Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
czym jest cascara
  • Kawa
  • Speciality

Cascara: Pyszny skutek uboczny

  • 2 września 2016
  • 2 min. czytania
  • Maciej Duszak
Total
191
Shares
191
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Speciality
  • >
  • Cascara: Pyszny skutek uboczny

Podczas obróbki na plantacji, efektem pracy farmerów jest nie tylko ziarno, ale również cascara. Czym jest cascara? To suszone owoce kawowca, które niegdyś były produktem ubocznym, a dziś zyskały drugie życie dzięki kulturze specialty coffee.

Cascara po hiszpańsku oznacza “skórkę” i faktycznie, jest to po prostu skórka otaczająca pestki owoców kawowca czyli ziarna. Podczas obróbki zdziera się z ziaren miąższ i następnie pozostawia go do wyschnięcia na słońcu. Z czerwonego, staje się on ciemnobrązowy i gotowy do pakowania. Taka cascara nadaje się do zaparzania podobnie jak herbata. Ma ona intensywnie owocowy smak, przyjemną kwasowość i niewielką zawartość kofeiny (ok 110 mg /l), co dla wielu osób może być bardzo dobrą wiadomością.

Czym jest cascara? Kawą? Herbatą? Kotem? Właściwie, ani jednym, ani drugim. Napar z cascary przypomina susz owocowy. Znajdziecie w niej przyjemne nuty miodowe, suszonych śliwek czy jabłek oraz kwasowość wpadającą w słodycz. Aby nacieszyć się nią w pełni, wystarczy zalać odpowiednią ilość (zazwyczaj 24g/1l wody) suszu gorącą wodą i odczekać około 4-6 minut. Latem świetnie sprawdza się ona w formie cold brew, czyli zalana zimną wodą i pozostawiona na kilka – kilkanaście godzin w lodówce. Ma lekki, delikatnie owocowy smak i idealnie zastępuje lemoniady, czy inne słodzone napoje. Naszą propozycję przygotowania cascary również znajdziecie na blogu.

filiżanka Loveramics
Cascara może być świetnym urozmaiceniem dla miłośników kawy oraz dla każdego poszukiwacza nowych smaków! /fot. Jakub Jakubicki

W krajach gdzie cascarę pije się od wieków, np. w Etiopii czy Jemenie, do suszu dodaje się przyprawy takie jak imbir i cynamon, co daje niesamowicie rozgrzewający napar, co może być dobrą propozycją na okres jesienno – zimowy.

Podobnie jak kawa, tak i cascara oferuje bogactwo smaków w zależności od pochodzenia. Coraz częściej można spotkać się z cuppingami, na których główną rolę odgrywa właśnie suszony owoc kawowca. Różnice potrafią być naprawdę znaczące, co jeszcze bardziej poszerza spektrum różnorodności w świecie specialty coffee. Kilka rodzajów cascary jest dostępnych w naszym sklepie. Przy okazji kupowania ulubionej paczki kawy, zawsze do koszyka można dorzucić coś nowego.

 

Total
191
Shares
Share 191
Tweet 0
Pin it 0
Maciej Duszak

Słynie ze swojej bezkompromisowego podejścia w kwestii jakości serwowanej kawy oraz z bycia wiecznie drugim. Twórca vloga Arabean, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, V-ce Mistrz Polski Brewers Cup 2014/15/16, V-ce Mistrz Polski Cup Tasters 2016, 5-ty w Międzynarodowych Chińskich Mistrzostwach Baristów 2016.

Powiązane tematy
  • aeropress
  • cascara
  • herbata
  • kawowiec
  • napój
  • parzenie
  • pochodzenie
  • przepis
  • uprawa
  • wiśnia
Powiązane produkty
Czytaj wpis

AeroPress (Zestaw z pokrowcem)

  • Cena: 120.70 zł
Czytaj wpis

Hario Cafe Press - Olive Wood - 600ml

  • Cena: 425.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.