Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Kawowa babka wielkanocna
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Przepisy

Prosta i pyszna babka kawowa – oto nasz przepis

  • 3 kwietnia 2020
  • 3 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
3
Shares
1
0
2
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Prosta i pyszna babka kawowa – oto nasz przepis

Wielkanoc już za pasem, to doskonały moment, aby pomyśleć o świątecznych wypiekach. W związku z tym, z myślą o wszystkich fanach małej czarnej, przygotowałam bardzo prosty przepis na aromatyczną, wielkanocną babkę kawową. I w kilku krokach pokażę Wam, jak osłodzić sobie ten wyjątkowy czas. W końcu Święta to znakomity pretekst, aby sobie odrobinę pofolgować w kwestii łakoci.

Prosta babka kawowa – minimum pracy, maksimum smaku

Babka kawowa to ciasto, które nie jest ani pracochłonne, ani zbyt skomplikowane w wykonaniu. Idealne dla osób nielubiących się przemęczać i ceniących szybkie rozwiązania. Zawsze się udaje, nawet początkującym w temacie pieczenia. Pachnąca, odpowiednio wilgotna z subtelną kawową nutą i delikatnym posmakiem naturalnej wanilii. Dzięki mielonej kawie ma również ciekawą, przyjemną teksturę. Babka jest po prostu pyszna! A otulona czekoladową polewą i udekorowana całymi ziarenkami kawy będzie niepowtarzalną, jadalną ozdobą świątecznego stołu. Nie wiem tylko jak długo, ponieważ znika błyskawicznie. Jeżeli jednak u Was zachowa się jakaś kromeczka lub dwie to spokojnie, babka kawowa świetnie utrzymuje świeżość. Nie ma mowy, żeby coś się zmarnowało.

babka wielkanocna przepis chemex

Trzy razy dobra kawa – potrójna moc kofeiny

Dobra kawa gwarantuje szeroki wachlarz cudownych aromatów, które wspaniale wzbogacają wszelkiego rodzaju desery i przenoszą na wyższy poziom smaku. Grzechem byłoby z tego nie skorzystać. Dlatego babka kawowa zawiera kawę aż w trzech formach: zmieloną, mocny napar oraz całe ziarenka. A że w cieście bez problemu wyczujecie zarówno świeżość ziaren, jak i właściwe palenie, warto wybrać najlepszą kawę. Espresso przygotujcie za pomocą ekspresu ciśnieniowego. Jeżeli go nie posiadacie, wystarczy intensywna kawa z kawiarki. Niezależnie jednak, który sposób wybierzecie, gwarantuję, że potrójna moc kofeiny nieźle Was pobudzi i doda energii – dzięki niej babka kawowa będzie wyjątkowa!

kawałek babki kawowej na Wielkanoc

Babka kawowa to ciasto nie tylko od święta

Co więcej, jestem pewna, że babka kawowa doskonale sprawdzi się nie tylko od święta, ale również na co dzień. W towarzystwie dobrego przelewu z dripa lub Chemexa będzie mistrzowskim ukoronowaniem każdego rodzinnego spotkania i skradnie podniebienia bliskich. Nikt nie odmówi sobie przyjemności sięgnięcia po kolejny kawałek.

Zatem zakasajcie rękawy i zaczynamy!

Pyszna babka kawowa – prosty przepis

Składniki (forma na babkę kawową z kominem o średnicy 22 cm):

Babka:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 1½ szklanki (220 g) mąki pszennej
  • 1 kostka (200 g) miękkiego masła
  • 1 szklanka (200 g) drobnego cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 50 ml espresso
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli
kawa Simplo
Jako Wasza kawowa wkładka do babki sprawdzi się espresso Light Years od Simplo

Polewa:

  • ½ tabliczki (50 g) ulubionej ciemnej czekolady
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej kawy

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy i łyżka mąki do obsypania formy
  • kilka całych ziarenek kawy

Przygotowanie:

  1. Masło z cukrem trzcinowym utrzeć na jasną, puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
  2. Dodać ziarenka wanilii.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę wymieszaną ze zmieloną kawą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą.
  4. Na koniec dodać wystudzone espresso i ponownie wymieszać, tylko do połączenia składników.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem oraz obsypanej mąką i delikatnie wyrównać.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50–60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
  8. Przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Dodać zmieloną kawę i dokładnie wymieszać. Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej mleka.
  9. Gotową babkę udekorować przygotowaną polewą czekoladową i całymi ziarenkami kawy.

Koniecznie dajcie znać, czy zrobicie babkę kawową z naszego przepisu i pochwalcie się efektami. Życzę Wam spokojnych i radosnych Świąt!

Wielkanocna babka kawowa z polewą czekoladową

Total
3
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 2
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • babka
  • babka kawowa
  • babka wielkanocna
  • ciasto
  • przepis
  • słodkości
  • Wielkanoc
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 6 filiżanek

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Cappuccino 200 ml - Basil

  • Cena: 75.80 zł
Czytaj wpis

Willie's Cacao - Czekoladki - Praline Truffles Dark Chocolate with Marc de Champagne 110g

  • Cena: 45.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Rainbow 3tz Błękitna

  • Cena: 145.00 zł
Czytaj wpis

Hario Bona Coffee Enamel Drip Kettle - 0,8l

  • Cena: 229.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Espresso 80 ml - Berry

  • Cena: 66.80 zł
Czytaj wpis

Eureka Mignon Specialita Pale Blue - Młynek automatyczny - Błękitny

  • Cena: 2639.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.