Herbata to drugi, po wodzie, najpopularniejszy napój na świecie – starszy od kawy o ponad 2 tysiące lat. Wokół początków jej spożywania krąży wiele legend, a historia herbaty skrywa mnóstwo ciekawostek. Żeby je poznać, musimy przenieść się do Chin – kolebki camellia sinensis, której pochodzenie zdradza sama nazwa tej rośliny. Zaczynamy!
#1 Pierwszy napój herbaciany powstał przypadkiem
Według legendy, historia herbaty sięga roku 2737 p.n.e. Mityczny cesarz chiński Shennong, którego imię oznacza Boski Rolnik, miał według legendy przemierzać świat próbując różnych roślin i sprawdzając, jaki wpływ mają na jego organizm. Dzięki temu poznał wiele gatunków (zgodnie ze znaczeniem imienia przypisuje się mu rozpowszechnianie upraw). Pewnego dnia cesarz zatruł się jedną z roślin, położył pod drzewem i zagotował wodę do picia, a podmuch wiatru umieścił liście herbaty w wodzie. Napój zasmakował cesarzowi, a także go uzdrowił. Tak, według legendy, powstała pierwsza herbata. Pierwsze zapiski na temat herbaty pojawiają się jednak w dopiero w X w. p.n.e.
Zobacz również: Herbata – gdzie i jak rośnie?
#2 “Księdze herbaty” z okresu VII-X w. gromadzi całą ówczesną wiedzę o herbacie i jej początkach
Autorem jest Lu Yu, księga pochodzi z czasów dynastii Tang w Chinach. Lu Yu do dziś silnie symbolicznie związany jest z tym napojem. W księdze zebrał i opisał wszystkie zagadnienia dotyczące herbaty, której spożywanie mocno spopularyzowało się w tamtym okresie, zwłaszcza wśród wyższych warstw społecznych. Wspomina o czterech rodzajach herbaty: cucha, sancha, mocha i bingcha. Pierwsza to herbata nie poddawana żadnej obróbce, druga – liście prażone zaraz po zebraniu, podobna do dzisiejszej herbaty sypkiej, trzecia – to herbata w formie proszku, przypominająca znaną dziś matchę, a ostatnia to herbata rozdrobniona i uformowana w bloczki lub kostki. Lu Yu opisywał również między innymi technikę przyrządzania herbaty, do której niezbędnych było 26 akcesoriów.
Więcej o herbacie matcha: Herbata matcha – co to jest i jakie ma właściwości?
#3 Herbata pojawiła się w Polsce w 1664 roku
Sprowadzono ją z Francji i początkowo stosowano jako napój leczniczy dostępny w aptekach, upowszechniła się w kraju dopiero w drugiej połowie XVIII w. Wcześniej, po raz pierwszy w Europie, herbata pojawiła się w Rosji, a to za sprawą podboju Syberii i stosunków dyplomatycznych Rosji z Chinami.
#4 Wszystkie rodzaje herbaty pochodzą z tej samej rośliny
Herbata czarna, zielona, czerwona, biała… Wszystkie rodzaje herbaty pochodzą z tej samej rośliny, różnią się jedynie metodą obróbki liści, oraz oczywiście mogą różnić się regionem uprawy.
Zobacz również: Oolong i jej właściwości, czyli herbata o tysiącu twarzy. Jak ją parzyć?
#5 Zielona herbata poprawia metabolizm
Jedną z bardziej znaczących ciekawostek o zielonej herbacie są jej właściwości lecznicze. W Chinach wykorzystuje się ją na bóle głowy oraz problemy żołądkowe. Poza tym poprawia trawienie, zmniejsza ryzyko nowotworowe i wspiera naturalne procesy samooczyszczenia organizmu. Więcej ciekawostek o zielonej herbacie przeczytasz w tym artykule.
Źródła:
- http://morzeherbaty.pl/tag/herbata-prasowana/
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Chajing
- https://youtu.be/qWgArhJthbA
- https://www.coffeedesk.pl/blog/jak-rosnie-herbata/