Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Mistrzostwa Polski Latte Art 2020
  • Bariści
  • Lifestyle
  • Mistrzostwa baristów
  • Speciality
  • Wydarzenia

Mistrzostwa Polski Latte Art 2020

  • 7 lipca 2020
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
14
Shares
14
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Bariści
  • >
  • Mistrzostwa Polski Latte Art 2020

Musicie przyznać, że rok 2020 nie daje nam taryfy ulgowej. Mnóstwo odwołanych imprez, przełożone terminy, nowe obostrzenia. Na szczęście w tym całym ferworze udało się wrócić do serii Kawowych Mistrzostw Polski organizowanych przez SCA Polska. Mistrzostwa Polski Latte Art 2020, choć bez udziału publiczności, przyniosły wiele emocji.

“Rozpoznam swoich ludzi nawet w masce…”

Tak było. Tekst Sokoła z #hot16challenge2 doskonale wpisał się w Mistrzostwa Polski Latte Art 2020, które odbyły się po raz kolejny w Akademii Kawy i Herbaty Darboven w Rumi. Nowe realia sanitarne wymusiły pewne zmiany w przebiegu mistrzostw. Zawodnicy i sędziowie musieli występować w maskach i jednorazowych rękawiczkach, stanowiska były dokładnie czyszczone i dezynfekowane przez dzielnych wolontariuszy i, niestety, zawody można było oglądać tylko przez transmisję online (nadal dostępną na profilu SCA Polska).

Paweł Świderski jako prowadzący Mistrzostwa Latte Art
Niezawodny prowadzący, Paweł Świderski! fot. Marcin Rzońca / SCA Polska

To, co na pewno się nie zmieniło, to emocje i zaciętość zawodników, by pokazać na co ich stać. Dwanaścioro baristów i baristek wystartowało w rundzie eliminacyjnej. Wszyscy musieli sprawdzić się w rundzie Art Bar, gdzie w ciągu pięciu minut mieli przygotować wzór mleczny dowolną techniką. Sędziowie oceniali efekty tych prac nie wiedząc, kto je wykonał. Liczyła się tylko pomysłowość, estetyka oraz dokładność wykonania.

Drugim elementem był występ na scenie, już przed sędziami. Tu już liczyła się prezentacja i prezencja, schludność pracy z ekspresem, młynkiem i mlekiem, efekty w filiżance i dokładność odwzorowania projektów, które przygotowali bariści na swój występ.

Sędzia Mistrzostw Polski Latte Art Robert Rybczyński
Sędzia Robert Rybczyński, fot. Marcin Rzońca / SCA Polska

Wszyscy zawodnicy startowali na tym samym mleku dostarczonym przez OSM Piątnica i wylewali wzory do filiżanek Loveramics Egg 300ml, dostarczonych przez Coffeedesk. Warto nadmienić, że Loveramics to oficjalna ceramika Mistrzostw Świata Latte Art, dlatego polscy zawodnicy mogli od razu poczuć się jak na światowych scenach.

Sposoby tworzenia wzorów

Być może zastanawiacie się, w jaki sposób tworzy się wzory zwane latte artem? Bazą jest espresso oraz poprawnie spienione mleko, które musi mieć gęstą, jogurtową, gładką konsystencję. Tylko takie pozwala na stworzenie odpowiednich obrazów.

Gdy te warunki są spełnione, barista, przy pomocy dzbanka, jest w stanie wylać odpowiedni wzór. Wiedząc ze swojego doświadczenia, z jakiej wysokości należy lać mleko i w którym momencie odpowiednio poruszać ręką, tworzą fantazyjne wzory zwane freepourem. To tak właśnie powstają słynne rozety czy tulipany. Natomiast w filiżance, w której zawodnik ma przedstawić tak zwany designer, może skorzystać z dodatkowych technik, jak choćby etching. To użycie rysika bądź patyczka, którym można domalować pewne elementy, rozciągając mleczne plamy i zaciągając cremę, tak aby namalować oczy, ręce, kontury i inne szczegóły wymagające większej precyzji.

Podczas rundy Art Bar i przy wzorze typu Designer można użyć dodatkowo barwnika spożywczego, aby podkreślić pewne elementy.

Zdobywczyni trzeciego miejsca na Mistrzostwach Polski Latte Art Magdalena Głowacka
Magdalena Głowacka – miejsce III, fot. Marcin Rzońca / SCA Polska

Kreatywność przede wszystkim

W Mistrzostwach Latte Art liczy się przede wszystkim kreatywność i niesztampowe podejście do wzorów. Oryginalność wzoru wylanego w filiżance jest jednym z najważniejszych punktów ocenianych przez sędziów.`

Pomysłów było wiele. Pojawiła się opowieść o Wiedźminie, przygotowana przez Mateusza Dąbka, pojawiły się gwiazdy polskiej popkultury – Beata Kozidrak i Krzysztof Krawczyk – malowane przez Agnieszkę Rojewską czy, zwracające uwagę na problemy świata, zagrożone gatunki zwierząt pokazane przez Magdalenę Głowacką.

Agnieszka Rojewska w 2020 roku zajęła drugie miejsce na podium Mistrzostw Polski Latte Art
Agnieszka Rojewska – miejsce II, fot. Marcin Rzońca / SCA Polska

Jednak największe uznanie zyskała opowieść oraz rysunki Dominika Dobosza, ubiegłorocznego wicemistrza Polski Latte Art. W jego wzorach pojawił się wilk, niedźwiedź oraz orzeł.

Warto dodać, że Mistrzostwa Polski Latte Art 2020 były pierwszymi zawodami kawowymi tej rangi w Europie w nowej rzeczywistości epidemiologicznej. Czekamy z niecierpliwością na informacje z innych państw. Poszczególni mistrzowie krajowi tej konkurencji przyjadą do Warszawy na Mistrzostwa Świata, które, jeśli nic się nie zmieni (trzymamy kciuki, aby tak było!), odbędą się w październiku w ramach World of Coffee.

Oczywiście najbardziej liczymy na występ Dominika Dobosza, który z pewnością będzie miał największy doping podczas swojego występu na Mistrzostwach Świata!

Zwycięzcą tegorocznych Mistrzostw Polski Latte Art został Dominik Dobosz
Dominik Dobosz – miejsce I, fot. Marcin Rzońca / SCA Polska

Klasyfikacja końcowa Mistrzostw Polski Latte Art 2020

  1. Dominik Dobosz – 454,5 pkt
  2. Agnieszka Rojewska – 437,5 pkt
  3. Magdalena Głowacka – 399,0 pkt
  4. Aleksandra Rutka – 377,0 pkt
  5. Maciej Szymański – 365,0 pkt
  6. Mateusz Dąbek – 350,5 pkt
Total
14
Shares
Share 14
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • Agnieszka rojewska
  • Dominik Dobosz
  • latte art
  • loveramics
  • Magdalena Głowacka
  • mistrzostwa polski latte art
  • Mistrzostwa Polski Latte Art 2020
  • SCA
  • SCA Polska
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Barista Space - Dzbanek do mleka Splash 600 ml

  • Cena: 189.00 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Niebieski

  • Cena: 19999.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Cafe Latte 300 ml - Yellow

  • Cena: 49.00 zł
Czytaj wpis

Dzbanek Motta Czarno-biały - 500ml

  • Cena: 299.00 zł
Czytaj wpis

Sage Dual Boiler Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 5499.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Cafe Latte 300 ml - Teal

  • Cena: 49.00 zł
Czytaj wpis

Puqpress Q1 58 mm Black / Grey - Tamper automatyczny

  • Cena: 3199.00 zł
Czytaj wpis

Minor Figures - Napój owsiany 1L

  • Cena: 14.00 zł
Może Cię zainteresować
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
Honduras Caballero od The Barn - przelew miesiąca
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Zdrowie

Przelew Miesiąca – grudzień: The Barn i Honduras Caballero

  • 5 grudnia 2020
  • Marcin Rzońca

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności