Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
espresso miesiąca czerwiec
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – czerwiec: Le Piantagioni Del Caffe

  • 1 czerwca 2021
  • 3 min. czytania
  • Kuba Kalusiński
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Espresso Miesiąca – czerwiec: Le Piantagioni Del Caffe

Toscakaka to ciasto ucierane z migdałami w karmelu. Szwedzi zaliczają je do tzw. „kaffebröd” (dosł. kawowy chleb), czyli słodkości, które podaje się do czarnego napoju. Toscakaka zyskało popularność w Szwecji w latach 30. XX wieku, dzięki tamtejszej kinematografii. Ale co łączy to lekko waniliowe ciasto z czerwcowym espresso miesiąca? Dwie rzeczy. Po pierwsze, według niektórych źródeł, wypiek ten został wynaleziony w Toskanii, gdzie czerwcowe espresso miesiąca było wypalane. Po drugie, w szocie kawa miesiąca smakuje dokładnie jak to ciasto.

Prawdziwa włoska kawa

Le Piantagioni del Caffe działają w pięknym Livorno położonym nad morzem Liguryjskim. Śpiewna nazwa palarni oznacza po prostu „plantację kawy”. Kawą specialty zajmują się dłużej niż ja chodzę po świecie (1994, super rocznik, polecam). W pełni kontrolują i nadzorują proces jej powstawania: od plantacji aż do wyjścia z ich pieca.

kawa miesiąca le piantagioni del caffe

Samaria

Uwielbiam kawy z Kolumbii. Każda smakuje zupełnie inaczej i ma odmienny profil. To efekt wielu eksperymentów fermentacyjnych na tamtejszych plantacjach, którymi często zajmują się rodziny od kilku pokoleń. Podobnie jest tutaj, Finca Samaria została założona w połowie lat 30. ubiegłego wieku w regionie Risaralda – w samym centrum tropikalnych gór Kolumbii. Obecnie czwarte pokolenie dba o 14 hektarów ziemi, na której żyje ponad 120 000 drzewek kawowych (głownie Tabi, Caturra, Bourbon i Castillo). Plantatorzy nie używają chemicznych nawozów ani pestycydów. Wszystko robią własnoręcznie: od zbiorów i selekcji po suszenie, mycie i pakowanie.

Włoska kawa to i włoski ekspres

Wyjątkowo przyszło mi parzyć czerwcowe espresso miesiąca na La Marzocco w kawiarni Leń w Gdańsku. La’ma zrobiła najlepszego szota, kiedy do kolby wsypałem 19 g kawy, zmielonej na poziomie 7. kliknięcia Comandante (liczone – jak zawsze – od momentu opadnięcia korbki). Dało to 36 g uzysku w 27 sekund, więc kawowy Pitagoras się zgadza, a jak w smaku? Kawowa Toscakaka! Mnóstwo migdałów, karmelu, niska kwasowość przypominająca raczej słodkie gruszki niż kwaśne owoce. W aromacie wyczuwalny karmel i miód spadziowy, czyli bardzo gładkie, przyjemne uczucie na podniebieniu.

espresso czerwca

Zrobienie cappucinno na Samarii przyniosło równie przyjemny efekt. Oprócz posmaku kruchego ciasta pojawiły się słodkie migdały, które zakryły delikatnie kwasowe gruszki, w całości kojarząc się raczej z dobrym deserem z cukierni niż z kawą w filiżance.

„Kawiarenki na na na…”

Moja niezawodna kawiarka spisała się równie dobrze. Tym razem zmieliłem ziarna na poziomie 10. kliknięcia Comandante, stosując 21 g kawy na moją dużą kawiarkę. Po około 45 sekundach (pamiętajcie wlać gorącą wodę!) ujrzałem swoje kawiarkowe espresso. I tutaj profil się zmienił. Do migdałów dołączyło sporo wiśni, słodkich cytrusów oraz fajne, przyjemne czekoladowe nuty, osadzone w pełnym body.

Zamów Teraz!

Kończąc tę włoską przygodę (a właściwie włoską robotę), szczerze polecam czerwcowe espresso miesiąca – najlepiej na słońcu i z kawałkiem domowego Toscakaka.

Ciao
Kuba

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Kuba Kalusiński

"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę), 1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.

Powiązane tematy
  • espresso
  • espresso miesiąca
  • kawa
  • kolumbia
  • Le Piantagioni del Caffe
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Le Piantagioni del Caffe - Kolumbia Samaria 250g

  • Cena: 55.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Chocolate Fineline

  • Cena: 1319.00 zł
Czytaj wpis

Arcaffe Gorgona 250g

  • Cena: 37.90 zł
Czytaj wpis

Arcaffe Mokacrema 250g

  • Cena: 41.90 zł
Czytaj wpis

Bialetti Musa Restyling 4tz

  • Cena: 209.00 zł
Czytaj wpis

Le Piantagioni del Caffe - Kolumbia Samaria 1kg

  • Cena: 175.00 zł
Czytaj wpis

Coffeelab - Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso 250g

  • Cena: 31.00 zł
Czytaj wpis

Johan & Nyström - Fika - Kawa mielona

  • Cena: 68.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.