Już od dawna masz ulubioną kawiarnię specialty. Bywasz tam prawie codziennie, wypróbowałeś/aś już większość kawowych pozycji z menu, a ilekroć jest okazja by wypytać baristę o jakieś ciekawostki, ciężko odciągnąć Cię od baru. Chcesz w końcu raz a dobrze poukładać sobie wiedzę o ulubionym napoju, uzupełnić brakujące informacje tu i tam, zaparzyć w domu kawę jak w kawiarni. To o Tobie? Dobrze trafiłeś/aś. Zebraliśmy w jednym miejscu najważniejsze teksty od naszych ekspertów, creme de la creme kawowej wiedzy i praktycznych porad. Wybierz to, czego potrzebujesz, albo przejdź z nami przez wszystkie elementy krok po kroku. Zapraszamy do Akademii Coffeedesk!
Kto pierwszy przywiózł kawę do Europy, gdzie i w jakich warunkach rośnie i o co tyle zamieszania z tą arabiką?
Krótka historia kawy:
O uprawie kawy na świecie:
Gatunki kawy:
Odmiany kawy:
Pochodzenie kawy a jej smak:
Od rumianej kawowej wiśni na drzewku do kolorowej paczki na półce – co dzieje się z kawą po zbiorze i jak wpływa to na smak?
Obróbka kawy:
Stopień palenia kawy:
Czym różni się espresso od dripa, jaką metodę parzenia wybrać w kawiarni a jaką w domu i jak się do tego zabrać?
Rodzaje kawy:
Ogólnie o alternatywnych metodach parzenia:
Woda do kawy:
Ogólnie o młynkach:
Wiem już skąd bierze się kawa, co to oznacza, że ziarna są “myte”, oraz że potrzebuję paczki kawy odpowiedniej pod metody przelewowe. Ale jak poruszać się po wirtualnych i sklepowych półkach?
Kawa specialty – co to?
Cena kawy specialty:
Jak wybrać kawę?
Co opakowanie mówi o kawie?
Jak przechowywać kawę?
Lot, preinfuzja i variental, czyli wszystkie tajemnicze słowa zebrane w jednym miejscu (wraz z wyjaśnieniem!).
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej