Kawa

Akademia Coffeedesk: Jak zacząć przygodę z kawą? Wszystko co musisz wiedzieć na start.

Już od dawna masz ulubioną kawiarnię specialty. Bywasz tam prawie codziennie, wypróbowałeś/aś już większość kawowych pozycji z menu, a ilekroć jest okazja by wypytać baristę o jakieś ciekawostki, ciężko odciągnąć Cię od baru. Chcesz w końcu raz a dobrze poukładać sobie wiedzę o ulubionym napoju, uzupełnić brakujące informacje tu i tam,  zaparzyć w domu kawę jak w kawiarni. To o Tobie? Dobrze trafiłeś/aś. Zebraliśmy w jednym miejscu najważniejsze teksty od naszych ekspertów, creme de la creme kawowej wiedzy i praktycznych porad. Wybierz to, czego potrzebujesz, albo przejdź z nami przez wszystkie elementy krok po kroku. Zapraszamy do Akademii Coffeedesk!

Lekcja 1: Ziarno

Kto pierwszy przywiózł kawę do Europy, gdzie i w jakich warunkach rośnie i o co tyle zamieszania z tą arabiką?

Krótka historia kawy:

O uprawie kawy na świecie:

Gatunki kawy:

Odmiany kawy:

Pochodzenie kawy a jej smak: 

Lekcja 2: Z plantacji do sklepu


Od rumianej kawowej wiśni na drzewku do kolorowej paczki na półce – co dzieje się z kawą po zbiorze i jak wpływa to na smak?

Obróbka kawy:

Stopień palenia kawy:

Lekcja 3: Parzenie

Czym różni się espresso od dripa, jaką metodę parzenia wybrać w kawiarni a jaką w domu i jak się do tego zabrać?

Rodzaje kawy:

Ogólnie o alternatywnych metodach parzenia:

Woda do kawy:

Ogólnie o młynkach:

Lekcja 4: Jak kupować kawę?

Wiem już skąd bierze się kawa, co to oznacza, że ziarna są “myte”, oraz że potrzebuję paczki kawy odpowiedniej pod metody przelewowe. Ale jak poruszać się po  wirtualnych i sklepowych półkach?

Kawa specialty – co to?

Cena kawy specialty:

Jak wybrać kawę?

Co opakowanie mówi o kawie?

Jak przechowywać kawę?

Lekcja 5: Kawowe słowniczki

Lot, preinfuzja i variental, czyli wszystkie tajemnicze słowa zebrane w jednym miejscu (wraz z wyjaśnieniem!).

Zuza Raubo

Lekkie pióro i lekkie uzależnienie od kawy (najlepiej mają się w duecie). W wolnym czasie dowodzę, że istnieje cytat z Friends na każdą okazję. Ulubiona kawa: na słońcu!

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

4 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej