Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
czarne herbaty Teapigs
  • Herbata
  • Przepisy
  • Rodzaje
  • Zdrowie

Przewodnik po czarnych herbatach – rodzaje i nuty smakowe

  • 7 kwietnia 2020
  • 6 min. czytania
  • Weronika Siuda
Total
6
Shares
6
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Herbata
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Przewodnik po czarnych herbatach – rodzaje i nuty smakowe

Uff. Dzieje się. Co prawda wirus pokrzyżował nam niektóre wiosenne plany, ale nadal możemy cieszyć się piękną pogodą – i podszkolić w parzeniu kawy i herbaty w domowym zaciszu!

Choć obecna sytuacja jest bez wątpienia wyzwaniem, warto poszukać w niej pozytywnych stron – na przykład tego, że nareszcie mamy czas i okazję do sprawdzenia się w roli domowego baristy. Zdobyta wiedza nie tylko sprawi, że będziemy parzyć lepsze herbaty i kawy, ale i uczyni z nas bardziej świadomych konsumentów – a kto wie, może te eksperymenty staną się Twoją nową pasją?

Wiemy już sporo o różnych herbatach – skąd pochodzą, czym różni się biała od oolonga i jak parzyć zieloną matchę. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej najpopularniejszej ze wszystkich, towarzyszącej nam zawsze i wszędzie, prawdziwej enigmie w swojej kategorii – herbacie czarnej 🙂  Skąd pochodzi, jak wygląda proces produkcji czarnej herbaty oraz czy ta herbata jest zdrowa?

Jak powstaje czarna herbata

Ta odmiana herbaty powstaje z najbardziej utlenionych liści Camellia Sinensis sinensis (90–95%). Liście po zebraniu są poddawane rozmaitym mechanicznym zabiegom, które mają na celu naruszenie ich struktury i wywołanie oksydacji. Liście herbaciane zbierane są ręcznie, a następnie rozkładane na dużych stołach z siatki. Tam liście “więdną” – “leżakują”, tracąc nadmiar wody. Potem liście są krojone i zsypywane do wózków, w których fermentują przez kilkadziesiąt minut. Na koniec liście są suszone poprzez przepuszczanie przez nie strumieni powietrza o wysokiej temperaturze.

Warto pamiętać, że proces ten różni się w zależności od finalnego produktu, będzie więc inny dla herbaty zielonej i czerwonej. Co ciekawe, w Chinach czarna herbata jest nazywana czerwoną ze względu na kolor naparu – inaczej niż w krajach europejskich, gdzie to określenie często odnosi się do rooibosa lub pu erhów.  Ojczyzną czarnej herbaty jest oczywiście Azja, przede wszystkim Chiny, Indie, Sri Lanka, Tajwan i Korea (choć niedawno próbowałam zaskakująco przyjemnego naparu z liści uprawianych w Gruzji!).

Parzenie i nuty smakowe

Parzenie jest niezwykle proste – jak zwykle gorąco zachęcam do wypróbowania metody chińskiej (dużo liścia, mało wody) i proporcje 5–6g/100ml. Czarna herbata lubi wysokie temperatury, dlatego nie musicie bać się przeparzenia – około 95 stopni będzie jak najbardziej w porządku.

Popularność czarnej herbaty sprawiła, że przywykliśmy do jej smaku, a niska jakość wielu mieszanek dostępnych na rynku prowadzi do tego, że mało kto wie, ile bogactwa kryją liście klasy specialty. To herbata o zdecydowanych, wyrazistych aromatach – dominują w niej kompleksowa słodycz oraz nuty kakao, suszonych owoców, miodu spadziowego i przypraw korzennych.

Dzbanek do parzenia herbaty Hario

Rodzaje

English Breakfast

Za określeniem „czarna herbata” kryje się wiele odmian, każda o nieco innym profilu sensorycznym. Te, które pijemy na co dzień, to zwykle nie herbaty single origin, ale mieszanki pochodzące z różnych części Azji – blendy są komponowane z myślą o ewentualnych dodatkach, na przykład mleku i miodzie, a nawet porze dnia! Idealnym przykładem jest English Breakfast, połączenie liści pochodzących z Kenii, Indii i Sri Lanki. Dokładna receptura i proporcje zależą od producentów, cel jednak pozostaje ten sam – stworzenie aromatycznej mieszanki, która idealnie uzupełni obfite angielskie śniadanie. Tzw. afternoon tea będzie zatem naparem nieco delikatniejszym, deserowym.

Teapigs herbata Engish Breakfast

Earl Grey

Kolejną znaną i uwielbianą kompozycją jest Earl Grey – czarna herbata aromatyzowana olejkiem z bergamotki. Oryginalnie powstała z liści pochodzących z Chin, później wytwórcy zaczęli mieszać je m.in. z indyjskimi, by uzyskać napar o mocniejszym smaku, którego nie stłamsi dodatek mleka lub śmietanki.

earl grey strong porównanie ze zwykłą saszetką herbaty
Różnica w jakości i wyglądzie liści zauważalna na porównaniu Earl Grey Strong od Teapigs z klasyczną czarną herbatą z saszetki jest porażająca

Jak to z klasykami bywa, specyficzny smak Earl Greya jest nieustannie reinterpretowany przez producentów herbaty, a na rynku pojawiają się coraz bardziej niezwykłe propozycje – od aromatyzowanej bergamotką białej herbaty, dodatku limonki w Mrs Grey, po mojego osobistego ulubieńca – Brave New Earl od Paper&Tea. Oprócz tradycyjnych składników w tej herbacie znajdziecie dodatki zainspirowane legendarnym koktajlem G&T – jałowiec i kwiat jaśminu. Efektem tych eksperymentów jest niezwykle aromatyczny napar, w którym kwasowość cytrusów przełamuje charakterystyczny smak jagód jałowca.

Brave New Earl herbata Paper&Tea
Brave New Earl od Paper&Tea

Chai

Idąc dalej tropem niecodziennych smakowych połączeń, nie sposób pominąć chai – napoju herbacianego z korzennymi przyprawami i mlekiem. Zdecydowany, wyrazisty profil czarnej herbaty sprawia, że stanowi ona doskonałą bazę do deserowych mikstur, ponieważ nie ginie wśród innych składników, a delikatna goryczka zapewnia balans smaków. Tak właśnie jest w przypadku chai, gdzie oprócz cynamonu, goździków, kardamonu i innych aromatycznych przypraw dodaje się całe mnóstwo cukru i mleka – w Indiach, skąd wywodzi się tradycja picia chai, każdy przygotowuje ten napój po swojemu, zmieniając nieco składniki i proporcje. Na szczęście producenci herbat poszli nam na rękę i oferują gotowe mieszanki chai, jeśli nie mamy ochoty bawić się w alchemika – moją ulubioną jest klasyk od Teapigs, do którego dodaję sporo cukru (to jedyny napój oprócz kombuchy, który słodzę) i gorące mleko roślinne. Chai to napój dekadencki, aromatyczny, najlepiej smakuje w wersji na bogato – maksymalnie słodki (możecie zastąpić cukier miodem) oraz z tłustym mlekiem (ja używam wegańskich – owsianego lub sojowego, ewentualnie gęstego mleczka kokosowego. Ryżowe raczej się nie sprawdzi, ponieważ jest zbyt wodniste).

chai herbata z mlekiem teapigs

Jeżeli te smakowe wygibasy nie są w Twoim stylu i chcesz po prostu spróbować dobrej czarnej herbaty, Vintage Teas przygotowała serię, w której możemy porównać liście z sześciu regionów Sri Lanki: Dimbula, Nuwara Eliya, Ruhuna, Sabaragamuwa, Uda Passellawa oraz Uva. Każda z tych herbat różni się profilem od pozostałych – dokładnie tak, jak w przypadku kaw single origin. Oczywiście w tym wypadku mówimy o bardziej niszowym rynku, ale cuppingi kilku rodzajów ziaren z tego samego kraju należą do codzienności – dlaczego by nie testować w taki sposób liści?

Lapsang Souchong

Na koniec zostawiam herbacianą wisienkę na torcie – Lapsang Souchong. Mowa o herbacie pochodzącej z Chin, wyróżniającej się pośród innych wędzonym aromatem, przywodzącym na myśl szkocką whisky. To bez wątpienia najbardziej kontrowersyjna ze wszystkich, o których wspomnieliśmy, ale kreatywność, która towarzyszy jej powstaniu, zasługuje na uznanie – a sam Lapsang smakuje niezwykle ciekawie. Dlatego odwagi – może dołączycie do grona jej miłośników?

Czarna herbata a zdrowie

Wiele mówi się o zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty, jednak pewnie każdy amator naparu z czarnej herbaty zastanawia się, czy jej spożywanie w dużych ilościach jest zdrowe? Wiele wskazuje na to, że tak! Zawarte w czarnej herbacie polifenole sprawiają, że ma ona wiele dobroczynnych właściwości. Polifenole to związki organiczne, które działają antyoksydacyjnie. Są silnymi przeciwutleniaczami, które neutralizują groźne wolne rodniki oraz szkodliwe jony metali. Mogą one m.in. wpływać na opóźnianie procesu starzenia, odtruwanie organizmu z toksyn, poprawę krążenia, regulację stężenia glukozy we krwi, a także wykazują działanie antynowotworowe.

Czarne herbaty to osobliwość – z jednej strony trudno wyobrazić sobie bez nich dzień, z drugiej stanowią wielką tajemnicę. Podobnie jak kawę, możemy pić ją codziennie i po latach nadal nie znać jej prawdziwego smaku. Warto zatem poszerzać horyzonty, próbować herbaty w różnych wersjach, z dodatkami i bez, uczyć się zawiłości i subtelnych różnic między poszczególnymi odmianami – a przymusowe wakacje w domu to idealna okazja do stania się herbacianym ekspertem. 🙂

Total
6
Shares
Share 6
Tweet 0
Pin it 0
Weronika Siuda

Cześć! Jestem Weronika i mieszkam w Anglii. Kocham wszystko, co związane z herbatą i ciekawym jedzeniem, a wolne chwile spędzam na macie 🧘🏼‍♀️, z książką lub programując. Moja misją jest zarażenie Was miłością do herbaty speciality i zachęcenie do własnych eksperymentów - świat nie kończy się na kawie! 😉

Powiązane tematy
  • chai
  • czarna herbata
  • earl grey
  • English Brekfast
  • herbata
  • jak parzyć czarną herbatę
  • Lapsang Souchong
  • rodzaje herbaty
  • teapigs
  • Vintage Teas
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario Tea Press 4 filiżanki - Olive Wood

  • Cena: 229.00 zł
Czytaj wpis

teapigs Earl Grey Strong 20 piramidek - Puszka

  • Cena: 59.90 zł
Czytaj wpis

Hario Teaor - Dzbanek do herbaty - Olive Wood - 450ml

  • Cena: 269.00 zł
Czytaj wpis

Paper & Tea - Brave New Earl - Herbata sypana - Puszka 90g

  • Cena: 75.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Pro Tea - Dzbanek z zaparzaczem 400 ml - River Blue

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Paper & Tea - McKeag's Lapsang - Herbata sypana - Puszka 60g

  • Cena: 39.00 zł
Może Cię zainteresować
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawy miesiąca
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa

Kawy i herbaty miesiąca: Kwiecień – Peru Cajamarca od HAYB, Peru San Fernando od Figa Coffee, Blend Tea i Teabag

  • 1 kwietnia 2022
  • Kuba Kalusiński
zielona herbata
Czytaj wpis
  • Herbata

Garbniki w herbacie – co to jest? Czy powodują gorzki smak?

  • 14 marca 2022
  • Agnieszka Rowińska
kawy miesiaca
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa

Kawy i herbaty miesiąca: Marzec – The Barn, Fathers, Brown House&Tea, Paper&Tea

  • 2 marca 2022
  • Kuba Kalusiński
Czytaj wpis
  • Herbata

Herbaty miesiąca – luty: Long Man Tea My Litte Valentine i HAYB Kivu Lake Reserve

  • 2 lutego 2022
  • Paweł Świderski
dworzysk rozgrzej sie
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa

Sezonowe smaki: kawa, herbata i słodkości na zimę

  • 23 stycznia 2022
  • Zuza Raubo
herbata z imbirem i cytryną
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Rodzaje
  • Zdrowie

Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

  • 11 stycznia 2022
  • Anna Rumanek
herbaty stycznia dworzysk i songbird
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

  • 3 stycznia 2022
  • Paweł Świderski

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.