Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przelew miesiąca coffee collective
  • Kawa
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca: Kwiecień: Mistrzowska Boliwia.

  • 1 kwietnia 2018
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Przelew Miesiąca: Kwiecień: Mistrzowska Boliwia.

Duńskiej palarni Coffee Collective raczej przedstawiać nie trzeba. Ci z Was, którzy interesują się dobrą kawą na pewno choć raz spotkali się z tą marką. Kojarzona zawsze z bardzo wysokiej jakości ziarnami, wypalonymi w sposób wydobywający z nich mnóstwo smaków. Teraz taka perełka skandynawska trafia do Przelewu Miesiąca. Dodać trzeba – mistrzowska perełka, prosto z Boliwii!

Etiopia, Kolumbia, jakaś Brazylka czy Gwatemala… Klasyczne regiony świata, gdzie rośnie pyszna kawa i nieraz mogliście się o tym przekonać w ramach akcji Przelew Miesiąca (i Espresso Miesiąca również). A tu nagle pojawia się Boliwia, cała na czarno. I co Wy na to? Bo ja jestem BARDZO na tak.

Kawa – Mistrz

Boliwia Alasitas to propozycja na Przelew Miesiąca od Coffee Collective. To pierwszy raz, gdy kawa z tego kraju pojawia się w miesięcznicowej ofercie. Co można o niej powiedzieć? Mistrzyni. Sucha obróbka to gwarancja wysokiego, pełnego, słodkiego body, ale… Jednocześnie możemy tu mówić o wytrawnym, wyrafinowanym profilu. Za chwilę o szczegółach, ale napomknę tu przy okazji określenia mistrzyni, w odniesieniu do ziaren, że na tej kawie zdobyto, między innymi, Mistrzostwo Szwajcarii Brewers Cup 2018!

przelew miesiąca coffee collective

Więc kiedy będziecie nalewać sobie tej kawy o poranku, nie zdziwcie się, gdy wyrwie się Wam niekontrolowane dear judges, please, enjoy, a Wasz pies, kot czy świnka morska dziwnie się spojrzą.

Nim jednak dojdzie do nalewania, co nieco o parzeniu i oczekiwaniach wobec tej kawki. Otwarcie paczki to zderzenie się z mocnymi nutami wskazującymi bezsprzecznie na naturalną, suchą obróbkę. Czekoladowe, karmelowe i cynamonowe nuty zderzają się z dojrzałymi wiśniami i czerwoną porzeczką. Wszystko to potęguje się po zmieleniu.

Parzenie? Proszę bardzo. Polecam V60. W zapachu pojawiają się nuty rumu, karmelu, czerwonych owoców i delikatna kwiatowość. Natomiast smak… Bardzo pełny, złożony, słodki, wielowarstwowy. Pierwszy łyk orzeźwiający, soczysty, jak dojrzałe pomarańcze i grejpfruty. Zaraz potem pojawiają się dojrzałe wiśnie, czerwona porzeczka. Finisz i aftertaste to zdecydowana słodycz, zdaniem zawodnika, który startował na tej kawie, przypominający kolę i orzechy. Przyznaję – coś w tym jest! Do tego dołączmy średnie, winne body i kwaskowatość słodkich cytrusów i mamy coś świetnego. Dawno nie byłem tak storpedowany przez smak kawy!

U mnie najczęściej przepis był podstawowy – 18g kawy i 300g wody o temperaturze 94 st. C, preinfuzja 30 sekund i czas parzenia niecałe 3:00 minuty.

coffee collective bolivia

Ogromnie podeszła mi także ta kawa parzona w chemeksie (tak, tak, nowy, lepszy, większy chemex wjechał do mnie kilka dni temu! Bo stary niestety, odszedł do krainy przelewami płynącej… [*]). Bardzo podkręciły się wyraźne, soczyste, owocowe nuty przy delikatniejszym body. Polecam! Tym bardziej, że nie kombinowałem zbyt wiele z przepisem. Użyłem 25g na 450g wody, preinfuzja 30-sekundowa i cały czas parzenia w okolicach 4:00-4:15, przy ostatnim zalaniu w okolicach 2:30.

Przy tak skonstruowanym smaku jestem przekonany, że świetnie sprawdzi się w niemal każdej metodzie parzenia. French Press powinien dać bardzo dobre efekty.

W Aeropressie pojawiło się klasycznie więcej brudu, ale jednocześnie zarysowała się mocniejsza kwaskowatość, przyjemna bardzo. Natomiast w Gabi podkręciła się słodycz, ale moim zdaniem kawa straciła nieco charakteru, choć nadal była bardzo dobra.

coffee collective

Zatem… Bierzcie koniecznie tę kawkę! Zachwyci koneserów, odmieni spojrzenie zatwardziałych etiopsko-kenijskich speców, a młodocianych kawistów przyciągnie w ten świat!

Zamów Teraz!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • bolivia
  • boliwia
  • coffee collective
  • drip
  • gabi
  • kawa miesiąca
  • natural
  • obróbka
  • promocja
  • przelew miesiąca
  • przepis
  • sucha
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Mount Caramel Dobry Syrop - Imbir 200 ml

  • Cena: 16.50 zł
Czytaj wpis

Hario Copper Buono Kettle 900ml New - Czajnik miedziany

  • Cena: 479.00 zł
Czytaj wpis

Acaia Pearl Black - Waga - Czarna

  • Cena: 799.00 zł
Czytaj wpis

Moccamaster Cup-One Coffee Brewer Cream - Ekspres przelewowy

  • Cena: 749.00 zł
Może Cię zainteresować
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności