Podczas obróbki na plantacji, efektem pracy farmerów jest nie tylko ziarno, ale również cascara. Czym jest cascara? To suszone owoce kawowca, które niegdyś były produktem ubocznym, a dziś zyskały drugie życie dzięki kulturze specialty coffee.

Cascara po hiszpańsku oznacza “skórkę” i faktycznie, jest to po prostu skórka otaczająca pestki owoców kawowca czyli ziarna. Podczas obróbki zdziera się z ziaren miąższ i następnie pozostawia go do wyschnięcia na słońcu. Z czerwonego, staje się on ciemnobrązowy i gotowy do pakowania. Taka cascara nadaje się do zaparzania podobnie jak herbata. Ma ona intensywnie owocowy smak, przyjemną kwasowość i niewielką zawartość kofeiny (ok 110 mg /l), co dla wielu osób może być bardzo dobrą wiadomością.

Czym jest cascara? Kawą? Herbatą? Kotem? Właściwie, ani jednym, ani drugim. Napar z cascary przypomina susz owocowy. Znajdziecie w niej przyjemne nuty miodowe, suszonych śliwek czy jabłek oraz kwasowość wpadającą w słodycz. Aby nacieszyć się nią w pełni, wystarczy zalać odpowiednią ilość (zazwyczaj 24g/1l wody) suszu gorącą wodą i odczekać około 4-6 minut. Latem świetnie sprawdza się ona w formie cold brew, czyli zalana zimną wodą i pozostawiona na kilka – kilkanaście godzin w lodówce. Ma lekki, delikatnie owocowy smak i idealnie zastępuje lemoniady, czy inne słodzone napoje. Naszą propozycję przygotowania cascary również znajdziecie na blogu.

filiżanka Loveramics

Cascara może być świetnym urozmaiceniem dla miłośników kawy oraz dla każdego poszukiwacza nowych smaków! /fot. Jakub Jakubicki

W krajach gdzie cascarę pije się od wieków, np. w Etiopii czy Jemenie, do suszu dodaje się przyprawy takie jak imbir i cynamon, co daje niesamowicie rozgrzewający napar, co może być dobrą propozycją na okres jesienno – zimowy.

Podobnie jak kawa, tak i cascara oferuje bogactwo smaków w zależności od pochodzenia. Coraz częściej można spotkać się z cuppingami, na których główną rolę odgrywa właśnie suszony owoc kawowca. Różnice potrafią być naprawdę znaczące, co jeszcze bardziej poszerza spektrum różnorodności w świecie specialty coffee. Kilka rodzajów cascary jest dostępnych w naszym sklepie. Przy okazji kupowania ulubionej paczki kawy, zawsze do koszyka można dorzucić coś nowego.