowanym, z dodatkiem likieru, cynamonu i skórki z cytryny.

Jak się domyślacie, nazwa kawy barraquito pochodzi właśnie od pseudonimu wspomnianego gościa. Przepis wzbogacony o warstwę mlecznej pianki posmakował nie tylko Barraco i na stałe zagościł w menu wielu barów, zdobywając serca miłośników kawy i stając się punktem obowiązkowym na liście “to do” każdego turysty odwiedzającego Teneryfę.

Idealne barraquito – sekret tkwi w szczegółach

Zacznijmy od początku naszego przepisu na kawę z Teneryfy, czyli od mleka skondensowanego. Najlepszym wyborem będzie słodzone mleczko o wysokiej zawartości tłuszczu (np. 8%). Polecam mleczko zagęszczone dostępne w puszce lub tubce.

Kolejnym składnikiem (zdaniem niektórych najważniejszym) jest likier. Jaki likier wybrać do kawy barraquito? Zgodnie z oryginalną recepturą najlepiej sprawdzi się hiszpański likier o cytrusowo-waniliowym smaku i złotym lub pomarańczowym kolorze. Możecie użyć również likieru kawowego, jednak ze względu na swoją barwę nie będzie on wyglądał tak spektakularnie jak wariant cytrusowy.

Następna warstwa kawy barraquito to mocne espresso, które najlepiej przyrządzić w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce. Jeśli chodzi o same ziarna, w tym przypadku stawiamy na kawę świeżo paloną, dedykowaną pod espresso, mieloną tuż przed przygotowaniem.

kawa arcaffe i kawiarka bialetti
Kawiarka Bialetti Moka i kawa z palarni Arcaffe to idealny zestaw do domowego espresso.

Espresso przykrywamy spienionym mlekiem. Tutaj najlepiej sprawdzi się mleko 2% lub 3,5%. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym łatwiej będzie je spienić, a pianka będzie trwalsza.

Całość dekorujemy startą skórką z cytryny lub limonki – wybór należy do Was. Zachęcam do wypróbowania obydwu wersji. Warto jednak pamiętać, by wybierać cytrusy niewoskowane, a przed użyciem dokładnie wyszorować skórkę.

Kawa barraquito – przepis krok po kroku

Kawa barraquito ma nie tylko świetnie smakować, ale także cieszyć oko, dlatego polecam przygotować ją w wysokiej, przezroczystej szklance.

Składniki (na 1 porcję):

  • 3 łyżeczki mleczka skondensowanego (50 g)
  • 40 ml likieru cytrusowego
  • 70 – 80 ml espresso
  • 50 ml mleka
  • cynamon
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

  • Do szklanki wlewamy mleko skondensowane.
  • Następnie po ściance szklanki lub na łyżce ostrożnie wlewamy likier.
  • W taki sam sposób, na łyżce delikatnie wlewamy espresso.
  • Mleko lekko podgrzewamy do około 60-70 stopni Celsjusza. W tej temperaturze związki laktozy ulegają rozpadowi, nadając mleku naturalną słodycz. Spieniamy i delikatnie przekładamy na espresso. Tutaj również polecam wspomóc się łyżką.
  • Mleczną piankę posypujemy cynamonem i startą skórką z cytryny / limonki.
  • Kawę przed podaniem dodatkowo można udekorować plasterkiem limonki.

mleko skondensowane w wysokiej szklance

likier cytrusowy świetnei wygląda w szklance

trzeci składnik barraquito to espresso

mleczna pianka na wierzchu kawy barraquito

zwieńczeniem kawy jest starta skórka z cytryny

Smacznego!

Total
102
Shares
Share 100
Tweet 0
Pin it 2
Patrycja Kuklińska

Zakochana w fotografii kulinarnej i dobrym jedzeniu. Tworzy własne przepisy, którymi chętnie dzieli się na Instagramie. Na co dzień dużo się uśmiecha, bo wychodzi z założenia, że z uśmiechem wszystko jest łatwiejsze.

Powiązane tematy
  • arcaffe
  • bialetti
  • kawa barraquito
  • kawa po hiszpansku
  • kawa z alkoholem
  • kawa z teneryfy
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Arcaffe Mokacrema 250g

  • Cena: 41.90 zł
Czytaj wpis

Oatly - Napój owsiany 1L

  • Cena: 10.90 zł
Czytaj wpis

Bialetti New Moka Induction 2tz Czarna

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Arcaffe Roma 250g

  • Cena: 33.90 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Express 6tz

  • Cena: 189.00 zł
Czytaj wpis

Coffeelab - Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso 250g

  • Cena: 31.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Chocolate Fineline

  • Cena: 1319.00 zł
Czytaj wpis

Hario Handy Tumbler - 430 ml

  • Cena: 39.00 zł
Może Cię zainteresować
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela
cold brew coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Coffeedesk od kuchni: nitro cold brew

  • 22 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.