Pumpkin Spice Latte – każdy bywalec kawiarni ją zna, albo chociaż o niej słyszał. Jednakże nie każdy wie, jak przygotować ją we własnym domu. To słodki i dyniowy napój kawowy, o którym robi się głośno w sezonie jesienno-zimowym. Dlatego dzisiaj zdradzę Wam sekret jak zrobić tę aromatyczną dyniowo-korzenną kawę w zaciszu własnej kuchni. Oto przepis na Pumpkin Spice Latte!
Bazą przepisu na Pumpkin Spice Latte jest intensywne espresso
Jak zapewne wiecie, w każdej kawowej historii wszystko rozpoczyna się od doboru odpowiednich ziaren. W przypadku kawy dyniowej idealne będą średnio lub ciemno palone. Takie palenie nadaje przyjemnej, subtelnej goryczki, która doskonale łączy się z mlekiem. Reszta to kwestia Waszych upodobań, najlepszymi ziarnami będą Wasze ulubione. Świetnie sprawdzi się zarówno napar o posmaku czekoladowym, jak i orzechowym, z waniliową, karmelową, czy też piernikową nutą. Tak czy inaczej, otrzymane za pomocą ekspresu, bądź tradycyjnej kawiarki, małe czarne espresso będzie podstawą przepisu na nasze jesienne Pumpkin Spice Latte.
Jesienne dodatki z charakterem – z czym łączyć kawę dyniową?
Wyjątkowość Pumpkin Spice Latte polega głównie na sezonowych dodatkach. Naturalnie słodka, pieczona dynia i aromat korzennych przypraw są tym co ją wyróżnia. Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir oraz goździki to bombowa mieszanka, która wprowadzi cię w cudowny, błogi nastrój. A kiedy takie dyniowe latte zaserwujecie z delikatną chmurą bitej śmietany stanie się najlepszym kawowym deserem. Zatem do dzieła!
Jak zrobić Pumpkin Spice Latte? Prosty przepis
Składniki (1 porcja kawy dyniowej):
- 2 łyżki purée/musu z dyni (upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana za pomocą blendera na gładkie purée)
 - ½ szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%1-2 łyżki syropu klonowego
 - ¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
 - ⅓ łyżeczki cynamonu
 - mała szczypta gałki muszkatołowej
 - mała szczypta imbiru
 - mała szczypta mielonych goździków
 - 1-2 espresso
 
Dodatkowo:
- bita śmietana (opcjonalnie)
 
Przygotowanie kawy dyniowej:
- W niedużym rondelku podgrzać mleko z purée z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami.
 - Następnie całość zmiksować za pomocą blendera kielichowego, tak aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło.
 - Przecedzić przez sitko, ponownie chwilkę zblendować i przelać do kubka.
 - Dodać pojedyncze lub podwójne, gorące espresso.
 - Na koniec dyniowe latte można udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.
 
Jesień to najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. A przygotowanie domowej Pumpkin Spice Latte według naszego przepisu zajmuje mniej czasu, niż stanie po nią w kolejce. Koniecznie wypróbujcie!

				
			








