Hej, ho! Ruszamy poświątecznie z kolejną porcją kawowych wieści. Zrobiło się poważnie, bo…

  1. W konsekwencji decyzji sędziego stanowego w Kaliforni, wielkie sieci, m. in. Starbucks czy Dunkin’ Donuts, będą miały obowiązek ostrzegania konsumentów przed ryzykiem zachorowania na… raka.  Osiem lat temu organizacja pozarządowa CERT wytoczyła firmom proces zarzucając, iż te nie informują klientów o znacznej zawartości akrylamidu w palonej kawie. Czyli co? Dzisiaj Starbucks, jutro Coffee Collective?
  1. O co z kolei chodzi z tym całym akrylamidem? Wyjaśnia w swym ironicznym stylu Karolina. Czekam na ostrzeżenia rakowe na chlebie tostowym!
  1. Coś milszego. Naukowcy z Zurychu wzięli na tapet proces odgazowywania kawy. Świetne, rzetelne badanie, brawo!
  2. Coś jeszcze bardziej miłego! W Kaliforni chcą uprawiać kawę jakości specialty. Stoi za tym organizacja Frinj Coffee. Zwróciła się ostatnio o pomoc do firmy, która zajmuje się zaawansowaną hodowlą marihuany. Ależ mariaż. Z niecierpliwością czekam na pierwsze napary z Los Padres, Good Lands Organic!
  1. Czym jest terroir? I dlaczego jest tak ważny? Odpowiedź w zgrabnym artykule Perfect Daily Grind.

 

Do zobaczenia za tydzień!