Taaaak, czas na chwilę rozpusty. Dzisiaj odpinamy paski, luzujemy krawaty i odpalamy kawowe wrotki. Zaszalejemy z wanilią, cukrem i lodem!
Wszystkie poniższe przepisy opierają się na domowym, prostym i szybkim syropie waniliowym.
Syrop waniliowy:
– 200 g cukru trzcinowego
– 200 ml wody
– 1 laskę wanilii
– rondel
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża lub łyżeczki wyskrob czarne ziarenka (to one w dużej mierze odpowiadają za smak i aromat). Wszystkie składniki umieść w rondelku (całą laskę wanilii oraz jej miąższ) i doprowadź do zagotowania ciągle mieszając. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez dwie minuty (nie przestając mieszać). Odstaw do wystudzenia, po czym wyjmij laskę wanilii i przelej syrop do słoika. Możesz go przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Ice Ice Baby
Ta kawa smakuje jak waniliowe lody, więc jeśli chcesz osłodzić sobie dzień to jest to idealna propozycja.
Składniki:
– 30 ml espresso (radzę pójść w klasyczne smaki, jakaś Brazylka, Honduras, albo Mokacrema
– 20 ml syropu waniliowego
– 100 ml mleka
– 40 ml śmietany 30%
– 2 kostki lodu
Instrukcja:
Do szklanki wrzuć lód, wlej mleko, potem syrop i espresso (po kostkach lodu, powolutku). Teraz czas na zabawę w barmana – do małego shakera francuskiego wlej schłodzoną śmietankę i wyszejkuj przez ok. 15 sekund, a następnie delikatnie wylej na wierzch (po kostkach lodu). Powinny utworzyć się warstwy. Przed wypiciem, oczywiście, wymieszaj całość i delektuj się kremową, lodową słodyczą.
*Jeśli nie masz shakera to w domowych warunkach godnie zastąpi go niewielki, szczelnie zamykany słoiczek.
Vanilla vegan
Ta kawa jest banalnie prosta i bajecznie smaczna. Polecam użycie mleka ryżowo-kokosowego lub ryżowego – doda to lekkości i orzeźwienia.
Składniki:
– 150 ml mleka ryżowo-kokosowego
– 30 ml espresso (podobnie jak w poprzedniej propozycji radzę udać się w stronę klasyków)
– 10 ml syropu waniliowego
– 2 kostki lodu
Instrukcja:
Do małej szklanki (takiej, jak do whisky) odmierz syrop waniliowy. Mleko ryżowe wraz z kostkami lodu wyszejkuj w ręcznym shakerze (lub słoiku) przez ok. pół minuty, a następnie wlej do szklanki. Na koniec, powoli, wlej espresso (na kości lodu, wiadomka). Po wymieszaniu smakuje jak tropikalny deser!
Vanilla is The New Black
Do tej propozycji potrzebny będzie syfon (taki, jak do bitej śmietany) – dzięki niemu kawa napowietrzy się i zyska wspaniałą teksturę. Jeśli takowego nie posiadasz to można użyć blendera kielichowego.
Składniki:
– owocowe espresso z wysoką kwasowością – 40 ml (ja użyłam Kostaryki)
– 180 ml zimnej wody
– 20 ml syropu waniliowego
– 2 kostki lodu
Instrukcja:
Wszystkie składniki poza lodem wlej do syfonu, zakręć wieko i zamontuj nabój. Wstrząśnij syfonem, wyciśnij delikatnie naszą miksturę do szklanki z kostkami lodu i delektuj się waniliowym orzeźwieniem.
Smacznego!
* Kawy użyte do przygotowania tych lodowych marzeń możesz również zaparzyć za pomocą kawiarki lub aeropressa z końcówką prismo.
** Jeśli nie chcesz się bawić w kucharza, na naszej stronie znajdziesz gotowe waniliowe syropy od Mount Caramel i Monin 😉