Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
młynek do kawy hario
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Lifestyle

Kawowe eksperymenty: młynek żarnowy czy nożowy – efekty mielenia

  • 21 listopada 2019
  • 6 min. czytania
  • Paweł Świderski
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Alternatywy
  • >
  • Kawowe eksperymenty: młynek żarnowy czy nożowy – efekty mielenia

Kiedy zacząłem prowadzić testy i porównania przedmiotów tego wpisu, dawno nie było mi tak przykro. To nie dlatego, że coś poszło nie tak, że czegoś nie potwierdziłem, że nie doszedłem do potwierdzenia wniosków, które już dawno zostały potwierdzone. Przykro mi było, że zmarnowałem tyle dobrej kawy, którą mogłem wypić z moimi kawiarnianymi gośćmi czy rodziną przy jabłeczniku, oglądając Teleexpress i wspominając Macieja Orłosia… Niestety, co zostało zmielone, już nie zostanie “odmielone”.

Porównajmy ze sobą młynek nożowy i żarnowy!

No i przykro mi, bo liczyłem, że to będzie pełen liczb, danych i innych magicznych rzeczy tekst. Niestety będzie w miarę krótki, ale jednocześnie, co akurat mnie w miarę pociesza, okraszony mnogością anegdot, wtrąceń z mojej młodości i innymi zabawnymi wstawkami, które wywołają uśmiech na Waszych twarzach i sentymentalną podróż w ciemne czasy kawy. Na koniec sprzedam Wam też kulinarną podpowiedź, którą stosują wszystkie kobiety w moim rodzie (tu są miejsca na pozdrowienia całej mojej rodziny, możecie się śmiało do nich przyłączyć, pozdrówmy też mamę Michała Sowińskiego).

Paweł Świderski barista

No to do meritum. Przetestowałem to, co jest bazą wyjściową, podstawą i ostoją procesu prawidłowego zaparzenia kawy, czyli, nic innego jak młynki do kawy. Sprawdziłem, który młynek do kawy – żarnowy czy nożowy – jest lepszy. Wybrałem do testu nie byle jakie młynki – pierwszym z nich był twór wiodącej firmy specjalizującej się w produkowaniu mistrzowskiego sprzętu do robienia kawy, czyli Hario, a model tego młynka to PRISM (nie mylić z Prismo od Fellow – chociaż to też jest super akcesorium, godne uwagi jeśli chcecie niskim kosztem pobawić się w robienie bardzo, ale to bardzo dobrego espresso w warunkach domowych). W drugim rogu ringu stał natomiast, jak mi się kiedyś wydawało, niesamowity młynek, bo elektryczny to raz, z automatyczną regulacją stopnia zmielenia, no i co najważniejsze – nożowy. Więc ciąć może jak Zorro swoje znaki na przeciwnikach, może ciąć jak Airbus przestworza, ciąć jak moja najbardziej cięta riposta. Dokładnie tak.

Pewnie zastanawiacie się, po co takie zestawienie?

Z jednej strony dla formalności, żeby każdy wiedział, czy wybrać młynek żarnowy czy nożowy, a z drugiej sam byłem ciekaw co się stanie i co można z tym zrobić.

Na surowiec do testów wybrałem ulubioną kawę Polaków wg rankingu Coffeedesk, czyli niezawodny, pyszniutki, soczysty jak landrynki natural od Johan&Nyström. Na pewno wiecie, że chodzi o Etiopię Guji. Szwed mógłby płakać jak wypalał, gdyby się dowiedział na jakie eksperymenty wziąłem jego surowiec. No ale trudno, zostaje to tylko między mną, a Wami czytelnikami i liczę na to, że nikomu nie powiecie.

kawa ziarnista Johan&Nystrom

Testujemy młynek nożowy

Mielenie

No i tak jak już wspomniałem, młynek elektryczny marki Krzak lub innej marki znanej z tego, że nie jest znana, ma regulację grubości mielenia: coarse (grubo), medium (średnio) i fine (drobno). Mówię sobie – ok, zmielę kawkę na coarse i pocisnę z niej dripka. Wsypuję 20 g kawy jak sztuka nakazuje i teraz zaczyna się magia, ostrza się kręcą jak ludziom w głowach na imprezie po dobrze schłodzonej połówce, ziarna wirują jak w świat w piosence Just Five, wydzielił się też jakże przyjemny zapach nagrzewającego się silniczka elektrycznego i palonego plastiku. Oł jes, plastikowy sensoryczny orgazm połączony z zapachem świeżo zmielonej kawy. Nozdrza się rozpływają od rozkoszy, ale takiej rozkoszy przez ból, sami wiecie jak to się fachowo nazywa.

Jakość przemiału

Mówię, sprawdzę jakość przemiału. No i jakość była, fakt, zawsze jest, tak jak pogoda, zawsze jest jakaś. W tym wypadku była słaba. Nierówny przemiał, a coarse okazało się bardzo fine. Można to porównać do obecnie występującego zjawiska społecznego wywołanego przez social media, jak zgrabne i atrakcyjne Panie oglądają wystylizowane i obfotografowane przez profesjonalistów influencerki i mówią, że im dużo do nich brakuje. Raczej tym drugim brakuje do tych pierwszych i to wiele. Tak jak przemiałowi brakowało dużo, żeby był grubo zmielony, bo był zmielony, ale na miał. A nie wspomnę o dalej unoszącym się zapachu plastikowego silniczka. No bajka. Mówię, spróbuję zaparzyć z tego dripka. Bo co jak nie dripek może mi poprawić dzień. No i parzę. I myślę sobie, nie, to nie będzie smaczne. Zgadniecie co? Nie było. Parzyło się bardzo długo, bo około 4 minuty i dalej nie mogło się zaparzyć…

Ustawienia grubości mielenia

Bałem się, co będzie dalej, ale próbowałem. Bycie odważnym to podstawa. Wsypuję tę samą dozę, ustawiam medium. Silnik zaczyna warczeć jak startujące F-16, zapach już opisałem. Otwieram zbiornik, a tam? Miał. Tak jak kot mówi “miał”, to pewnie jest wiecznie niezadowolony z jakości przeMIAŁu swojego elektrycznego młynka. Zapytacie – co z mieleniem „fine”? Było zmielone, na puder… Więc to się tak wszystko przedstawia, że nóż, który jest umieszczony w młynku, jak sama nazwa wskazuje – młynek nożowy – nie rozgniata ziaren, ale je tnie. I przez to, że te biedne ziarenka nie mają gdzie uciec, są cały czas cięte i to wiele razy, przemiał jednej cząsteczki kawowej jest ciągły i stąd właśnie MIAŁ.

porównanie efektów mielenia w młynku nożowym i żarnowym
Z lewej efekty mielenia w młynku nożowym, z prawej – w młynku żarnowym

Testujemy młynek żarnowy

Przejdźmy teraz do pierwszego zawodnika, którego Wam przedstawiłem – młynka Hario Prism. Młynek bardzo podstawowy, ale już na starcie wygrywa pojedynek z przetestowanym młynkiem nożowym. Dlaczego? Przedstawię Wam młynek żarnowy i podam kilka jego głównych zalet:

Po pierwsze

Ma żarna – czyli ziarno nie jest cięte nie wiadomo ile razy, tylko jest miażdżone między ustalonymi przez Was samych odległościami między jednym a drugim żarnem, co daje nam względnie równy przemiał. Równy przemiał oznacza też zdecydowanie lepszy efekt w filiżance.

Po drugie

Możliwa jest regulacja odległości między żarnami, czyli coarse to grubo, medium to średnio, a fine to drobno. I różnica między nimi jest faktyczna, no i co najważniejsze, macie jeszcze dodatkowych kilka stopni regulacji poprzez słynne kliki. I jest ich dużo. Może nie tak dużo jak na trzpieniu Red Clix do Comandante, ale dalej macie pole do popisu i jeśli czujecie, że Wasza kawa jest lekko niedoparzona to wystarczy skręcić młynek o jeden lub dwa kliki i gra jak Miles Davis.

Po trzecie

Raz zmielone ziarno jest zmielone raz i ani razu więcej. Całość namielenia spada do pojemniczka do tego przeznaczonego i czeka, żeby mogło się zaparzyć i dostarczyć nam ekscesów smakowych na miarę rollercostera, kiedy już zaczniemy się raczyć wszystkimi turbo truskaweczkami, porzeczkami, malinkami i innymi orzechowo-czekoladowymi nutami naszego naparu.

młynki hario
Po środku bohater artykułu – młynek Hario Prism

Mam nadzieję, że moje wypociny przekonały Was do tego, żeby czasem wstrzymać się z zakupem i dozbierać sobie do młynka, który da nam naprawdę dobry efekt, bo pieniądze łatwo jest wydać, ale jeszcze łatwiej jest później żałować, że się je wydało niewłaściwie.

No ale co, jeśli kupiliście już kiedyś młynek nożowy?

Nie wyrzucajcie go! Bo jest dla niego zastosowanie, które wykorzystuje i moja Żona, i moja Mama w kuchni. Taki młynek świetnie mieli pieprz to po pierwsze. A jeśli robicie np. sernik kawowy, a wiadomo serniczek zawsze wjedzie z chęcią, a do kawusi to już w ogóle (pozdrawiam Maćka Duszaka!), to przecież zawsze, ALE TO ZAWSZE, musi być posypany cukrem pudrem. No, a jeśli nie macie cukru pudru? To nic, weźcie normalny cukier i zmielcie go w młynku nożowym. Robi się puder jak ta lala i na serniczek też wjedzie idealnie.

Jeśli macie jakieś pytania o młynek nożowy czy żarnowy, albo znacie dobry dowcip to piszcie, dzwońcie i odwiedzajcie mnie w Kołobrzegu na os. Bajkowym, póki mnie jeszcze nogi trzymają w pionie.

Wasz na zawsze,

Świdroni.

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Paweł Świderski

Smutny barista w kawiarni Coffeedesk, jednakowoż o ogromnym poczuciu sarkastycznego humoru. Zwany potocznie Świdrem. Ósmy w Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2016, piąty w 2017. W 2018 już na trzecim stopniu podium!

Powiązane tematy
  • comandante
  • Etiopia Guji
  • hario
  • Hario Prism
  • johan&nystrom
  • kawowe eksperymenty
  • młynek do domu
  • młynek do kawy
  • młynek nożowy
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario plastikowy Drip V60-01 clear

  • Cena: 17.90 zł
Czytaj wpis

Hario Skerton PRO - Młynek do kawy

  • Cena: 189.01 zł
Czytaj wpis

Asobu - Liberty Canteen Czarny / Szary - Kubek termiczny 500ml

  • Cena: 95.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Red Sonja

  • Cena: 1429.00 zł
Czytaj wpis

Hario Mini Mill Slim Plus - Młynek do kawy

  • Cena: 128.99 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
coffeedesk tamka
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Kawa w centrum! Przewodnik po kawiarniach specialty w warszawskim Śródmieściu

  • 4 maja 2022
  • Jessica Nadziejko
cold brew coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Coffeedesk od kuchni: nitro cold brew

  • 22 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela
kawowa granola
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle

Kawowa granola z owocami – przepis

  • 15 kwietnia 2022
  • Anna Rumanek
Czytaj wpis
  • Akcesoria

MiiR: co po nas zostanie?

  • 11 kwietnia 2022
  • Zuza Raubo
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle

Kawowy peeling – jak go zrobić?

  • 10 kwietnia 2022
  • Zuza Raubo
przygotowanie kanapki
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle

Coffeedesk od kuchni: Kanapka z tamaryndowcem

  • 4 kwietnia 2022
  • Aga Bukowska
fellow
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Kawa

Fellow: nowoczesne klasyki designu w świecie kawy

  • 25 marca 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.