Wietnamski sposób serwowania kawy szybko zdobywa uwielbienie i rozpoznawalność na świecie – a to za sprawą wyjątkowej metody przygotowania i interesującego połączenia smaków. Kultura kawowa jest głęboko wpisana w historię kraju – liczne plantacje i tradycja picia kawy czyni z niej więcej niż popularny napój. Czym jest phin oraz jak przygotować i jak pić kawę po wietnamsku?
Co wyróżnia kawę po wietnamsku?
- Zaparzacz phin
Kawę po wietnamsku przygotowuje się za pomocą specjalnego, metalowego filtra zwanego Phin. Zaparzacz składa się z podstawy, zbiornika, sitka i pokrywki. Parzenie kawy po wietnamsku przypomina tę znaną z metod przelewowych – kawę w urządzeniu zalewa się wrzątkiem, a następnie napar skapuje przez gęste sitko do naczynia.
- Ziarna
W przeciwieństwie do wielu innych popularnych napojów na bazie kawy, kawę po wietnamsku tradycyjnie przygotowuje się na bazie popularnej w Wietnamie robusty.
- Mleko skondensowane
Ostatni składnik to właśnie sekret idealnej kawy po wietnamsku: mleko skondensowane. Słodkie, gęste mleko doskonale komponuje się z lekko gorzką kawą, czyniąc ten napój tak wyjątkowym. Kawa po wietnamsku z mlekiem skondensowanym różni się od zwyczajnej małej czarnej.
Jak przygotować kawę po wietnamsku? Przepis
Przygotowanie kawy po wietnamsku z mlekiem skondensowanym nie powinno stwarzać większego problemu, nawet osobom, które dopiero wkraczają w świat kawowy. Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak zrobić kawę po wietnamsku oraz co jest potrzebne do jej przygotowania.
Składniki:
- 12-15 g drobno zmielonej, ciemno palonej kawy (wybierz wietnamską robustę, jeśli chcesz uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do oryginału – albo sięgnij po ziarna specialty do espresso)
- 4-6 łyżek słodkiego mleka skondensowanego (lub więcej)
- gorąca woda
Przygotowanie:
- Przygotuj szklankę, zaparzacz phin oraz wszystkie składniki.
- Umieść mleko skondensowane na dnie szklanki – dostosuj jego ilość do poziomu słodkości, który lubisz. Następnie umieść zaparzacz na szklance, wsyp kawę na sitko i rozmieść ją równomiernie.
- Zalej kawę małą porcją wrzątku. Gdy kawa napęcznieje, wlej pozostałą ilość wody – około 200 ml. Przykryj zaparzacz przykrywką i odczekaj, aż kawa przesączy się do szklanki – około 5 minut.
Kawę po wietnamsku możesz również serwować na zimno, dodając kilka kostek lodu na dno szklanki wraz z mlekiem. Jak widzisz, przepis jest banalnie prosty, potrzebujesz tylko odpowiedniego sprzętu! Gotowe!