Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
młynek do kawy - automatyczny czy ręczny
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Mity
  • Polecane
  • Ziarna

Młynek do kawy – ręczny czy elektryczny?

  • 8 czerwca 2020
  • 6 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
6
Shares
6
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Mity
  • >
  • Młynek do kawy – ręczny czy elektryczny?

Chyba nie ma bardziej rozgrzewającego do czerwoności tematu na kawowych grupach, blogach i forach, niż wybór odpowiedniego młynka do kawy. Jest frakcja, która zawsze twierdzi “Dozbieraj do Comandante”, są ludzie uważający, że tylko elektryczny młynek do kawy zda egzamin. Pojawiają się też głosy szukające czegoś pośrodku. A ja powiem – to zależy.

Młynki bez porównania

Młynek automatyczny i młynek ręczny trudno ze sobą zestawić. To sprzęty mielące kawę, ale przeznaczone dla innych osób. Jedne doskonale sprawdzą się w podróży, drugie podczas leniwych poranków bądź domówki, kiedy kawę zażyczy sobie kilkanaście osób. Część świetnie wydobędzie niuanse dopieszczonych kawek carbonic maceration parzonych w idealnej temperaturze 92,4 stopni Celsjusza, a inne nadrobią cenne minuty w przedpracowym biegu.

Na co zatem powinniście zwrócić uwagę przy dylemacie – młynek elektryczny czy młynek ręczny? Zwróćcie uwagę przede wszystkim na swoje własne potrzeby, a nie potrzeby internetowych znajomych. Do tego dostosujcie swój budżet, pamiętając jednak, że niezależnie od rodzaju młynka, jest to najważniejszy element służący do parzenia kawy i warto wydać na niego więcej, oszczędzając, na przykład, na materiale z jakiego będzie wykonany dripper V60.

Trochę techniki – rodzaje żaren

Jedno jest pewne – dobry młynek do kawy musi mieć żarna, czyli dwa elementy, płaskie bądź stożkowe, między które wpadają ziarna kawy i są przez nie mielone. Młynki do kawy ostrzowe, nazywane też udarowymi, nie nadają się do dobrego mielenia kawy. W tym rodzaju młynków kawa nie jest mielona a siekana przez szybko wirujące ostrza. W efekcie, niezależnie od ustawień grubości mielenia, kawa będzie bardzo nierówno zmielona, co przełoży się niekorzystnie na jej smak. Część drobnych cząsteczek przemarzy się za szybko, zwiększając gorycz, a duże kawałki nie zdążą oddać swoich aromatów.

O pojedynku młynków ostrzowych z żarnowymi przeczytacie tutaj: “Kawowe eksperymenty: młynek żarnowy i nożowy – efekty mielenia”

Możecie spotkać się z dwoma rodzajami żaren w młynkach – płaskie oraz stożkowe. O wyższości jednych nad drugimi toczą się boje od zarania kawowych dziejów. Żadna z frakcji nie przekonała mnie jeszcze do swoich racji. Dużo ważniejszą kwestią jest stabilizacja żaren, czyli jak dobrze jest zaprojektowana konstrukcja młynka, dzięki czemu żarna nie przesuwają się i nie mają luzów, co ma przełożenie na równe mielenie kawy. Drugą sprawą jest materiał, z jakich wykonane są żarna. Najczęściej spotykane to ceramiczne i stalowe. Pierwsze spotkacie w większości młynków ręcznych, drugie w niektórych ręcznych i w większości elektrycznych.

Pierwszy rodzaj nie będzie tak dobrze naostrzony, jak żarna stalowe, ale zapewnią niezłą jakość mielenia przy jednoczesnej oszczędności budżetu, bo jest to element tańszy w produkcji.

Młynki Hario posiadają żarna ceramiczne
Młynki ręczne Hario posiadają żarna ceramiczne – są przystępne cenowo i idealne dla początkujących kawoszy

Stalowe mogą być zdecydowanie bardziej ostre i o większej średnicy, nie straszne im są też duże prędkości wirowania. Dzięki temu odnajdą się w młynkach elektrycznych. Oczywiście są też młynki do kawy ręczne ze stalowymi żarnami, jak słynny Comandante bądź Timemore.

żarna Comandante
Stalowe żarna w młynku Comandante

Młynki różnią się też średnicą żaren. Im większa średnica, tym większa wydajność młynka w przeliczeniu na sekundy. Im drobniej mielimy (na przykład do espresso), tym mniejszy odstęp między żarnami, tym bardziej silnik (albo nasze ręce) muszą się napracować.

Dla kogo młynek ręczny?

Ręczny młynek do kawy to z pewnością rozwiązanie zajmujące najmniej miejsca w kuchni. Mieści się on w dłoni, na blacie można go wcisnąć w kąt. Doskonale odnajdzie się także w plecaku bądź torbie.

Nie potrzebuje też prądu, co w wielu sytuacjach ma znaczenie. Ponadto jest lekki i nadaje się do metod przelewowych i kawiarek. Gorzej z espresso. Młynki ręczne, poza niewielkimi wyjątkami, jak choćby wspomniany młynek Comandante, nie zmielą kawy tak drobno i jednocześnie równo, by zaparzyć poprawne espresso. Nie pozwala na to konstrukcja żaren oraz niedostateczne ustabilizowanie całego mechanizmu mielącego.

młynek ręczny Comandante
Młynek Comandante to jeden z niewielu młynków ręcznych, które radzą sobie także z mieleniem kawy pod espresso

Natomiast przy metodach wymagających grubszego mielenia, ręczne urządzenia są dobrym rozwiązaniem. Szczególnie, kiedy jesteście na początku swojej kawowej przygody. Młynki ręczne są zdecydowanie tańsze, w większości, od elektrycznych braci. Niektóre modele możecie kupić już za niewiele ponad sto złotych.

Przygotowując kawę dla jednej – dwóch osób, nawet dwa, trzy razy dziennie, mielenie kawy ręcznym młynkiem nie powinno przysparzać większych kłopotów. Nakręcić się jednak trzeba, nie ma co ukrywać.

Warto też pomyśleć o takim sprzęcie, jeśli chcecie przygotować sobie kawę w pracy. Młynek ręczny zajmuje mało miejsca w torbie bądź szafce i nie wymaga poszukiwania gniazdka. Wszystko schludnie i bez zwracania na siebie uwagi (jeśli da się przygotować w ogóle kawę w metodach alternatywnych bez przykuwania wzroku wśród otoczenia…).

Młynek ręczny Timemore
Młynek Timemore to świetna i nieco bardziej przystępna cenowo alternatywa dla Comandante

Dla kogo młynek elektryczny

Jak sama nazwa wskazuje, młynek automatyczny wymaga podpięcia do prądu, co już zawęża możliwości jego użycia do zacisza własnej kuchni lub domku letniskowego. Zajmuje on zdecydowanie więcej miejsca na kuchennym blacie, nawet jeśli mówimy o modelach domowych – Wilfa Svart, Baratza Encore czy Eureka Mignon.

Wilfa Svart młynek elektryczny
Wilfa Svart to jeden z najbardziej przystępnych cenowo młynków automatycznych, mielący pod wszelkie alternatywne metody parzenia

Niestety, młynek elektryczny to również większy wydatek. Podstawowe modele, jak wspomniana Wilfa czy Baratza to wydatek od pięciuset złotych w górę. Szukając modelu, który będzie dobrze współgrał z ekspresem ciśnieniowym, trzeba liczyć się z wydatkiem od nieco ponad tysiąca złotych za Eurekę do nawet kilkunastu tysięcy za legendarny młynek Mahlkönig EK 43.

Posiadając młynek elektryczny z pewnością stawia się na komfort użytkowania – kawa wsypana, a silnik robi za Was całą robotę i to z prędkością kilku – kilkunastu sekund. Natomiast zmielenie porcji kawy do espresso w ręcznym Comandante może zająć bez problemu minutę! Teraz pomyślcie, że macie przygotować kawę dla spragnionej kofeiny szóstki gości na Waszej domówce, albo na kawę czeka cała rodzina o poranku. Wówczas cenne sekundy, a nawet minuty, młynek elektryczny może zaoszczędzić.

młynek automatyczny Baratza Encore
Baratza Encore to jedno z lepszych rozwiązań do mielenia kawy w domu – zmieli kawę od kawiarki po Chemeksa

Te sprzęty są bardzo solidne. Większość z nich, jeśli nie wymaga tego nasz rozwój kawowy, nie musi być wymieniana przez długie, długie lata. Wystarczy regularna konserwacja. Wytrzymałość żaren to przynajmniej kilkaset kilogramów kawy w dobrych modelach. Poza tym nie ma się co w nich zepsuć. Sam miałem przez jakiś czas słynnego Mazzera Super Jolly z datą produkcji sprzed roku 2000, o ile dobrze pamiętam. Wymagał jedynie odświeżenia.

Eureka Mignon młynek pod espresso
Kupując młynek pod espresso musimy liczyć się z większym wydatkiem – jedną z dobrych opcji na start będzie Eureka Mignon lub Eureka Mignon Specialita

Na pewno takie modele docenią osoby posiadające ekspres kolbowy i generalnie wszyscy miłośnicy dobrze zaparzonego espresso. Często elektryczne młynki mają specjalne widełki, w których wygodnie można usadzić kolbę i zmielić odpowiednią, elektronicznie ustawioną dozę. Coraz więcej pojawia się modeli przeznaczonych do mielenia kawy pod alternatywy, również z funkcją timera bądź ustawienia dozy na podstawie określonej wagi. To są rzeczy, które realnie ułatwiają życie i usprawniają działanie. Pomyślcie, dlaczego w kawiarniach stoją wielkie młynki elektryczne? Bo są wygodne i szybkie.

Więc…

…musicie wybrać taki młynek, który będzie zgodny z Waszym budżetem, ale nie bójcie się też tego budżetu zwiększyć, bo przyniesie to realną korzyść dla smaku kawy. Po drugie, jasno określcie swoje priorytety – czy zależy Wam na wygodzie i prędkości, czy na mobilności, oszczędności miejsca oraz portfela.

Te zmienne pozwolą Wam skierować swoje kroki do odpowiednich półek sklepowych!

Mnóstwo cennych informacji dotyczących wyboru młynków znajdziecie także tutaj:

  • “Dlaczego warto zainwestować w młynek?”
  • “Młynek do kawy poszukiwany… Jaki wybrać?”
  • “Młynek Hario – znajdź idealny dla siebie!”
Total
6
Shares
Share 6
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • comandante
  • eureka mignon
  • hario
  • jaki młynek wybrać
  • młynek do domu
  • młynek do kawy
  • młynek elektryczny
  • młynek ręczny
  • młynek żarnowy
  • wilfa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario Mini Mill Slim Plus - Młynek do kawy

  • Cena: 129.00 zł
Czytaj wpis

Baratza Encore - Młynek automatyczny - Czarny

  • Cena: 619.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Burgundy

  • Cena: 1099.00 zł
Czytaj wpis

Wilfa Svart WSCG-2 - Młynek automatyczny

  • Cena: 359.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Bamboo

  • Cena: 1099.00 zł
Czytaj wpis

Hario - Ceramic Coffee Mill Olive Wood

  • Cena: 439.00 zł
Czytaj wpis

Hario - V60 Electric Coffee Grinder - Młynek elektryczny

  • Cena: 999.00 zł
Czytaj wpis

Timemore - Chestnut Grinder Black Transparent - Młynek ręczny

  • Cena: 609.00 zł
Czytaj wpis

Eureka Mignon Specialita Blue - Młynek automatyczny - Niebieski

  • Cena: 1949.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
jak wybrać filtry do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

  • 12 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

ODErwany młynek od FELLOW

  • 7 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności